Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Problem z temperaturami procesora


3 odpowiedzi w tym temacie

#1 xmvfia

xmvfia

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 20 sierpień 2019 - 11:42

Cześć, ostatnio zmieniałem pastę termoprzewodzącą na procesorze, przed tym dobrze wyczyściłem denaturatem etylowym powierzchnię procesora i radiatora od boxowego chłodzenia ryzena 5 1600.

 

Radiator od procka przykręcałem stopniowo, raz lewą dolną śrubkę, później prawą górną i znów lewą górną, a potem prawą dolną.

 

I po tym odpaliłem kompa, wszystko działało, temperatury procka wynosiły ok. 30 stopni w spoczynku.

 

Zostawiłem go, żeby pochodził trochę i pasta dobrze się rozmieściła.

 

A potem restartuje kompa, patrzę i znów 33,34 itd... do 40 i tak do tej pory zostało, cały czas gdy włączam i wyłączam to w bios-ie pokazuje 40,42,44 stopni i nie wiem co się dzieję, a w spoczynku mam takie temperatury!

 

Wentylatory chodzą w obudowie na 700/800 rpm, a procka ponad 1000 nawet jak dam więcej w biosie obrotów to temperatury wzrastają, co jest dziwne.

 

Specyfikacje PC:

 

- Procesor: AMD ryzen 5 1600 - podkręcony do 3.6 GHz ( Turbo )

- Karta graficzna: Gigabyte gtx 1060 aorus xtreme edition 6gb gddr5 9gbps

- Pamięć RAM: ADATA 8 gb 3200 MHz XPG Z1 CL16 (2x4GB)

- Płyta główna: MSI b350 gaming plus

- Dysk HDD: Toshiba p300 1 tb

- Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black

- Zasilacz: SilentiumPC 600w vero l2 bronze

- Pasta termoprzewodząca: SilentiumPC Pactum PT-2 4g szara

 

Na razie nie mam dysku, aby sprawdzić w windowsie przez OCCT czy tam inne programy!

 

Pomożecie ?


Użytkownik xmvfia edytował ten post 20 sierpień 2019 - 11:46


#2 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7701 postów

Napisano 21 sierpień 2019 - 05:14

Po pierwsze, vero to pogranicze czarnej listy. Więc ostrzegam.
Po 2 nie sprawdzaj w biosie tylko odpal occt albo prime95 I w coretemp sprawdź wtedy. Bo liczą się temperatury pod obciążeniem. Masz najnowszy bios?
Niesstety takie sprawdzanie w biosie ci nic nie da więc musisz dysk ogarnąć.
Wiem że MSI miały buga w biosie że kontrols obrotów wariowala jak wczytales xmp - profil Ramu. I trzeba było sobie poustawiać po ludzku. Alw czy dalej na najnowszym biosie to wystepuje to nwm.


#3 xmvfia

xmvfia

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 21 sierpień 2019 - 08:11

Po pierwsze, vero to pogranicze czarnej listy. Więc ostrzegam.
Po 2 nie sprawdzaj w biosie tylko odpal occt albo prime95 I w coretemp sprawdź wtedy. Bo liczą się temperatury pod obciążeniem. Masz najnowszy bios?
Niesstety takie sprawdzanie w biosie ci nic nie da więc musisz dysk ogarnąć.
Wiem że MSI miały buga w biosie że kontrols obrotów wariowala jak wczytales xmp - profil Ramu. I trzeba było sobie poustawiać po ludzku. Alw czy dalej na najnowszym biosie to wystepuje to nwm.

Tak, przedostatnia aktualizacja, bo najnowszej nie biorę tej 1 bo to tylko pod te nowsze ryzeny!



#4 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7701 postów

Napisano 21 sierpień 2019 - 09:04

No to bez systemu nic nie sprawdzimy bo wskazania biosu nie są wiarygodne.




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL