Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Dziwna temperatura Ryzen 5 2600X OC


9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fox39

Fox39

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 20 kwiecień 2019 - 09:09

Witam 

 

Mam procka Ryzen 5 2600X kręconego na 4.2 GHz i płyta główna B450 Tomahawk , pamięci Goodram IRDM X 3000MHz @ 3200MHz. Cooler Fortis 3 ostatnio zauważyłem 

że temperatura w grach i w systemie nie przekracza 70 stopni ale po włączeniu stresu AIDA 64 dochodzi do 100 stopni już po około 1 minucie ale komp działa.Na pulpicie temperatura około 44 stopnie max 55 Moje pytanie czy się martwić ? Zmieniłem paste na cpu i to samo z innych rzeczy dołożyłem ostatnio dysk M.2 który jest bardzo blisko CPU i upgrade Biosu 2 razy w ostatnim czasie. Czy to możliwe że dysk M.2 jest blisko czujnika i przez to pokazuje zawyżone temperatury CPU ?

 



#2 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7357 postów

Napisano 20 kwiecień 2019 - 09:51

według mnie za dużo ... albo odczytuje ci głupoty - coretemp i porównaj odczyt , albo dorąbałeś za dużo napięcia lub niedokreciłeś chłodzenie , ewentualnie nie zdjąłeś ze spodu folii lub inny bląd montażu .



#3 Fox39

Fox39

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 20 kwiecień 2019 - 01:20

napięcie 1.3875V folia ściągnięta a powietrze wydmuchujące nie jest gorące ( w sumie 4 wentylatory w obudowie 2+2 ). 

witam _VeV_ Vega 56 wysłana do serwisu a to ten sam komp. zamówiłem nową paste Grizlego dla pewności. 

#4 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7357 postów

Napisano 20 kwiecień 2019 - 01:54

to napięcie z wyższawych ale nie jakoś super duże , fortis powinien wyrobić ... porównaj odczyt jak mówiłem i zamontuj jeszcze raz na grizzlym i się zobaczy . 90c na ryzenie to nie jest normalne ,



#5 Fox39

Fox39

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 24 kwiecień 2019 - 11:24

kurcze wymieniłem paste na Grizlego nawet rozsmarowałem po całym procku i nic się nie zmieniło. Przy zmianie ładnie wszystko wyczyszczone , chłodzenie nie uszkodzone. Po 5 sek. od włączenia stres testu dochodzi do 100 stopni i skacze 90-100 stopni. W wiatraku wydmuchującym na górze i na dole wylatuje letnie powietrze żeby nie powiedzieć chłodne. Fortis przy stres teście też przyśpiesza ale nie wyje jakoś mocno. Wygląda jakby czujnik uległ awarii bo w pulpicie też pokazuje wysokie temperatury 45-60 a Fortisa nie słychać czyli w normie. Idzie jeszcze jakoś sprawdzić ten czujnik ? To się stało przy okazji awari Vegi56.


https://ibb.co/KbdRLrf fotka z hw info

 

https://ibb.co/xmvHFyN a tu z core temp


o już wiem i nie co jest , wyłączyłem OC procka i temperatury max w stresie to 63 stopnie . Czyli w BIOSIE coś pozmieniali że moje ustawienia OC tak go grzeją . Jutro rano powalcze z BIOSem 


Użytkownik Fox39 edytował ten post 24 kwiecień 2019 - 10:52


#6 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7357 postów

Napisano 25 kwiecień 2019 - 05:13

Czyli prosto jasno dałeś za dużo napięcia. Bo to od napięcia proc się grzeje.
Może twoja płyta coś świruje i daje więcej napięcia niż ustawiasz hh


#7 Fox39

Fox39

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 25 kwiecień 2019 - 09:49

po tych zmianach Biosów coś się zmieniło . sprawdzałem napiecię w różnych softach i niby trzyma to 1.385V . Po testutuje na precision boost do ilu dojdzie jak mi grafę naprawią/wymienią bo nie mam na czym w grach tego sprawdzić na GTX 550TI 2GB hehe tylko pulpit i Youtube dobrze śmiga pozdrawiam. Wracać nie będe bo i tak planuje Ryzena 3000 a już support wprowadzili w ostatnim Biosie. 


Użytkownik Fox39 edytował ten post 25 kwiecień 2019 - 09:52


#8 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7357 postów

Napisano 25 kwiecień 2019 - 03:24

nie chodzi o wersje a ustawienia biosu :P



#9 Fox39

Fox39

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 26 kwiecień 2019 - 11:05

ja miałem zapisany profil w BIOSIE tylko ładowałem go z powrotem po aktualizacji nic nie zmieniałem od paru wersji



#10 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7357 postów

Napisano 26 kwiecień 2019 - 12:30

Okej...




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL