Jump to content

  •         

Photo

Problem z pamięcia RAM

ram

  • This topic is locked This topic is locked
7 replies to this topic

#1 Kuba50x

Kuba50x

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 10 August 2019 - 02:05 PM

Witam

Mam taki oto problem z komputerem,a dokładnie z pamięcią RAM

Posiadam pamięć 2x4GB włożoną w sloty A2 I B2 (2 i 4 slot) jak mówi instrukcja płyty głównej

Jednak w systemie pokazywane jest 8GB,a w złuzyciu tylko 4GB (3,9)

Bios pokazuje że jest 8 i obsadzone są obie jednak nad tym wskazuje ,,Single Channel Memory Mode,,

Czyli ja rozumiem problem że są dwie kości a działa jedna. Przekładałem też kości między sobą żeby wykluczyć uszkodzenie jednej z nich i wyszło że obie są sprawne 

 

Podam tylko potrzebna do problemu specyfikacje:

Procesor Ryzen 5 1600x

Płyta główna AsRock AB350 PRO4 

Ram 2x4GB Patriot Viper 3000MHz

 

Proszę o pomoc w tym problemie bo sam próbowałem wielu sposobów ale nic. Dodam że do płyty jest wgrany najnowszy bios ze strony producenta 

Można pytac o wszelkie rzeczy związane z tematem

 



#2 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7,816 posts

Posted 10 August 2019 - 02:17 PM

dziwny temat ... może są niedociśnięte ?



#3 TitoBandito

TitoBandito

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1,582 posts

Posted 10 August 2019 - 04:14 PM

A system 32, czy 64 bitowy i jaki?
TitoBandito.png

#4 Kuba50x

Kuba50x

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 10 August 2019 - 06:16 PM

dziwny temat ... może są niedociśnięte ?

Są dociśnięte. Bios pokazuje nawet że są dwie kości. Ale dociśnięcie sprawdziłem

 

A system 32, czy 64 bitowy i jaki?

Windows 10 Home 64 bit 



#5 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7,816 posts

Posted 10 August 2019 - 06:21 PM

Dziwne ze pokazuje single channel.


#6 TitoBandito

TitoBandito

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1,582 posts

Posted 11 August 2019 - 06:42 AM

Sprawdź, czy masz tak ustawione :

 

Spoiler

Edited by FG42, 12 August 2019 - 07:56 AM.

TitoBandito.png

#7 Kuba50x

Kuba50x

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 3 posts

Posted 11 August 2019 - 09:05 PM

Mam w slocie A2 I B2


Edited by FG42, 12 August 2019 - 07:57 AM.


#8 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7,816 posts

Posted 12 August 2019 - 05:10 AM

A spróbuj może przetrzeć styki na ramię i przedmuchaj sloty. I sprawdź czy przechodzą memtesta, jak tak to bym płytę na gwarancję wysłał






Also tagged with one or more of these keywords: ram

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

  Copyright power by: ITPC.NET.PL