Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Czy te pamięci będą współgrać dobrze z tą płytą ?


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zanaro

Zanaro

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 27 grudzień 2018 - 09:17

Procesor : Ryzen 5 2600 

Płyta główna : ASRock Fat1lity B450 Gaming K4 

 

Pamięci które mam zamiar kupić : 

 

https://www.x-kom.pl...cl15-2x8gb.html

 

Czy będą działać na 100% i czy będą chodzić na 2933Mhz co obsługuje płyta bądź więcej ? 



#2 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7517 postów

Napisano 27 grudzień 2018 - 09:23

z predatorami nie spodziewał bym się problemów , powinno udać się je fajnie ukręcić .



#3 Zanaro

Zanaro

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 27 grudzień 2018 - 09:31

z predatorami nie spodziewał bym się problemów , powinno udać się je fajnie ukręcić .

 

Na jakie prędkości mógłbym liczyć ? 

 

@_VeV_ 

 

I też pytanie czy np. te by pasowały : 

https://www.morele.n...-16gvkb-788195/



#4 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7517 postów

Napisano 27 grudzień 2018 - 09:39

G skille również POWINNY , ale HyperX pewniejsze

na jakie? jak ci się uda 3333 na dobrych timingach to bądź zadowolony bo wyżej poza B-die nie łątwo iść :P

A timingami na ryzenie też można ugrać wydajność. 

tRFC warto się pobawić , bo jak mocno obniżysz to często daje efekt jakbyś "podkręcał" monitor , nawet na kursorze wyczuwalny . ALE może posypać cały system jak będzie niestabilne więc porządnie testuj :P



#5 Zanaro

Zanaro

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 27 grudzień 2018 - 09:48

G skille również POWINNY , ale HyperX pewniejsze

na jakie? jak ci się uda 3333 na dobrych timingach to bądź zadowolony bo wyżej poza B-die nie łątwo iść :P

A timingami na ryzenie też można ugrać wydajność. 

tRFC warto się pobawić , bo jak mocno obniżysz to często daje efekt jakbyś "podkręcał" monitor , nawet na kursorze wyczuwalny . ALE może posypać cały system jak będzie niestabilne więc porządnie testuj :P

 

A tak serio to miałem te G skille i dzisiaj wpakowałem je do paczki i na zwrot. Gdyż chodziły tylko na 2133mhz-2400mhz jak dałem na 3200 to po 3 dniach zaczęły sypać mi system i później nawet na tych 2400mhz. 

Okazało się że nie ma ich na stronie wpieranych pamięci, więc mogą a nie muszą działać jak mi powiedzieli nainfoliniiw x-kom i że ta pamięci gryzą się z AMD i bardziej lubią INTEL. 

Dlatego wybrałem HyperX które przyjdą w sobotę i które są już wspierane na liście producenta płyty głównej. 

To co mi się działo : 

Podkreślam !!!! - Nie działo to się za każdym włączeniem komputera 

Filmik : 

https://youtu.be/tRMO3oinGcE


Użytkownik Zanaro edytował ten post 27 grudzień 2018 - 09:53


#6 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7517 postów

Napisano 27 grudzień 2018 - 10:16

jaka lista wspieranych pamięci ? jest QVL ale to nie lista wspieranych a lista PRZETESTOWANYCH . Próbowałeś ręcznie ustawić te G skille i wgrałeś najnowszy bios ?



#7 Zanaro

Zanaro

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 27 grudzień 2018 - 10:23

jaka lista wspieranych pamięci ? jest QVL ale to nie lista wspieranych a lista PRZETESTOWANYCH . Próbowałeś ręcznie ustawić te G skille i wgrałeś najnowszy bios ?

 

 

https://www.asrock.c...pl.asp#MemoryPR

 

Wgrywałem najnowszy bios. Zmieniałem napięcia z 1.350 do 1.400v na różnych prędkościach 



#8 fireworklaura

fireworklaura

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 399 postów

Napisano 28 grudzień 2018 - 03:01

QVL to lista przetestowanych pamięci. Jak masz takie jajca prawdopodobnie płyta główna też może szwankować nie raz były już takie jajca


#9 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7517 postów

Napisano 28 grudzień 2018 - 06:06

Coś w tym racji jest, może się okazać że płyta coś odwala... Alw oby nie.


#10 Zanaro

Zanaro

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 28 grudzień 2018 - 08:47

Części są nowe i były zakupione 13 grudnia tego roku . Komputera sam nie składałem tylko złożył to sklep komputerowy w moim mieście i serwisant mi sam powiedział że mogą być problemy z tymi pamięciami.

Pamięci po resecie biosa i tak startowały na 2133mhz 

Jeżeli się okaże że to nie pamięci są winne to wtedy mogę się martwić ale i tak wszystko jest na gwarancji 



#11 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7517 postów

Napisano 28 grudzień 2018 - 10:11

Żeby się nie okazało że spaprali składanie i np brakuje jednego stand offu pod płytę.
Mowa o tych małych dziadach : https://encrypted-tb...qiKmRFiMSY-ukaR


#12 fireworklaura

fireworklaura

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 399 postów

Napisano 29 grudzień 2018 - 01:54

Cóż sklepy przy składaniu wciskają części po 14 dniowych zwrotach,być może ktoś mógł oddać walniętą płytę lub ramy, sproboj wymienić te ramy jak to nie pomoże to wiadomo że płyta coś nie tak
Już nie mówiąc o tym jak potrafią po Januszowemu składać jak nie jedno mało dziecko miało lepiej składaładać kompa na yt

Użytkownik fireworklaura edytował ten post 29 grudzień 2018 - 01:55


#13 Zanaro

Zanaro

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 grudzień 2018 - 09:19

@ fireworklaura

 

Nie mogła być używana gdyż była z taką żółtą plombą w tej foli i podczas otwierania no widać że nie dałoby się ponowie ją posklejać i też nie było śladów użycia
 
Części odebrałem osobiście wiec widziałem że pudełka nie są po uszkadzane. 


#14 Zanaro

Zanaro

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 31 grudzień 2018 - 05:53

Witam po przerwie. 
Zmieniłem pamięci na te Hyperx 3000mhz. 
Po zamontowaniu i odpaleniu zaczęły się problemy bo jakieś odzyskiwanie systemu ale pomogło ponowne zainstalowanie systemu. 
System uruchomił się na 2400mhz. 
Ustawiłem na profil XMP 2 na 2666Mhz zrobiłem test. Wszystko ok : 
test : 
Chodził 6 min i git. 
Po próbie przejścia na profil 1 XMP 3000mhz czyli na 2933mhz bo tyle obsługuje moje płyta. 
Zaczęły wyskakiwać takie bluescreen oraz po teście w aida64 po 20 sek wyskakuje takie coś: 
 
Pewnie trzeba umieć ustawić to w biosie żeby stabilnie działało na 2933mhz. Czy ktoś umiałby mi to ogarnąć ? 
Efekt czarnego ekranu na razie nie było 


#15 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7517 postów

Napisano 31 grudzień 2018 - 06:18

mogę się podjąć próby , ale wbijasz na discord / skype ... bo przy komunikacji w stylu forum to trwało by za długo .



#16 Zanaro

Zanaro

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 02 styczeń 2019 - 10:37

Można zamknąć. 

Problem rozwiązany



#17 FG42

FG42

    VX-120

  • Moderator
  • 1791 postów

Napisano 03 styczeń 2019 - 08:19

Wiadomość wygenerowana automatycznie



Temat został Zamknięty przez moderatora.


Powód: Na życzenie autora.


Jeśli się z tym nie zgadzasz, report.png raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.

Z pozdrowieniami,
Zespół ITPC.NET.PL

CPU:  i7 3770K 4,5GHz                                                   SSD 1:  ADATA SU900  256GB              Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD

COOLER:  Noctua NH-U12P SE2                                  SSD 2:  Crucial MX100 256GB             Logitech  K120

MOBO:  Gigabyte Z77X-UD5H Rev.1.1                         HDD 1:  WD Caviar Blue 500GB           Logitech  Performance MX

RAM:  Kingston HyperX XMP 1600MHz 16GB CL9     HDD 2:  WD Caviar Blue 1TB               Eizo  EV2750-BK

GPU:  Gigabyte GTX-1080 WINDFORCE OC

PSU: Corsair CMP SU-850TXV2

CASE: big tower NZXT Phantom





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL