Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Asrock H81M BTC Problem z OC Pentium G3158

problem oc

17 odpowiedzi w tym temacie

#1 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 19 grudzień 2016 - 10:45

Witam, zakupiłem płytę główną Asrock H81m BTC wraz z intel pentium g3258 w celu bawienia się w oc nie dużym kosztem. W pierwszej wersji problemu ustawione taktowanie nie było widoczne w Windowsie a tylko w biosie, więc zaktualizowałem bios do najnowszej wersji i w zakładce zniknęło CPU Ratio i wg nie da się zmieniać mnożnika procesor. Z góry dziękuje za pomoc



#2 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4820 postów

Napisano 19 grudzień 2016 - 11:03

niestety intel od dawna już poblokował oc na nowych biosach , i nie zawsze da się wrócić do starszych ...


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: BQ Pure Rock  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg


#3 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 19 grudzień 2016 - 11:19

Zablokował możliwość podkręcania procesorów? W jakim celu, przecież produkuję procesory z odblokowanym mnożnikiem, to jakiś absurd. Na chwilę obecną spróbuję wgrać wersję biosu 1.2 gdzie wprowadzili obsługę g3258, jak nie to oddam płytę sprzedawcy, albo się zamienię na płyty z jakimś posiadaczem procka z zablokowanym mnożnikiem, nie po to kupiłem g3258, żeby go nie podkręcać...



#4 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4820 postów

Napisano 19 grudzień 2016 - 11:24

w takim celu że do oc oficjalnie są tylko płyty na chipsetach Z i na innych poblokowali ... a to że kilku producentów się wyłamało i odblokowało oc g3258 na innych chipsetach wbrew zaleceniom intela to inna sprawa ...

w mojej b85 killer też chcieli zablokować , dobrze że w porę się dowiedziałem o tym i siedzę na starym biosie i aktualizować nie zamierzam ... bo podobno są duże problemy wrócić , a kiedyś planuję wykorzystać potencjał oc mojej fajnej płytki ...


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: BQ Pure Rock  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg


#5 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4569 postów

Napisano 19 grudzień 2016 - 11:38

Zablokował możliwość podkręcania procesorów? W jakim celu, przecież produkuję procesory z odblokowanym mnożnikiem, to jakiś absurd. Na chwilę obecną spróbuję wgrać wersję biosu 1.2 gdzie wprowadzili obsługę g3258, jak nie to oddam płytę sprzedawcy, albo się zamienię na płyty z jakimś posiadaczem procka z zablokowanym mnożnikiem, nie po to kupiłem g3258, żeby go nie podkręcać...

skoro w biose było a w windzie nie to system jest problemem tu


Jaka masz karte gr ?


 I7 8700 @4.3GHZ@1.1V@Fortis HE1225@450rpm /MSI Z370 SLI PLUS /Palit GeForce GTX1080JetStream@2025@931mV/11800MHZ

16GB RAMDDR4 2266 MHZ @CL 11 / Crucial MX300 525GB / Crucial MX200 500 GB/ WD2TB/ WD 500GBChieftec 650W/ Fractal ARC R2 

Aim SC808 /Microlab Solo7c/ Beyerdynamic DT 990 Pro /ISK-580/ Qpad MK-90 / Dream Machines DM1 Pro / BenQ 27" LED GW2760HS Flicker-free


#6 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 19 grudzień 2016 - 11:50

WInda to 8.1 pro a karta to radeon r7 250 1G



#7 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4569 postów

Napisano 19 grudzień 2016 - 11:51

Chyba jednak oddaj ten cpu a nie płyte a wez i5 4460 ;) :P


 I7 8700 @4.3GHZ@1.1V@Fortis HE1225@450rpm /MSI Z370 SLI PLUS /Palit GeForce GTX1080JetStream@2025@931mV/11800MHZ

16GB RAMDDR4 2266 MHZ @CL 11 / Crucial MX300 525GB / Crucial MX200 500 GB/ WD2TB/ WD 500GBChieftec 650W/ Fractal ARC R2 

Aim SC808 /Microlab Solo7c/ Beyerdynamic DT 990 Pro /ISK-580/ Qpad MK-90 / Dream Machines DM1 Pro / BenQ 27" LED GW2760HS Flicker-free


#8 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 20 grudzień 2016 - 12:02

No ale i5 4460 kosztuje 3x tyle co ten pentium, a ten komp jest nie dla mnie i nie ja zarządzam tym budżetem



#9 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4569 postów

Napisano 20 grudzień 2016 - 12:03

To nic nie zrobisz oprócz wgrania starszego biosu i jakiegos pierwszego win 7 bez aktualizacji


 I7 8700 @4.3GHZ@1.1V@Fortis HE1225@450rpm /MSI Z370 SLI PLUS /Palit GeForce GTX1080JetStream@2025@931mV/11800MHZ

16GB RAMDDR4 2266 MHZ @CL 11 / Crucial MX300 525GB / Crucial MX200 500 GB/ WD2TB/ WD 500GBChieftec 650W/ Fractal ARC R2 

Aim SC808 /Microlab Solo7c/ Beyerdynamic DT 990 Pro /ISK-580/ Qpad MK-90 / Dream Machines DM1 Pro / BenQ 27" LED GW2760HS Flicker-free


#10 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 20 grudzień 2016 - 04:15

I i o taką odpowiedź mi chodziło, jutro spróbuje i dam znać czy się udało


No i lipa wgrałem stary bios, mam z powrotem non-z, zmieniam taktowanie procesora, po restarcie widać to w biosie a winda niewidzi OC, moze jakas opcja blokuje?


FG42 (20 grudzień 2016 - 12:23 ):
Nie cytuj wypowiedzi poprzedzającej chyba, że odnosisz się do jej części. Używaj przycisku @Oznacz.

Użytkownik FG42 edytował ten post 20 grudzień 2016 - 12:22


#11 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4820 postów

Napisano 20 grudzień 2016 - 04:48

któraś aktualizacja windowsa ... musisz poszukać w google bo nie pamiętam która :[ ... jeżeli to win 7 to fantal nagrał filmik o takiej aktualizacji {prawdopodobnie jednej z kilku}


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: BQ Pure Rock  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg


#12 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 20 grudzień 2016 - 04:48

http://imgur.com/1P1ua3C

http://imgur.com/kUm4ESF

 

Po przywróceniu biosu w v 1.2 działa non-z ale nie oc nie jest widoczne w windows



#13 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4820 postów

Napisano 20 grudzień 2016 - 04:55

jak jest w biosie to działa na 90% ... poszukaj o aktualizacjach \ zainstaluj  czystego windowsa bez updejtów ...


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: BQ Pure Rock  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg


#14 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 20 grudzień 2016 - 05:14

A co z tym max cpu speed jest na 3200, dlaczego tak pokazuje?



#15 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4820 postów

Napisano 20 grudzień 2016 - 05:56

teraz zauważyłem ... coś jednak musiałeś żle poustawiać ...

daj jakieś przyzwoite zdjęcia biosu z wszystkich zakładek to może się dopatrzę co


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: BQ Pure Rock  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg


#16 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 21 grudzień 2016 - 07:03

Ok, jutro Ci wrzucę całość zdjęć bo teraz jestem w pracy


http://imgur.com/bMwGmDe

http://imgur.com/jt2lGfP

http://imgur.com/pjb8NMF

http://imgur.com/gtYD576

http://imgur.com/hhscX0j

http://imgur.com/nk11saY

http://imgur.com/4462Vsl


Sorki za wiekszość ustawień defaults ale juz nie mam cierpliwości, czego tam nie zrobie to i tak nie dziala



#17 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4820 postów

Napisano 21 grudzień 2016 - 07:11

Intel Speedstep ma być wyłączony - 2 zdjęcie

CPU C states support - również wyłączone

C1E ,, c3 , c6 też wyłączone

bo to są funkcje oszczędzania i czasem potrafią namieszać ...

nie to pod cpu fixed mode sprawdź co jest ...


POTRZEBUJESZ POMOCY ? PISZ PW , Nie odpowiadam na spam

CPU: Intel I5 4670k Cooler: BQ Pure Rock  MOBO: Asrock Fatal1ty B85 Killer  GPU: XFX RX470 RS RAM: Goodram Play 8GB 1600mhz cl11+ HyperXfury 2x4gb 1866mhz HDD: Seagate 1Tb {st1000dm003} HDDv2 Seagate 250gb {st3250310AS} PSU: Seasonic Focus Plus 550w CASE: Corsair 200R

nk18gnymy849_t.jpg


#18 karolprzanowski

karolprzanowski

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 21 grudzień 2016 - 08:31

Ustawiłem tak jak napisałeś, ale niestety to nic nie daje, zamykam temat na jakiś czas ponieważ szwagier zabrał już kompa do siebie





Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: problem oc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL