Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Pamięci 3000Mhz


Najlepsza odpowiedź TitoBandito , 20 luty 2018 - 05:28

MSI na nowych chipsetach Intela bardzo nie lubi się z pamięciami G.Skill. Dodatkowo masz je źle włożone - powinny być obsadzone banki 2 i 4 - nie 1 i 2.
Po drugie wyłącz profil XMP - na G.Sklillach i MSI włączenie XMP bardzo często powoduje totalny zwiech systemu, lub w najlepszym wypadku niebieskie ekrany śmierci.
Pamięci ustaw ręcznie na 3000MHz z timingami, jakie masz na nalepce od pamięci (np. na pudełku) i co ważne CR musisz ustawić na 2T.
G.Skill ma to do siebie, że często mimo deklaracji o poprawnej pracy z napięciem 1.35V robi problemy - dlatego w biosie DRAM Voltage ustaw na 1.4V.
Pamięci ustawione tak, jak masz, czyli w banku 1 i 2, lub 3 i 4 działają tylko w trybie Single Channel i cały system traci niestety na wydajności.
Jeżeli mimo tych ustawień system będzie niestabilny to będziesz musiał obniżać taktowanie pamięci - przy 2800MHZ powinno być ok, ale zdarza się (można o tym poczytać na forum MSI), że pamięci G.Skill na płytach MSI pracują stabilnie tylko z taktowaniem 2133MHZ. Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Radex324

Radex324

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 30 styczeń 2018 - 11:14

Witam posiadam pamięci https://www.morele.n...-16gvgb-831832/ co zrobić aby działały z fabryczną szybkością? Mam je na płycie https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z370-tomahawk-978664/ Podczas odpalnia wyskakuje komunikat żebym przełożył pamieci w inne sloty mam wsadzone w 1 i 2 bo 3-4 zasłania wentylator, co i jak z profilem xmp? Macie jakieś pomocne informacje do nowytch biosów? Bo tego na razie nie ogarniam. Dzięki za odp,



#2 TitoBandito

TitoBandito

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1545 postów

Napisano 20 luty 2018 - 05:28   Najlepsza odpowiedź

MSI na nowych chipsetach Intela bardzo nie lubi się z pamięciami G.Skill. Dodatkowo masz je źle włożone - powinny być obsadzone banki 2 i 4 - nie 1 i 2.
Po drugie wyłącz profil XMP - na G.Sklillach i MSI włączenie XMP bardzo często powoduje totalny zwiech systemu, lub w najlepszym wypadku niebieskie ekrany śmierci.
Pamięci ustaw ręcznie na 3000MHz z timingami, jakie masz na nalepce od pamięci (np. na pudełku) i co ważne CR musisz ustawić na 2T.
G.Skill ma to do siebie, że często mimo deklaracji o poprawnej pracy z napięciem 1.35V robi problemy - dlatego w biosie DRAM Voltage ustaw na 1.4V.
Pamięci ustawione tak, jak masz, czyli w banku 1 i 2, lub 3 i 4 działają tylko w trybie Single Channel i cały system traci niestety na wydajności.
Jeżeli mimo tych ustawień system będzie niestabilny to będziesz musiał obniżać taktowanie pamięci - przy 2800MHZ powinno być ok, ale zdarza się (można o tym poczytać na forum MSI), że pamięci G.Skill na płytach MSI pracują stabilnie tylko z taktowaniem 2133MHZ.
TitoBandito.png

#3 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 6228 postów

Napisano 20 luty 2018 - 05:33

ciekawe jest to o tyle że na ryzenie te same kości śmigają aż miło ... chyba że masz biostara albo gigabajta ... u biostara nic ponad 2666 chyba nie idzie - nawet B- die , a giguś ? jak giguś ... tylko QVL albo sobie wybij z głowy powyżej 2666 .

ale idąc do rozwiązania , kolega dobrze radzi , zacząłbym od podniesienia napięciai przełożenia w poprawne sloty :]


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: Scythe Mugen 5 PCGH  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz  SSD : Samsung 850EVO 250gb HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

 


#4 TitoBandito

TitoBandito

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1545 postów

Napisano 21 luty 2018 - 02:29

@UP

I to jest najciekawsze. Na platformie AM4 i TR4 wszystkie pamięci firmy G.Skill śmigają aż miło. Klops i zabawa w ręczne ustawiania i testowanie stabilności zaczyna się na niektórych płytach z chipsetami Intela (na MSI problemy z tym producentem masz jak w banku). Troszkę to dziwne.
TitoBandito.png

#5 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 6228 postów

Napisano 21 luty 2018 - 03:29

@TitoBandito to dowód że wcale ryzenowski kontroler ram wcale nie jest taki zły . Z popularnych kości nie chodzą tylko LPX ale i na intelu nie jest kolorowo z ostatnią rewizją . A co do 4 slotów to mam swoje podejrzenia dlaczego nie idą ale jak wyjdzie x470 i przetestują na nim ryzena 1 gen + 4 sloty to będę mieć pewność .


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: Scythe Mugen 5 PCGH  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz  SSD : Samsung 850EVO 250gb HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL