Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Problem podczas uruchamiania komputera i stabilnością

Problem podczas uruchamiania

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 02:24

Witam.

 

Podczas uruchomienia komputera nie uruchamia mi się wraz z nim mysz ani klawiatura, dopiero gdy wyłączę i włączęgo przyciskiem z tyłu i poczekam parę sekund komputer startuje normalnie.

Zdarzają się też paru sekundowe ścinki w grach jak i pod czasu uruchamiania np. Steam, mysz potrafi stanąć w miejscu i nic się nie da zrobić.

 

Co może być przyczyną ? Jakie testy wykonać i jakimi programami by mógł mi ktoś odpowiedzieć co powinienem zrobić lub co mam uszkodzone.

 

Specyfikacja Komputera:

Procesor - I7 3770k
Płyta główna - Asus Maximus IV Extreme
Karta graficzna - nVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
Pamięć Ram - 16 gb DDR3 (2x8GB)
Dyski -
 * Crucial_CT275MX300SSD1 (256 GB) (Windows)
 * ST2000DM001-9YN164 (1863 GB)
Karta sieciowa WIFI - Intel® Dual Band Wireless-AC 8265


Użytkownik Enzo1337 edytował ten post 10 sierpień 2018 - 02:30


#2 TheStachu12

TheStachu12

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 241 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 03:03

Ja stawiam albo na uszkodzoną płytę główną albo uszkodzony zasilacz.



#3 Wolnygosc

Wolnygosc

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 04:49

Jak mysz podpięta przez USB ?? 

 

Obstawiłbym uszkodzenie płyty/mostka albo może być i zasilacz jak wyżej @TheStachu12 napisał


Użytkownik Wolnygosc edytował ten post 10 sierpień 2018 - 04:50

Calm Down And Get The Beer In Bro

 

Setup:

CPU: i5-6600K

Cooler: SPC Fortis 3 v2

MB: ASRock Z170 Extreme 4

RAM: Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14 Vengeance,

SSD Crucial MX200 250GB+HDD 1TB WD BLUE 

GPU: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB  

Case: SPC Gladius M35

PSU: Corsair CX550M 550W

K+M: Logitech Orion Spectrum G910+Logitech G300S

Monitor: LG 34UM68-P

 

6840142577.png


#4 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 10 sierpień 2018 - 07:20

Zasilacz nowy 5 dni temu i jak mogę się upewnić , że płyta padła ?



#5 Wolnygosc

Wolnygosc

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 08:25

Sprawdzić czy w menadzerze urządzeń nie wywala wykrzykników

Sterowniki od chipsetu/płyty zainstalowane?!

Podpiąć mysz pod inne/przednie USB

Podpiąć inną mysz

Podmiana zasilacza (jaki model?)

Calm Down And Get The Beer In Bro

 

Setup:

CPU: i5-6600K

Cooler: SPC Fortis 3 v2

MB: ASRock Z170 Extreme 4

RAM: Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14 Vengeance,

SSD Crucial MX200 250GB+HDD 1TB WD BLUE 

GPU: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB  

Case: SPC Gladius M35

PSU: Corsair CX550M 550W

K+M: Logitech Orion Spectrum G910+Logitech G300S

Monitor: LG 34UM68-P

 

6840142577.png


#6 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 11:13

ZasilaczSilentiumPC Vero m2 Bronze 600W i w menadzerze urządzeń mam tylko wykrzyknik przy " Kontroler PCI Simple Communications" ale nie mogę znaleźć strowników do tego ;/



#7 Wolnygosc

Wolnygosc

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 11:20

To raczej nie powinno mieć związku ze sprawą 

 

A inne ewentualności sprawdzałeś ??


Calm Down And Get The Beer In Bro

 

Setup:

CPU: i5-6600K

Cooler: SPC Fortis 3 v2

MB: ASRock Z170 Extreme 4

RAM: Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14 Vengeance,

SSD Crucial MX200 250GB+HDD 1TB WD BLUE 

GPU: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB  

Case: SPC Gladius M35

PSU: Corsair CX550M 550W

K+M: Logitech Orion Spectrum G910+Logitech G300S

Monitor: LG 34UM68-P

 

6840142577.png


#8 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 11:28

jest jeszcze taka sprawa, że jak mysz i klawa się nie uruchamiają to nie słychać startu wiatraków a gdy normalnie sie uruchamia to wiatraki ostro zaczynają sie krecić i po tym idzie też poznać czy komputer włączy się normalnie ( z myszka i klawą) czy też nie



#9 Wolnygosc

Wolnygosc

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 01:36

A wentyle jak masz podpięte pod płytę czy przez przejściówki np molex ??

 

Sprawdziłbym zasilacz

 

Osobno myszkę i klawiaturę sprawdzałeś może jakieś zwarcie idzie ?


Calm Down And Get The Beer In Bro

 

Setup:

CPU: i5-6600K

Cooler: SPC Fortis 3 v2

MB: ASRock Z170 Extreme 4

RAM: Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14 Vengeance,

SSD Crucial MX200 250GB+HDD 1TB WD BLUE 

GPU: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB  

Case: SPC Gladius M35

PSU: Corsair CX550M 550W

K+M: Logitech Orion Spectrum G910+Logitech G300S

Monitor: LG 34UM68-P

 

6840142577.png


#10 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 09:04

Zasilacz sprawdzony w innym kompie i jest sprawny i na poprzednim było to samo

Wentylatory podpięte pod płytę główną.

Klawiatura i mysz też wymieniana była.



#11 Wolnygosc

Wolnygosc

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 11:06

Kreciłeś procesor ?!
Jeśli tak to wrzuć mu stockowe zegary i zobacz co się będzie działo albo zresetuj po prostu Bios.

Na moje jest jakiś problem z płytą główną.

Calm Down And Get The Beer In Bro

 

Setup:

CPU: i5-6600K

Cooler: SPC Fortis 3 v2

MB: ASRock Z170 Extreme 4

RAM: Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14 Vengeance,

SSD Crucial MX200 250GB+HDD 1TB WD BLUE 

GPU: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB  

Case: SPC Gladius M35

PSU: Corsair CX550M 550W

K+M: Logitech Orion Spectrum G910+Logitech G300S

Monitor: LG 34UM68-P

 

6840142577.png


#12 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 11 sierpień 2018 - 11:11

Nie, nie kręciłem procesora. Jakieś inne pomysły ?



#13 Wolnygosc

Wolnygosc

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 12 sierpień 2018 - 05:59

Bo wentylatory próbowałeś odłączyć i uruchomić komputer bez nich ?

 

Jakieś inne peryferia podpięte pod kompa ? Spróbować je odłączyć i uruchomić PC

 

Ewentualnie zrobić wspomniany wcześniej reset BIOS tak profilaktycznie bądź jego upgrade/downgrade

 

Dysk ?? Wszystko może być na odległość ciężko coś podpowiedzieć


Użytkownik Wolnygosc edytował ten post 12 sierpień 2018 - 06:01

Calm Down And Get The Beer In Bro

 

Setup:

CPU: i5-6600K

Cooler: SPC Fortis 3 v2

MB: ASRock Z170 Extreme 4

RAM: Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14 Vengeance,

SSD Crucial MX200 250GB+HDD 1TB WD BLUE 

GPU: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB  

Case: SPC Gladius M35

PSU: Corsair CX550M 550W

K+M: Logitech Orion Spectrum G910+Logitech G300S

Monitor: LG 34UM68-P

 

6840142577.png


#14 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 12 sierpień 2018 - 12:12

dyski testowane nie mają bad sector , probowalem uruchomić go też bez fyskow i grafiki ale to nic nie daje

#15 Wolnygosc

Wolnygosc

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 12 sierpień 2018 - 05:20

To może jeszcze RAM memtestem86 sprawdzić

Płyta na gwarancji? Zostaje chyba serwis.

Calm Down And Get The Beer In Bro

 

Setup:

CPU: i5-6600K

Cooler: SPC Fortis 3 v2

MB: ASRock Z170 Extreme 4

RAM: Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14 Vengeance,

SSD Crucial MX200 250GB+HDD 1TB WD BLUE 

GPU: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB  

Case: SPC Gladius M35

PSU: Corsair CX550M 550W

K+M: Logitech Orion Spectrum G910+Logitech G300S

Monitor: LG 34UM68-P

 

6840142577.png


#16 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 12 sierpień 2018 - 05:42

bez gwarancji i pamięci sprawne



#17 Brodacz

Brodacz

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 13 sierpień 2018 - 07:10

To słabo, że nie masz płyty na gwarancji bo trochę w serwisie zapłacisz. Byś musiał dać płytę do serwisu aby oni Tobie zrobili, jeśli nawet ich "pomoc" nie przyniesie rezultatu to odpowiedź narzuca się sama.@Enzo1337


CPU:  AMD Ryzen 5 2600X @ 4.2GHz Cooler: Scythe Mugen 5 Rev.B MOBO: MSI X470 GAMING PRO CABON RAM: G.Skill Aegis 16GB (8GB x 2) DDR4 3000MHz GPU: Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 SSD: Adata SU900 256GB HDD: Dysk P300 1TB PSU: SeaSonic PRIME 750W CASE: Meshify C Displays: Samsung Curved 27" (LC27FG73FQUX) Keyboard: Corsair Gaming K95 RGB Platinum Cherry MX Brown Mouse: Logitech LightSpeed G903

 


#18 Wolnygosc

Wolnygosc

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 13 sierpień 2018 - 06:34

Nic więcej tu już się chyba nie wymyśli - brak gwarancji to sytuacja patowa bo naprawiać się na pewno nie opłaci ale zawsze można napisać do producenta może podejdą do sprawy po ludzku tym bardziej że płyta to nie jest pierwszy lepszy paździerz 


Użytkownik Wolnygosc edytował ten post 13 sierpień 2018 - 06:36

Calm Down And Get The Beer In Bro

 

Setup:

CPU: i5-6600K

Cooler: SPC Fortis 3 v2

MB: ASRock Z170 Extreme 4

RAM: Corsair DDR4, 8GB, 2400MHz, CL14 Vengeance,

SSD Crucial MX200 250GB+HDD 1TB WD BLUE 

GPU: XFX Radeon RX 480 GTR Black 8GB  

Case: SPC Gladius M35

PSU: Corsair CX550M 550W

K+M: Logitech Orion Spectrum G910+Logitech G300S

Monitor: LG 34UM68-P

 

6840142577.png


#19 Enzo1337

Enzo1337

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 14 sierpień 2018 - 01:18

nic myślałem ze cos wspolnie zadziałały:D kupilem juz nowa plytę wiec temat fo zamkniecia :D



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL