Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

MSI Z370 TOMAHAWK problem z aktualizacją BIOS'u


2 odpowiedzi w tym temacie

#1 decayer

decayer

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 20 luty 2019 - 07:33

Mam problem z aktualizacją BIOS'u w mojej płycie głównej.
Próba aktualizacji BIOS'u z pomocą M-FLASHkończy się czarnym ekranem i komunikatem "The ME FW of system was found abnormal (..) system BIOS by M-Flash to ensure normal operation".
Zainstalowałem więc Live Update 6. Użycie tego narzędzia do aktualizacji kończy sie komunikatem "Install Intel ME driver", apodczas próby instalacji wcześniej wymieniowy oprogramowania otrzymałem komunikat "wybrana platforma nie jest obsługiwana".
Z góry dziękuje za pomoc.



#2 kozakinio

kozakinio

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 20 luty 2019 - 11:23

Nie wiem czy pomogę, ale aktualizowałem ze 2 dni temu BIOS na tej płycie. Przy próbie aktualizacji live updatem wchodziło mi w m-flasha ale nic nie czytało. Musiałem po prostu podpiąć pendrive, wypakować pobraną paczkę z biosem na pendrive i ręcznie wejść w bios i w m-flash. Wtedy poszło. 



#3 decayer

decayer

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 21 luty 2019 - 07:15

Nie wiem czy pomogę, ale aktualizowałem ze 2 dni temu BIOS na tej płycie. Przy próbie aktualizacji live updatem wchodziło mi w m-flasha ale nic nie czytało. Musiałem po prostu podpiąć pendrive, wypakować pobraną paczkę z biosem na pendrive i ręcznie wejść w bios i w m-flash. Wtedy poszło. 

Przy próbie aktualizacji poprzez pendrive spreparowałem odpowiedni nośnik -> podpiąłem go pod porty USB.2.0 (te kolo portu PS/2) -> załadowałem ustawienia domyślne BIOS -> uruchamiałem M-FLASH w BIOS'i (następuje restart komputera) i dostaje czarny ekran oraz komunikat ""The ME FW of system was found abnormal it is recommend to re-flash system BIOS by M-Flash to ensure normal operation".

 

EDIT:: Problem z aktualizacją przez LiveUpdate wynika najprawdopodobniej z tego iż moja wersja BIOS to 1.0, a na stronie producenta można przeczytać, iż w wersji 1.1 następuje m. in. "Update Intel ME for security vulnerabilities"


Pomogło resetowanie ustawień BIOS'u za pomocą zworki CLEAR CMOS na płycie głównej. Po tej operacji M-FLASH wystartował normalnie. Temat do zamknięcia.


Użytkownik decayer edytował ten post 21 luty 2019 - 11:49




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL