Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

i7 4820k + P9X79 Pro, problem przy podkręcaniu


Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Mecyjek

Mecyjek

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 13 lipiec 2018 - 12:41

Witam, na wstępie wrzucę specyfikację:
- i7 4820k,
- Asus P9X79 Pro,
- 4x4 GB Kingston HyperX ddr3 2400,
- GeForce GTX 780
- chłodzenie CPU Scythe SAMURAI ZZ,

Od roku PC chodził na kręceniu przez Al Suit (4.5 GHz i ram na 2333MHz). Jakoś tydzień temu komp zaczął się wieszać w różnych momentach.
Czasami podczas sporego obciążenia a nawet jak oglądałem film a w tle nie działało nic. Mocno się zaniepokoiłem, przywróciłem w Biosie ustawienia na domyślne, potestowałem kilka dni.
Nic więcej takiego się nie działo. Bardzo mocno odczułem spadek wydajności, szczególnie w grach. Więc postanowiłem go znów podkręcić tylko teraz przez Bios.
Ustawiłem OC na manual, 4.5GHz i napięcie na 1.3V. Przetestowałem, wszystko ok. Temperatury dość niskie bez obciążenia jakieś 30-40, podczas mocnego użycia max 70.
Chciałem dołożyć do tego jeszcze ram na 2333 tak jak chodziło wcześniej i tutaj zaczęły się problemy. Na częstotliwości 2333 komp w ogóle nie wystartował.
Testując różne, dopiero na ustawieniu 1800 się podniósł, ale zaczął wieszać podczas pracy. W między czasie wymieniłem zasilacz na nowy, nic to nie dało.
Teraz system pracuje na 4.5 GHz i automatycznej częstotliwości ramu w biosie. Sprawdziłem ramy MemTest86, brak błędów. Na koniec jeszcze raz podkręciłem przez Al Suit, ale PC dalej się wieszał w różnych momentach.
Pytanie, dlaczego dopiero teraz zaczęły się zwiechy, jak sprawdzić co je powoduje.
Aktualnie PC działa na domyślnych wartościach biosu, nie ma zwiech.



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL