Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Komputer do renderowania filmów - do 4000 zł


117 odpowiedzi w tym temacie

#1 jasio

jasio

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 05 maj 2013 - 12:36

Witajcie. W połowie czerwca mam zamiar kupić sobie komputer stacjonarny, który będzie mi służył do renderowania filmów.. Nie ukrywam, że chciałbym wydać na komputer nie za dużo pieniędzy, ale też wiem, że takie minimum to 3000/4000 zł, więc powiedźmy, że do tej kwoty chciałbym się zmienić.

PC będzie mi służył do renderowania filmów w Sony Vegasie. Chciałbym, aby doradziły mi osoby, które mają pojęcie jakie komponenty dobrze dopasować pod rendering. Znam znawców w gimnazjach co powiedzą daj 16GB i 3770K i nie chce takich rad od marionetek, które piszą to co usłyszą od innych, a zielonego pojęcia o tym jak sytuacja pod rendering wygląda. Pojęcie o komputerach mam na poziomie co najmniej dobrym bo interesuje się tym od 10 lat, jednak ostatnio wypadłem z tempa technologicznego i czas to nadrobić.

Nie chce też, abyście coś za mnie zrobili, dowiedziałem się wielu rzeczy i złożyłem już coś. Chce tylko porad, informacji, pomocy. Wybrałem to forum bo jest to spora ekipa z IDG.pl, która zawsze była moim zdaniem świetna w doradzaniu. Pewnie duża część osób doradzi i7, jednak chciałbym zacytować jedną z wiadomości, którą znalazłem.

Przykład wiadomości kolesia z PCLab.pl

Mam dosyć monopolu stworzonego przez serwisy internetowe pokazującego jak FX'y są SŁABSZE od Ivy/Sandy. Kwestia tego, że Fritz Chess Benchmark, Cinebench, Blender czy Catia, domyślnie mają ustawione wartości Intela. Nie ważne jaki mamy procesor, te programy uważają go za Intela, czyli przyjmują błędne wartości co do naszych jednostek. A tak naprawdę chociażby w tym teście AMD pokazuje pazur i zjada i3750K:

http://www.youtube.com/watch?v=4et7kDGSRfc


Ilość rdzeni ma znaczenie przy renderowaniu duże, ale czy warto pchać się w AMD ? Nie chce opinii fanboyów, a ludzi obiektywnie patrzących.

#2 yogi9pl

yogi9pl

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1038 postów

Napisano 05 maj 2013 - 01:17

Zasilacz na xfx 550W .

#3 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10081 postów

Napisano 05 maj 2013 - 04:20

Jak tylko do renderowania bez OC to ja to widzę zupełnie inaczej.

http://www.morele.ne...ry/info/VWVIxl/

#4 Qba_

Qba_

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 629 postów

Napisano 05 maj 2013 - 09:26

Można też spróbować z jakimś Xeonem 4R/8W + płytę na B75.
Np. Xeon E3-1230V2 + MSI B75A-G43.
Przy renderingu dodatkowe wątki się przydadzą, a ten procek to odpowiednik i7-3770 (bez "K").

#5 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10081 postów

Napisano 05 maj 2013 - 09:28

W sumie racja.Na dodatek powinien kosztować mniej.Wypadło mi z głowy :)

#6 andzus12

andzus12

    Major

  • Użytkownik
  • 3979 postów

Napisano 05 maj 2013 - 09:32

ale myślę że podkręcony FX pokona xeona w zadaniach wielowątkowych

CrewRank-britain-1.pngsignature.png

 

Major


#7 kaszub1136

kaszub1136

    Gnębiciel gimbusów

  • Główny Moderator
  • 1068 postów

Napisano 05 maj 2013 - 10:13

@up: Przy tym wydzieli więcej ciepła i zassa więcej prądu, no nie wiem czy to takie opłacalne...

Osobiście wybrałbym coś takiego: http://techplanet.pl...s=76804&s=73501

PC: MSI Z170 Krait Gaming || I5-6600K + Enermax ETS-T40-W || 16GB DDR4 || Gigabyte GTX 770 OC 2GB || Crucial MX200 250GB || Crucial MX100 256GB || Fractal Design Arc Midi R2 || OCZ MXS 600W 80+

Work: Asus P8H77-I || Intel I3-2120 || 8GB DDR3 || MSI GTX 750Ti GAMING 2GB || Plextor M6V 128GB || WD Blue 500GB || Phanteks Enthoo EVOLV ITX || OCZ ZT 550W

MAC: Apple MacBook Air MD760PL/A || i5-4250U HD5000 || 4GB DRR3 || 128 GB SSD PCIe || 13,3" WXGA+
Ultrabook: Asus S46CA || I3-3217U HD4000 || 4GB DDR3 || OCZ Agility 3 120GB + 24GB SSD || 14' WXGA
Serwer: Gigabyte GA-J1900N-D3V || HTPC - Asrock AD2550B-ITX


#8 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10081 postów

Napisano 05 maj 2013 - 10:23

Zasilacz XFX Core 550W i do tego dać Nvidia która radzi sobie lepiej w renderingu...i inna obudowa...na pewno nie Elite -_-

#9 MrHaribo

MrHaribo

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 05 maj 2013 - 11:50

I na pewno nie deus ...

Mój sprzęt :
CPU: I5 4460 /MOBO: MSI B85 G43 /GPU: R9 390 Gigabyte /RAM: Crucial Balistix 2x4Gb 1600mhz / HDD:WD Blue 1Tb EZEX / PSU: Thermaltake SE 630W / CASE: SilentiumPC Gladius x80
 


#10 firnpl

firnpl

    Młody wyjadacz

  • Użytkownik
  • 680 postów

Napisano 05 maj 2013 - 01:46

Crucial DDR3 16GB (2x8GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9 415,00 zł
CoolerMaster Elite 310 czarno-srebrna 121,00 zł
Intel Xeon E3-1230v2 867,00 zł
Western Digital Caviar Black 1TB SATA3 325,00 zł
Asrock B75 Pro3 Intel B75 LGA 1155 271,00 zł
XFX Core 550W 248,00 zł
Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5/192bit 723zł.
Ma dysk do renderowania, tego Xeon'a mu lepszej płyty niż na b75 nie potrzeba, obudowa ta co chciał xfx 550, 16 ram'u i gtx 660, więc będzie mógł sobie jeszcze pograć ;-)

#11 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10081 postów

Napisano 05 maj 2013 - 07:01

Nie Elite...Już lepiej Brutus 410.

#12 firnpl

firnpl

    Młody wyjadacz

  • Użytkownik
  • 680 postów

Napisano 05 maj 2013 - 08:26

To wymaganie autora postu :)

#13 jasio

jasio

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 13 maj 2013 - 03:40

Teraz już sam nie wiem co zrobić. Cały czas kusi mnie i7 i powtarzam sobie, że lepiej dołożyć i mieć coś dobrego. Jednak tutaj piszecie, że ten AMD po renderowanie będzie dobry, a w innych miejscach ludzie piszą, że w renderowaniu będzie zdecydowanie lepszy od i7. Tak jak mówię i7 kusi, ale boje się, że ciężko zarobione pieniądze wydane teraz przy wyjściu nowego procesora można będzie oszczędzić bo nie wierze, że jak wyjdą nowe procesory i7 będzie kosztował 1280 zł.

Druga sprawa to to, czy warto się pakować w starą platformę jak nie długo wychodzi nowa.

Jeśli chodzi o większe zużycie prądu to nie jest to dla mnie minus w przypadku AMD.

A i dlaczego odradzacie Elite 430 ? Mój brat ją ma i czarna wersja wewnątrz z oknem prezentuje się świetnie. Przy zamontowaniu dobrej wentylacji, a miejsc jest mnóstwo chodzi cichutko, a temperatury są bardzo niskie. Wszyscy tylko polecają Brutusa i inne produkty od SilentiumPC bo oni dają nawet małym kanałom na YT chętnie ten produkt do testów, a wiadomo dostajesz coś do testu to polecisz. Po za tym obudowa jest na maksa brzydka.

#14 XarduneK

XarduneK

    Dupek

  • Moderator
  • 3346 postów

Napisano 13 maj 2013 - 03:47

Wszyscy tylko polecają Brutusa i inne produkty od SilentiumPC...

Nie wszyscy ale to szczegół.

Podają bo oferuje sporo w swej cenie, a nie wygląd się liczy (to jest drugoplanowe).

#15 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 13 maj 2013 - 05:50

Nie wiem poco wy tu wgl dyskutujecie jak w czerwcu to będą "nowe" karty nvidii i platforma 1150 z haswellem i wtedy należy składać komputer koledze.

Sygnaturka.png


#16 firnpl

firnpl

    Młody wyjadacz

  • Użytkownik
  • 680 postów

Napisano 21 maj 2013 - 08:04

Ja polecam, bo miałem ;) Przyznam jest ohydny jak dla mnie, ale to nie najważniejsze;) Obudowę bierz jaka Ci się będzie podobała. Teraz zrób jak MarTum mówi chyba, że już kupiłeś.

#17 gtxxor

gtxxor

    prezes kółka różańcowego

  • Użytkownik
  • 4862 postów

Napisano 22 maj 2013 - 12:14

Do typowej obróbki materiału wideo brałbym tak:

Dołączona grafika

Xeon - bo to właściwie i7, a jeśli nie będzie podkręcane to jest to całkowicie rozsądna oszczędność, 8 wątków robi swoje
16GB RAM - tutaj im więcej tym lepiej, więc niepowinno być kontrowersji
550Ti - dlaczego? ano dlatego że Fermi w typowym GPGPU, czy Renderingu GPU jest znacznie wydajniejszy od Keplera i jest to zwyczajnie rozwiązanie wydajniejsze do tych zastosowań od 650Ti, dodatkowo nie ma problemów ze starszym softem
120GB SSD - na system + aplikacje użytkowe, bardzo poprawia komfort pracy
2x 1TB WD10EZEX - dlaczego 2? ano, dlatego że w przypadku odczytu i zapisu na ten sam dysk wszystko idzie bardzo mozolnie (ograniczenia dysków talerzowych), tak więc jeden dysk masz na źródło i drugi na końcową pracę (bank danych). Bardzo podnosi wydajność i ogranicza problemy z transferem
reszta komponentów zgodnie z zasadą cena/jakość

KRUL FORUMKA 


#18 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10081 postów

Napisano 22 maj 2013 - 05:27

Taka obudowa...wg. mnie lepiej Gladius M40.Grafikę dałbym nowszą już :P HD7770 albo coś w te gusta.Nie wiem po co aż 16GB RAM jeżeli renderowanie pewnie będzie amatorskie i 8GB styknie bez problemu.Reszta wsadzić w SSD albo MOBO.

Jakbym miał wybierać SSD na system to za 370zł ten bym wziął: http://www.morele.ne...-128m5s-506401/

#19 Michausz

Michausz

    Młody

  • Użytkownik
  • 2371 postów

Napisano 22 maj 2013 - 05:40

@UP przypomnę Ci iż CUDA od Nvidii daje dużo w renderowaniu. A co do obudowy to autor chyba chciał cos z oknem.

Wyciapane z SK17i with Tapatalk 2

CPU: Intel Core I5 2300|MOBO: MSI B75MA-E33|RAM: Crucial 4GB 1600MHz 1.5v|GPU: Gigabyte HD7850 2GB OC|SSD: Kingston V300 60GB|HDD: WD160AAJS 160GB|PSU: OCZ StealthxStream 2 500W 80+| COOLER: SPC Spartan PRO HE924 + AC-MX2|CASE: SPC Brutus M23|OS: Win 8,1 x64

Konkretny Kanał o IT (Kliknij mnie)!


#20 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10081 postów

Napisano 22 maj 2013 - 06:31

Ta buda chyba ma okno ( Z9 Plus ), CUDA daje to prawda, ale u mnie np. nic nie daje bo Sony Vegas twierdzi że procesor lepszy niż grafika :D

#21 PiotrQ

PiotrQ

    AS Monaco FC

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 22 maj 2013 - 09:27

To dziwne bo CUDA zawsze będzie lepsze w tego typu zadaniach od proca. Jest to architektura od początku nastawiona na zadania wielowątkowe typu SIMD.
Teoria jest wtedy gdy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy gdy nic nie wiemy, a wszystko działa.
A tera połączmy teorie z praktyką. Nic nie wiemy i nic nie działa.

#22 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 22 maj 2013 - 10:21

Powiedz czy Twoj render pożera Ci tyle ramu ile masz w kompie ? Jesteś pewien ,że potrzeba Ci 16 GB.
Zamiast tego można kupić kartę z większą ilością cudaków bo sony vegas to lubi.


Jeżeli obrabiasz filmiki z konsoli na YT to to żaden wymagający render.

Sygnaturka.png


#23 gtxxor

gtxxor

    prezes kółka różańcowego

  • Użytkownik
  • 4862 postów

Napisano 22 maj 2013 - 01:38

Ta buda chyba ma okno ( Z9 Plus ), CUDA daje to prawda, ale u mnie np. nic nie daje bo Sony Vegas twierdzi że procesor lepszy niż grafika :D

Bo Vegas ma problemy z kartami AMD i z Keplerami... dlatego do pracy stricte pod edycję wideo / render bierze się Fermi.

KRUL FORUMKA 


#24 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 22 maj 2013 - 01:41

Ok ale Vegas lubi cudaki. Zamist i7 brac Xeona z HT i kasa niech idze w keplera z jak najwiecej cudakami.

Sygnaturka.png


#25 gtxxor

gtxxor

    prezes kółka różańcowego

  • Użytkownik
  • 4862 postów

Napisano 22 maj 2013 - 02:00

CUDA to hasło marketingowe dla jednostki składowej SMX'a w kartach NV... natomiast samą wydajność GPGPU rozpatruje się przez architekturę bloku SMX (i ich ilość), a nie ilość CUDA - bo pomiędzy Keplerami, a Fermi jest nieporównywalna (np. 680 ma 3x więcej CUDA niż 580 - w grach nie jest 3x wydajniejszy, a w GPGPU jest słabszy - karty te mają tyle samo SMX, ale w 580 przypada na niego większa ilość Cache).
 
Producenci stosują dziwną metodologię liczenia procesorów strumieniowych:
AMD miało taką kartę jest HD5870 z 1600 SPU, jej następcą był wydajniejszy HD6970 z 1536 SPU. Takie wartości pojawiły się stąd, że AMD mnożyło liczbę realnych jednostek wykonawczych, przez ilość ich operacji na cykl zegara i tak 320*5(VLIW5) dało 1600 SPU dla HD5870, a 384*4(VLIW4) dało 1536 SPU dla HD6970, mimo że realnie było ich więcej.

KRUL FORUMKA 


#26 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 22 maj 2013 - 02:26

wydajność GPGPU rozpatruje się przez architekturę bloku SMX (i ich ilość), a nie ilość CUDA - bo pomiędzy Keplerami, a Fermi jest nieporównywalna (np. 680 ma 3x więcej CUDA niż 580 - w grach nie jest 3x wydajniejszy, a w GPGPU jest słabszy - karty te mają tyle samo SMX, ale w 580 przypada na niego większa ilość Cache).



To wiadomo , cudaki nie mają takiego przełożenia na wydajność w grach.

Jeszcze co do ilości w 550Ti jest ich 192 ,a w 650 Ti 768. Myślę ,że mimo gorszych możliwości liczenia jednak taka ilość zrobi swoje.

Sama karta znacznie szybsza w grach jak by zaszła taka potrzeba kiedyś ale i droższa.

Sygnaturka.png


#27 gtxxor

gtxxor

    prezes kółka różańcowego

  • Użytkownik
  • 4862 postów

Napisano 22 maj 2013 - 03:21

Tylko tutaj dochodzi jeszcze fakt problemów z wszystkimi 3dsmaxami poza 2013 na Keplerach, vRayem i tak dalej.

KRUL FORUMKA 


#28 jasio

jasio

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 05 czerwiec 2013 - 01:50

No to temat się sporo rozwinął, a ja poprzestałem na poście MarTuma, aby czekać do czerwca, aż wyjdą nowe procesory i tak wróciłem. Jak teraz z tymi procesorami wygląda sytuacja bo z tego co oglądałem testy to dużych różnic nie ma, a procesory droższe o jakieś 100 zł.

Dodam, że materiał, który będę renderował będzie w Full HD z bitrate 60.000, więc to dość sporo. Najpierw chciałbym zastanowić się nad procesorem. Myśle, że nie będzie problemu, aby podkręcić go. Kurcze tyle propozycji, że już sam nie wiem co o tym myśleć. Strasznie dużo osób poleca kręcić AMD najmocniejszego + dobra karta z CUDA.

#29 jasio

jasio

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 12:22

To jak pomoże mi ktoś ?

#30 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 12:36

GTX 660 + I5 4670K

MSI Z87 G43 http://www.agito.pl/...-79-857152.html
I5 4670K http://www.agito.pl/...540.html?cid=66
CORSAIR 1x8 GB 1600 9 1,5 http://www.agito.pl/...56.html?cid=707
ASUS DVD RW http://www.agito.pl/...693-568289.html
XFX 450W http://www.agito.pl/...79.html?cid=220
SPC M23 http://www.agito.pl/...-91-853794.html
WD BLUE EZEX http://www.agito.pl/...-83-644100.html
GIGABYTE GTX 660 OC http://www.agito.pl/...-84-646138.html

Masz tu oparty zestaw juz na haswellu i S1150
3062 zł


Procek powinien zlecieć o 50 zł w dół , płyty o 100 zł dół ale trzeba czekać.

Sygnaturka.png


#31 jasio

jasio

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 12:22

O już jakieś konkrety, a to bardzo lubię. Jednak mam kilka pytań, sugestii.

1. Czy będzie duża różnica między Asus GeForce GTX650Ti 2GB DDR5/128bit,a GIGABYTE GTX 660 OC, którego podałeś bo różnica w cenie to 132 zł.
2. Napęd jest mi nie potrzebny.
3. Ramu wolałbym 16 GB
4. No i czytałem testy porównujące 4670K z i7 3770K/4770K. Seria i7 wyglądała nieco lepiej jeśli chodzi o rendering.

Wiem, że nieco w ten sposób przekroczę swój budżet, ale wole dołożyć i mieć sprzęt na co najmniej 3 lata.

#32 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 12:37

Sorry , to miało byc tylko pod rendering , wiec mozna zestaw złożyc inaczej. Ja dałem uniwersalny pod gry i rendering.
Troche później sklepie go od nowa.

Sygnaturka.png


#33 patryk27

patryk27

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 113 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 05:10

ja bym brał fx 8350 płyte do oc (4.6 4.8ghz) 16 albo 32gb ram ocz 750w ssd i gt 210
CPU: AMD FX 8350 + NOCTUA NH-D14 GPU: HD 7970 ghz editon wf3
psu: xfx core 650w ssd: ocz vertex 4 128gb hdd:wd ezex 1tb
case: regnum l50 mobo: Asus M5A99X EVO AMD 990X
ram: hyperx 2x8gb cl10 1600mhz + i5 3470 8gb corsair gtx660ti z77 pro 3 brutus 410 xfx 450w

#34 ajseek

ajseek

    pjona

  • Użytkownik
  • 944 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 05:22

Do renderowania filmów to może jakiś Xeon? Nie znam się na bardzo na tym, ale myślę że to będzie lepsze rozwiązanie niż płyta + fx + cooler do niego.

4570 | R7 260X | MSI G43 | GSKILL 4GB | THERMALTAKE 530W | SEAGATE 1TB | WINDOWS 7 | CM 690 II

www.steamcommunity.com/id/ajseek


#35 kaszub1136

kaszub1136

    Gnębiciel gimbusów

  • Główny Moderator
  • 1068 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 10:37

Szczerze, to na miejscu autora zwiększyłbym troszeczkę budżet i pobawił się w konstrukcje dwuprocesorowe na Intel Xeon + jakaś tania grafa.

PC: MSI Z170 Krait Gaming || I5-6600K + Enermax ETS-T40-W || 16GB DDR4 || Gigabyte GTX 770 OC 2GB || Crucial MX200 250GB || Crucial MX100 256GB || Fractal Design Arc Midi R2 || OCZ MXS 600W 80+

Work: Asus P8H77-I || Intel I3-2120 || 8GB DDR3 || MSI GTX 750Ti GAMING 2GB || Plextor M6V 128GB || WD Blue 500GB || Phanteks Enthoo EVOLV ITX || OCZ ZT 550W

MAC: Apple MacBook Air MD760PL/A || i5-4250U HD5000 || 4GB DRR3 || 128 GB SSD PCIe || 13,3" WXGA+
Ultrabook: Asus S46CA || I3-3217U HD4000 || 4GB DDR3 || OCZ Agility 3 120GB + 24GB SSD || 14' WXGA
Serwer: Gigabyte GA-J1900N-D3V || HTPC - Asrock AD2550B-ITX


#36 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:22

Bez przesady. To rendering na YT , a nie w firamch gdzie liczy sie każda sekunda renderu.

Może by postawić na moc nowych I7 i przyszłościową platformę.

MSI Z87 G43 http://www.agito.pl/...-79-857152.html
I7 4770K http://www.agito.pl/...-81-850529.html
WD BLUE EZEX 1 TB http://www.agito.pl/...-83-644100.html
XFX 450W http://www.agito.pl/...221-527379.html
SPC FORTIS http://www.agito.pl/...-82-392408.html
CORSAIR 2x8 GB 1600 / 9 / 1,5 V http://www.agito.pl/...56.html?cid=707

2886 zł

Jechał byś na integrze. Jakieś może OC na 4,5 GHz w celu jeszcze skrócenia renderingu i jest super wydajny CPU i w sumie cichy , energooszczędny komputer.
Płytka Z87 więc przyjmie na siebie jeszcze odświeżone haswelle i BROADWELLE 14 nm.

Co myślicie o takim wariancie ?

Sygnaturka.png


#37 oskarus3

oskarus3

    OZKARÓZ

  • Użytkownik
  • 2399 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:42

Ja bym jednak grafikę jakąś włożył

image-3330.jpg


#38 ajseek

ajseek

    pjona

  • Użytkownik
  • 944 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:45

Nie opłaca się wydawać nawet 100zł na jakieś używane typu 9500gt z allegro.

4570 | R7 260X | MSI G43 | GSKILL 4GB | THERMALTAKE 530W | SEAGATE 1TB | WINDOWS 7 | CM 690 II

www.steamcommunity.com/id/ajseek


#39 oskarus3

oskarus3

    OZKARÓZ

  • Użytkownik
  • 2399 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:46

Nie mówię o jakiejś taniosze tylko o dobrym GPU

image-3330.jpg


#40 kaszub1136

kaszub1136

    Gnębiciel gimbusów

  • Główny Moderator
  • 1068 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:49

Skoro ma tylko renderować, gdzie niby technologia CUDA jest wykorzystywana, ale to tylko niby to po co mu jakaś grafika? Intelowska spokojnie wystarczy - od miesiąca latam tylko na integrze i nie narzekam.

PC: MSI Z170 Krait Gaming || I5-6600K + Enermax ETS-T40-W || 16GB DDR4 || Gigabyte GTX 770 OC 2GB || Crucial MX200 250GB || Crucial MX100 256GB || Fractal Design Arc Midi R2 || OCZ MXS 600W 80+

Work: Asus P8H77-I || Intel I3-2120 || 8GB DDR3 || MSI GTX 750Ti GAMING 2GB || Plextor M6V 128GB || WD Blue 500GB || Phanteks Enthoo EVOLV ITX || OCZ ZT 550W

MAC: Apple MacBook Air MD760PL/A || i5-4250U HD5000 || 4GB DRR3 || 128 GB SSD PCIe || 13,3" WXGA+
Ultrabook: Asus S46CA || I3-3217U HD4000 || 4GB DDR3 || OCZ Agility 3 120GB + 24GB SSD || 14' WXGA
Serwer: Gigabyte GA-J1900N-D3V || HTPC - Asrock AD2550B-ITX


#41 oskarus3

oskarus3

    OZKARÓZ

  • Użytkownik
  • 2399 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:53

Jeżeli coś mocno obciąza grafikę to chyba jest potrzebna? Ja nie wyobrażam sobie obróbki filmów bez dobrej karty graficznej (minimum moja)

image-3330.jpg


#42 kaszub1136

kaszub1136

    Gnębiciel gimbusów

  • Główny Moderator
  • 1068 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:58

Sprawdź komfort obróbki video na twojej karcie, a na HD4000 lub HD4600 bo takowa jest w polecanym i7-4770k od MarTum.

9600GT dobrą kartą? Kpisz czy o drogę pytasz?

PC: MSI Z170 Krait Gaming || I5-6600K + Enermax ETS-T40-W || 16GB DDR4 || Gigabyte GTX 770 OC 2GB || Crucial MX200 250GB || Crucial MX100 256GB || Fractal Design Arc Midi R2 || OCZ MXS 600W 80+

Work: Asus P8H77-I || Intel I3-2120 || 8GB DDR3 || MSI GTX 750Ti GAMING 2GB || Plextor M6V 128GB || WD Blue 500GB || Phanteks Enthoo EVOLV ITX || OCZ ZT 550W

MAC: Apple MacBook Air MD760PL/A || i5-4250U HD5000 || 4GB DRR3 || 128 GB SSD PCIe || 13,3" WXGA+
Ultrabook: Asus S46CA || I3-3217U HD4000 || 4GB DDR3 || OCZ Agility 3 120GB + 24GB SSD || 14' WXGA
Serwer: Gigabyte GA-J1900N-D3V || HTPC - Asrock AD2550B-ITX


#43 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 08 czerwiec 2013 - 11:59

Jeżeli coś mocno obciąza grafikę to chyba jest potrzebna? Ja nie wyobrażam sobie obróbki filmów bez dobrej karty graficznej (minimum moja)


Twoja akurat ma minimalny wpływ bo ma mało CUDAków.

Sygnaturka.png


#44 kaszub1136

kaszub1136

    Gnębiciel gimbusów

  • Główny Moderator
  • 1068 postów

Napisano 09 czerwiec 2013 - 12:02

Mały, czyt. zerowy gdyż ta karta nie da zauważalnego przyrostu wydajności przy renderowaniu. Nawet jeżeli będzie wzrost to minimalny ale kosztem zużyci prądu. W tym przypadku kilka sekund mniej jest nieopłacalne.

PC: MSI Z170 Krait Gaming || I5-6600K + Enermax ETS-T40-W || 16GB DDR4 || Gigabyte GTX 770 OC 2GB || Crucial MX200 250GB || Crucial MX100 256GB || Fractal Design Arc Midi R2 || OCZ MXS 600W 80+

Work: Asus P8H77-I || Intel I3-2120 || 8GB DDR3 || MSI GTX 750Ti GAMING 2GB || Plextor M6V 128GB || WD Blue 500GB || Phanteks Enthoo EVOLV ITX || OCZ ZT 550W

MAC: Apple MacBook Air MD760PL/A || i5-4250U HD5000 || 4GB DRR3 || 128 GB SSD PCIe || 13,3" WXGA+
Ultrabook: Asus S46CA || I3-3217U HD4000 || 4GB DDR3 || OCZ Agility 3 120GB + 24GB SSD || 14' WXGA
Serwer: Gigabyte GA-J1900N-D3V || HTPC - Asrock AD2550B-ITX


#45 oskarus3

oskarus3

    OZKARÓZ

  • Użytkownik
  • 2399 postów

Napisano 09 czerwiec 2013 - 12:04

Ale jak miałbym wybierać między integrą a np. GTX650 Ti to wiadomo co bym wybrał

image-3330.jpg


#46 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 09 czerwiec 2013 - 12:05

A co to za porówanie :P
To jak malucha z mercedesem porównywać.

Sygnaturka.png


#47 kaszub1136

kaszub1136

    Gnębiciel gimbusów

  • Główny Moderator
  • 1068 postów

Napisano 09 czerwiec 2013 - 12:05

A dasz autorowi dodatkowe 500zł na grafikę?

PC: MSI Z170 Krait Gaming || I5-6600K + Enermax ETS-T40-W || 16GB DDR4 || Gigabyte GTX 770 OC 2GB || Crucial MX200 250GB || Crucial MX100 256GB || Fractal Design Arc Midi R2 || OCZ MXS 600W 80+

Work: Asus P8H77-I || Intel I3-2120 || 8GB DDR3 || MSI GTX 750Ti GAMING 2GB || Plextor M6V 128GB || WD Blue 500GB || Phanteks Enthoo EVOLV ITX || OCZ ZT 550W

MAC: Apple MacBook Air MD760PL/A || i5-4250U HD5000 || 4GB DRR3 || 128 GB SSD PCIe || 13,3" WXGA+
Ultrabook: Asus S46CA || I3-3217U HD4000 || 4GB DDR3 || OCZ Agility 3 120GB + 24GB SSD || 14' WXGA
Serwer: Gigabyte GA-J1900N-D3V || HTPC - Asrock AD2550B-ITX


#48 oskarus3

oskarus3

    OZKARÓZ

  • Użytkownik
  • 2399 postów

Napisano 09 czerwiec 2013 - 12:14

A możesz oszczędzić na poszczególnych częściach? Lub potem kupić?

image-3330.jpg


#49 kaszub1136

kaszub1136

    Gnębiciel gimbusów

  • Główny Moderator
  • 1068 postów

Napisano 09 czerwiec 2013 - 12:20

To podaj przykład na czym by mógł zaoszczędzić, skoro płyta jest na maxa budżetowa i tańszej sensownej raczej na 1150 nie dostanie.
Procek jest stworzony wręcz do renderu i podkręcania.
Inny zasilacz? Znajdź tańszy i lepszy.
Mniej ramu? Nie do tego zastosowania.
Inne chłodzenie? Różnica 20zł
Mniejszy dysk? Różnica 40zł.

Ta różnica wynikająca z oszczędności praktycznie nic nie zmieni, tylko w przyszłości właściciel odczuje brak miejsca na dysku i wyższe temperatury.
Więc skończ już te swoje mądrości bo coś ci nie wychodzi.
EOT.

PC: MSI Z170 Krait Gaming || I5-6600K + Enermax ETS-T40-W || 16GB DDR4 || Gigabyte GTX 770 OC 2GB || Crucial MX200 250GB || Crucial MX100 256GB || Fractal Design Arc Midi R2 || OCZ MXS 600W 80+

Work: Asus P8H77-I || Intel I3-2120 || 8GB DDR3 || MSI GTX 750Ti GAMING 2GB || Plextor M6V 128GB || WD Blue 500GB || Phanteks Enthoo EVOLV ITX || OCZ ZT 550W

MAC: Apple MacBook Air MD760PL/A || i5-4250U HD5000 || 4GB DRR3 || 128 GB SSD PCIe || 13,3" WXGA+
Ultrabook: Asus S46CA || I3-3217U HD4000 || 4GB DDR3 || OCZ Agility 3 120GB + 24GB SSD || 14' WXGA
Serwer: Gigabyte GA-J1900N-D3V || HTPC - Asrock AD2550B-ITX


#50 oskarus3

oskarus3

    OZKARÓZ

  • Użytkownik
  • 2399 postów

Napisano 09 czerwiec 2013 - 12:24

Nie odpowiem ci bo to co bym napisał stworzyłoby ci opinię o mnie "debila co się na IT zna niewiele"

image-3330.jpg




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL