Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Podkręcanie GTX 970


21 odpowiedzi w tym temacie

#1 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 03:29

Witajcie, od jakiegoś roku mam GTX 970 od MSI, jakoś nigdy specjalnie nie myślałem, żeby ją podkręcać gdyż mam złe wspomnienia z podkręcaniem dużo starszej karty, z tego co pamiętam wyskakiwały tam artefakty i po tym postanowiłem, że się już za to nie będę brał, ale wróciło mi jakoś i mam zamiar podkręcić 970, oczywiście tak, żeby czegoś nie spaprać.
https://www.youtube....h?v=xxl74KA-wyQ trafiłem na filmik blacka i chciałbym zastosować te same ustawienia co on, bo akurat kręcił tą kartę. I tu pytanie, spokojnie mogę je zastosować, czy mogę się pokusić o coś więcej? patrzyłem trochę po internecie i jeśli chodzi o Memory Clock to mieli zdecydowanie więcej niż tylko 50+.

Sprzęt:
Płyta: Gigabyte GA-Z97-HD3
Procesor: i5 4690 3,5 GHz
RAM: 8GB
Zasilacz: be quiet! Pure Power BQT L8-CM 630W
Karta: GTX 970
HDD WD 1TB + SSD HyperX Savage 250GB


Użytkownik PhilPL edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 03:30


#2 DarkRaven666

DarkRaven666

    Smutny Czołgista

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 06:25

Każde GPU kręci się inaczej, więc nie ma jednych uniwersalnych ustawień dla każdego.
Na początek polecam podkręcić rdzeń do 1500 MHz i sprawdzić stabilność zarówno w 3D Mark Fire Strike, jak i w grach. Dla pewności możesz też dodać te 37mV, by zwiększyć stabilność OC. Jeśli będzie niestabilna już w 3D Marku - zjedź 50 MHz i testuj. Jeśli zaś dopiero w grach się sypnie, to zjedź z 20 MHz i testuj. Pamiętaj - najpierw kręcisz rdzeń, później pamięci. Łatwiej będzie Ci w ten sposób zdiagnozować co powoduje artefakty/niestabilność.

I pamiętaj także - artefakty =/= uszkodzenie karty. To po prostu będzie jeden z efektów niestabilności.


Spoiler
 
To ja, to ja - wcielenia zła. Bunt próżny trud, co każę rób...

#3 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 3900 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 07:18

PhilPL

 

To msi gaming ? Jakie karta ma asic , pamieci samsunga?


Użytkownik HAL900 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 07:18

 I7 6700K @4.4GHZ /MSI Z270 SLI PLUS /GeForce® GTX 1070 Xtreme Gaming  2050/8700 MHZ

16GB RAM   DDR4  2133MHZ @CL 11 / Crucial MX300 525  GB / Crucial MX200 500 GB  / WD  2TB  / WD 500GB

Chieftec 650W /Fractal ARC R2  /aim SC808 /Microlab Solo7c/ Beyerdynamic DT 990 Pro /ISK-580/ Qpad MK-90 / Dream Machines DM1 Pro / BenQ 27" LED GW2760HS Flicker-free


#4 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:00

Tak, MSI Gaming, ASIC - 70,7%, pamięci Cruciala.


Użytkownik FG42 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 08:15


#5 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 3900 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:01

cruciala chyba takich nie ma .Wez sprawdz w gpu-z na 1 zakładce . Asic taki se


 I7 6700K @4.4GHZ /MSI Z270 SLI PLUS /GeForce® GTX 1070 Xtreme Gaming  2050/8700 MHZ

16GB RAM   DDR4  2133MHZ @CL 11 / Crucial MX300 525  GB / Crucial MX200 500 GB  / WD  2TB  / WD 500GB

Chieftec 650W /Fractal ARC R2  /aim SC808 /Microlab Solo7c/ Beyerdynamic DT 990 Pro /ISK-580/ Qpad MK-90 / Dream Machines DM1 Pro / BenQ 27" LED GW2760HS Flicker-free


#6 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:07

Chodzi o pamięci na karcie tak? może po prostu dam screen.

 

Spoiler


FG42 (09 kwiecień 2017 - 08:14 ):
Wstawiłem zdjęcie w spoiler.

Użytkownik FG42 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 08:13


#7 DarkRaven666

DarkRaven666

    Smutny Czołgista

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:11

70,7%? Spróbuj ustawić 1450 MHz na rdzeniu i daj +37 mV dla poprawy stabilności. Miałem sztukę z 70,9% i robiła 1460 stabilnie, także 1450 powinna z palcem w nosie zrobić ta Twoja.
Pamięciami zajmiemy się potem.

 


Użytkownik DarkRaven666 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 08:12

Spoiler
 
To ja, to ja - wcielenia zła. Bunt próżny trud, co każę rób...

#8 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:16

Z tym napięciem to konieczne? bo wolałem zostawić, power limit na na max?


Użytkownik FG42 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 09:10


#9 DarkRaven666

DarkRaven666

    Smutny Czołgista

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:16

Tak. Power limit na max. Napięcia nie musisz podbijać, ale może to poprawić stabilność, więc warto to zrobić. 37mV nie zaszkodzi karcie.


Spoiler
 
To ja, to ja - wcielenia zła. Bunt próżny trud, co każę rób...

#10 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 3900 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:17

PhilPL

https://www.dropbox....wvk/77.rom?dl=0

tu masz bios

https://www.dropbox....21_x64.zip?dl=0

tu flaszer

 

sie przeciaga biosna flaszer , zatwierdzai restartuje .

Pełny moding biosu łacznie z przeksowaniem wszystkich stanów oszczedzania energi za wyjatkiem obnizenia napiecia idle .

jak niestabilnie to pisz


 I7 6700K @4.4GHZ /MSI Z270 SLI PLUS /GeForce® GTX 1070 Xtreme Gaming  2050/8700 MHZ

16GB RAM   DDR4  2133MHZ @CL 11 / Crucial MX300 525  GB / Crucial MX200 500 GB  / WD  2TB  / WD 500GB

Chieftec 650W /Fractal ARC R2  /aim SC808 /Microlab Solo7c/ Beyerdynamic DT 990 Pro /ISK-580/ Qpad MK-90 / Dream Machines DM1 Pro / BenQ 27" LED GW2760HS Flicker-free


#11 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:21

Tak. Power limit na max. Napięcia nie musisz podbijać, ale może to poprawić stabilność, więc warto to zrobić. 37mV nie zaszkodzi karcie.

Od razu testować tym programem co podałeś?



#12 DarkRaven666

DarkRaven666

    Smutny Czołgista

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:24

Tak. włącz 3D Mark po zatwierdzeniu ustawień i testuj. Jeśli poprawnie przejdzie pętle testową to potem przetestuj w grach, bo 3D Marka to nawet niestabilna Ci przejdzie, a w grach może się wypierniczyć z rowerka.

@HAL900, gość się boi ruszyć napięcie a Ty mu każesz flashować custom BIOS. Niech kręci narazie w Afterburnerze, a potem jak będzie chciał, to sobie zrobi reflash Twoim BIOSem.


Spoiler
 
To ja, to ja - wcielenia zła. Bunt próżny trud, co każę rób...

#13 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 3900 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:32

PhilPL

https://www.dropbox....7ou/76.rom?dl=0

Maszi z obnizonym napieciem w idle . 2 taka na świeciemaxwell v2


 I7 6700K @4.4GHZ /MSI Z270 SLI PLUS /GeForce® GTX 1070 Xtreme Gaming  2050/8700 MHZ

16GB RAM   DDR4  2133MHZ @CL 11 / Crucial MX300 525  GB / Crucial MX200 500 GB  / WD  2TB  / WD 500GB

Chieftec 650W /Fractal ARC R2  /aim SC808 /Microlab Solo7c/ Beyerdynamic DT 990 Pro /ISK-580/ Qpad MK-90 / Dream Machines DM1 Pro / BenQ 27" LED GW2760HS Flicker-free


#14 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:48

Tak. włącz 3D Mark po zatwierdzeniu ustawień i testuj. Jeśli poprawnie przejdzie pętle testową to potem przetestuj w grach, bo 3D Marka to nawet niestabilna Ci przejdzie, a w grach może się wypierniczyć z rowerka.

@HAL900, gość się boi ruszyć napięcie a Ty mu każesz flashować custom BIOS. Niech kręci narazie w Afterburnerze, a potem jak będzie chciał, to sobie zrobi reflash Twoim BIOSem.

Za pierwszym razem na 3D Marku wywaliło sterownik, ale zauważyłem, że nie dałem na full limit power, za drugim razem już wszystko okej.

EDIT. na + 200 wywala sterownik.


Użytkownik PhilPL edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 08:51


#15 DarkRaven666

DarkRaven666

    Smutny Czołgista

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 08:56

NIe sugeruj się tym, co zaznaczyłem na czerwono:

 

Spoiler

Ta wartość oznacza "gwarantowany" boost, który zależny jest też od wartości napięcia w trybie 3D oraz power limitu. Moja sztuka miała stock boost 1391 MHz po podbiciu power limitu i 1405 po dodatkowym dowoltowaniu. Sprawdź ile Twoja ma bez OC przy dowoltowaniu +37mV i po podbiciu na max power limitu włączając OSD w MSI Afterburner lub po prostu sprawdzając wykresy taktowań, ponieważ do tej wartości dodajesz te megaherce w programie.
 


Użytkownik FG42 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 09:12

Spoiler
 
To ja, to ja - wcielenia zła. Bunt próżny trud, co każę rób...

#16 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 09:02

Nie mogę tego jakoś pominąć, bo nie za bardzo rozumiem z tym OSD.


FG42 (09 kwiecień 2017 - 09:14 ):
Nie cytuj wypowiedzi poprzedzającej chyba, że odnosisz się do jej części. Używaj przycisku @Oznacz.

Użytkownik FG42 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 09:13


#17 DarkRaven666

DarkRaven666

    Smutny Czołgista

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 09:04

Jeśli chcesz, mogę Ci z tym pomóc przez TeamViewer. Będziesz widział wszystko, co robię.


Spoiler
 
To ja, to ja - wcielenia zła. Bunt próżny trud, co każę rób...

#18 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 09:10

Przy 150 jest okej i nie wywala.


Użytkownik FG42 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 09:15


#19 DarkRaven666

DarkRaven666

    Smutny Czołgista

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 09:12

Dobra. +150 jakie daje taktowanie w Boost? Karta powinna (ale wcale nie musi hehe) zrobić jakieś 1450 w Boost. +37mV dodane?


Spoiler
 
To ja, to ja - wcielenia zła. Bunt próżny trud, co każę rób...

#20 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 09:13

1403 MHz, nie dałem, ale mogę spróbować.


FG42 (09 kwiecień 2017 - 09:16 ):
Zbędny cytat.

Użytkownik FG42 edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 09:15


#21 DarkRaven666

DarkRaven666

    Smutny Czołgista

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 09:14

W takim razie dodaj +37mV i ustaw +175, po czym przetestuj w 3D Mark, ze dwa, trzy razy.


Spoiler
 
To ja, to ja - wcielenia zła. Bunt próżny trud, co każę rób...

#22 PhilPL

PhilPL

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 09 kwiecień 2017 - 09:28

W takim razie dodaj +37mV i ustaw +175, po czym przetestuj w 3D Mark, ze dwa, trzy razy.

Przy 175, 170 i 165 pojawiają się mignięcia, przy 155, może 2 się zdarzyły, tak to czysto.

Może przeniesiemy się na GG?


Użytkownik PhilPL edytował ten post 09 kwiecień 2017 - 09:29




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL