Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

i5 4690k + b85 g43 overclocking problem


5 odpowiedzi w tym temacie

#1 FlyHacker

FlyHacker

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 05:42

Hej, mam ww. podzespoły, dzisiaj chciałem zmienić nieco mnożnik, lecz niestety nie udało mi się to. Jestem pewien, że kiedyś miałem taką możliwość. Zdwongradowałem bios do 3.7 (najstarszy wspierający haswelle refresh), lecz problem nadal nie ustępuje. Czy jest możliwe, że kiedyś będąc na windowsie 7 miałem opcje podkręcania, a na windowsie 8.1 64 bit już jej nie ma? Macie jakieś sugestie? Może jakiś modowany bios, którego nie udało mi się znaleźć.



#2 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 5426 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 05:56

windows jest niezależny , widać zablokowali OC przed wydaniem refresha ...


chyba że refresh działa na biosach przed jego wydaniem ... ale próbujesz na własne ryzyko xD

jak nie odpali potem to bez kogoś z hasswelem - nie refresh do aktualizacji nie odpalisz kompa xD


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: Scythe Mugen 5 PCGH  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz  SSD : Samsung 850EVO 250gb HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg


#3 FlyHacker

FlyHacker

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 07:58

Wgrałem stary bios, więc opcja blokady jest nie możliwa. Kiedyś napewno mogłem to robić, a teraz nie mogę nawet zmieniać mnożnika w zakresie częstotliwości działania procesora (kiedyś nawet 4690 można było ustawić na sztywno na 39x100 mhz). Jakieś inne pomysły?



#4 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 5426 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 08:04

@FlyHacker to musi być wina biosu ... próbuj różne wersje i tyle . wyżej pisałem co ryzykujesz ,

system nie ma nic do tego .


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: Scythe Mugen 5 PCGH  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz  SSD : Samsung 850EVO 250gb HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg


#5 FlyHacker

FlyHacker

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 08:53

Dobra problem rozwiązany... Klikanie nie działa, plus i minus nie działa... Trzeba wpisać ręcznie na klawiaturze mnożnik np. 42 i dopiero później +- zaczynają działać. Znalezione na jakimś zagranicznym forum.



#6 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 5426 postów

Napisano 22 grudzień 2017 - 09:03

@FlyHacker ciekawe , fajnie że się podzieliłeś informacją :]


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: Scythe Mugen 5 PCGH  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz  SSD : Samsung 850EVO 250gb HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL