Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Bootowanie systemu wraz z biosem (?) - Asrock Gaming k4 Z170


3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Flowek

Flowek

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 22 lipiec 2017 - 08:53

Hej,

dzisiaj miałem okazję zrobić format komputera, update bios'u oraz przeczyścić swojego blaszaka. Przed formatem, gdy włączałem komputer Windows uruchamiał się wraz z biosem, tzn. występował taki efekt jak w laptopach HP bądź Asus, gdzie pojawia się logo producenta płyty głównej, w dolnym rogu legenda kliknięć (F2 - bios, itd) oraz pod logiem kręciły się kropki z Windowsa 10, tak jak na zdjęciu niżej:

 

4-UEFI-boots-with-BIOS-logo-instead-of-W

 

Skracało to znacznie czas bootowania systemu. Chciałbym to przywrócić, jednak nie mam pojęcia jak. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.


Użytkownik Flowek edytował ten post 22 lipiec 2017 - 08:54


#2 Ren

Ren

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 294 postów

Napisano 22 lipiec 2017 - 10:35

A jak zainstalowałeś nowy system, znaczy sie w jakim trybie? Jak nie skorzystałeś z instalacji w trybie UEFI to to jest własnie przyczyną .



#3 Flowek

Flowek

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 89 postów

Napisano 22 lipiec 2017 - 10:36

@Ren

 

No właśnie nie rozumiem zdania "nie skorzystałeś z instalacji w trybie UEFI". Co to znaczy? Zainstalowałem system normalnie, z pendrive - flashując go jak zawsze. Wytłumacz to jak laikowi.



#4 Ren

Ren

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 294 postów

Napisano 22 lipiec 2017 - 10:53

Nie dzisiaj już siły się rozpisywać. Zapoznaj sie z artykułem, jak nadal nie będziesz czegoś rozumiał, pytaj śmiało ja lub ktoś inny na pewno pomoże.

 

http://softonet.pl/p...-poradnik,589/2





Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL