Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

I5 6600K a Wiedzmin 3

i5 6600k wiedzmin 3 ram oc

34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 05:06

Witam. Wczoraj podkreciłem mojego i5 6600k do 4,5GHz przy napieciu 1.3V, podkręciłem rownież pamieć "Corsair Vengance 2x8gb DDR4 2400mhz" do 2800mhz przy napieciu 1.3V. Oczywiście zrobiłeł test CPU Cinebenchem i Real Benchem. I wszystko było ok, temp nie przekroczyła 70stopni na chłodzeniu Fortis 3. Lecz gdy właczyłem Wiedzmina 3, gra po ok 10 min wywala mnie do pulpitu, za każdym razem.. Bez żadnego komunikatu. Sterowniki przeinstalowałem i dalej to samo. Wrocilem do fabrycznych ustawien CPU i ramu i problemu nie ma. Dlaczego tak sie działo ? Myślicie że to przez OC cpu czy ramu ? Bo ja nie mam pomysłu. Dodam ze moje mobo to Asrock z170 gaming k4. Pozdrawiam.


Użytkownik Damian02625 edytował ten post 07 listopad 2016 - 05:12


#2 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 05:31

Jak cie wywala to masz przekrecone cos i tyle .4.5 przy 1.3v to nie jest duze napiecei .Podbij a jak nic to zjedz z ramem bo on tez moze wywalac .Co do temp to ty przetestuj choc w bf1 lub czyms co tnie mocno cpu typu crysis3 2 mapa anie wiedzmin gdzie 95% czasu tnie po gpu



#3 mandalor

mandalor

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 944 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 05:32

U mnie jak pogoniłem mojego 6700k do 4.6GHz przy napięciu 1.3V, to w OCCT po około 15 minutach wywalało błąd, jak ustawiłem na 1.35V problem zniknął. Może spróbuj dowoltować na 1.35 i obserwuj zachowanie CPU, jak i temp. I jak masz płytę Asrocka to pobaw się opcja Load Line Calibration i ustaw na Level 3, bo może zawyżać napięcia.


Użytkownik mandalor edytował ten post 07 listopad 2016 - 05:33

CPU: I7 6700k(4.6GHz),

Mobo: Asrock z170 Extreme4,

RAM:  2x8GB Kingston HyperX 2800MHz CL14

SSD:  Crucial MX200,

HDD:  WDC Blue 1TB,

GPU:  GTX 1070 FE

PSU:  EVGA SuperNova 650W,

CASE: SPC M60W.


#4 Rafii

Rafii

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 06:07

Zrób najpierw tak jak zrobiłeś z prockiem i zostaw pamięci na normalnych taktowaniach. Wywali to rób jak chłopaki mówią :) I nie ruszałbym na Twoim miejscu ramu bo i tak nie zauważysz żadnej różnicy pewnie :)


PC1 :   

Obudowa- fractal design r3
GPU - Gtx 970 MSI GAMING 
CPU - I5 6600
Mobo - B150 M3 GAMING
Chłodzenie Cpu - grandis xe1236
PSU- Corsair cx600
Ram - Crucial Ballistix Sport 2400MHz 2x8gb

 

PC2: 

Obudowa - Phanteks Eclipse P400S

GPU - Gtx 980Ti Asus Matrix 
CPU - i5 7600k
Mobo - Z270 MSI Gaming M3
Chłodzenie Cpu - grandis xe1236 v2
PSU - be quiet! Pure Power 10 700W 
Ram - HyperX Predator 3000Mhz 2x8gb
 

#5 Gustawpl

Gustawpl

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 06:11

Wczoraj podkreciłem mojego i5 6600k do 4,5GHz przy napieciu 1.3V,

 

6600K u mnie na 1,35v idzie stabilnie na 4,7GHz - (4x 4,7), więc 4,5 to raczej nie koniec możliwości. - Ten element bym pominął,

Pamięci raczej wywalałyby niebieski ekran, choć możesz poszperać czy nie trzeba zwiększyć jakiejś CL w pamięci.

- Stawiam na ramy, chociaż mam pewne podejrzenie co do temperatury Twojej karty graficznej.



#6 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 06:22

Ta? a ja znam przypadki ze przy 1.3v robią chopaki po forach 4.2 bo im sie trafiły padaczki które maja po 1.28v vid

Wiec jak pominąć ?



#7 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 06:26

Moja karta graficzna to Radeon R9 390 nitro i temperatura w W3 byla w okolicach 60 stopni. Wiec to raczej nie gpu. Teraz ustawilem CPU na 4.3 GHz przy napieciu 1.2V. Bedzie ok napiecie dla takiego taktowania? Jeszcze nie testowalem w3 na 4.3GHz. Zrobie to jak bede w domu. Czyli to raczej ramy? Nie ruszac ich ?

#8 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 06:28

Czy bedzit to y sprawdzisz .Masz occt dajesz tam avx i 64 bity dla all core .jak przejdzie 1h to w rozrywce na 99% sie nie wywali .


A oc sie zanczyna od 1 rzeczy bo bedziesz kluczyc co wywala



#9 Gustawpl

Gustawpl

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 06:35

Może nie na temat, ale cieszę się więc, że mi się taka sztuka trafiła - bo 4,7 to u mnie na pewno nie koniec możliwości.

 

PS. Nadal nie zmieniam zdania i stawiam na ramy - stawiam również, że na 2666, będzie chodziło jak ta lala.



#10 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 07:01

Gdybym ram ustawil na 2666mhz to musze zmienic napiecie? Czy zostawic bazowe? A co cpu to zobacze jak bedzie przy 4.3GHz, jak nie bedzie wywalac to podniose taktowanie i napiecie. Czyli jak cos to dla 4.5GHz ustawic napiecie 1.35V?

#11 xdawidx

xdawidx

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 07 listopad 2016 - 08:50

podbij napięcie procesora np przy tym 4.5gh to daj 1.4 v i zobacz a ramy zostaw na razie w spokoju i zobacz w tedy jak nie to zjedz z zegarem no o 1gh 



#12 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 12:40

Wiedzmin 3 na 4.3GHz i napieciu 1.2V hula aż miło. Więc pewnie to było przez OC ramu. 



#13 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 12:23

Aby miec pewnosc na 100% musiałbys ustawic cpu z postu 1 to raz a dwa to ty sobie potrstuj na grze siedzacej na cpu a nie na wiedzminie



#14 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 02:27

Skoro procek był testowany przez 15min na pełnym obciązeniu i temperatury były w okolicy 60 stopni to jaka jest roznica czy zrobie test czy zagram w gre która katuje CPU ?



#15 XarduneK

XarduneK

    Dupek

  • Moderator
  • 3403 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 02:36

Test to test, gra to gra.
Testy może przechodzić idealnie a w grze procek się posypie ;)

#16 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 02:38

W czym testowałes te 15 min? W wiedzminie ?xD

Otóz aby mieć 99% to musisz przez godzine w occt z avx . I to tylko w rozrywce .Zapósciłbyś jakiś wielogodzinny rendering to pewnie i tak by sie wysypało



#17 XarduneK

XarduneK

    Dupek

  • Moderator
  • 3403 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 02:44

Hal ale jak piszesz, zapoda inne wymagające zadanie i może się posypać.

Testy pozostają testami, nic nie da pewności ze w danym tytule czy programie proc nie walnie focha.



#18 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 02:49

W czym testowałes te 15 min? W wiedzminie ? xD

Otóz aby mieć 99% to musisz przez godzine w occt z avx . I to tylko w rozrywce .Zapósciłbyś jakiś wielogodzinny rendering to pewnie i tak by sie wysypało

 

 

Przeczytaj mój pierwszy post... CPU był testowany w Cinebenchu i Real Benchu... I było obciążenie 100%.. więc..? Ale ok spróbuje przetestować w jakiejś grze katującej procka.


Użytkownik Damian02625 edytował ten post 08 listopad 2016 - 02:50


#19 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 03:03

Polecam crysis 3 2 mapa .

Chyba bardziej nie zagrzeje procka .Ustaw very high i 1024x 768 .

Natomista jak chesz sprawdzić oc pamieci karty to najlepszy jest Dying ligchy .

Bf 1 też ładnie leci po cpu i ramie


@Damian02625

A ja odsyłam do postu 13 .Maiłes 4.5 a masz 4.3 .To nie to samo


Spoiler

0:40s

tak chodzi crysis 3na i5 wiec bez szału


Użytkownik HAL900 edytował ten post 08 listopad 2016 - 03:03


#20 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 03:56

Ok to dziś ustawie na 4.5 GHz, napiecie starczy 1.3V ? Wtedy przetestuje w Wiesku. Jak nie bedzie wywalac to znaczy ze to przez ram było. I wtedy przetestuje w Crysisie 3.


BTW: Mam aktualnie ustawione że taktowanie zmienia CPU zmienie sie pod wpływem obiciązenia, ale napięcie zawsze zostaje takie samo, czyli aktualnie 1.2V czy 4.3Ghz. Czy to bezpieczne że napięcie zostawiłem ciągle takie samo, a taktowanie się zmienia ?



#21 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 04:03

Z pewnoscia do 1.3v jest bezpiecznie dla skylake .Sam intel tyle ustawia w swoich 6700k wycietych z dupki krzemu

Ja mam adaptive + overade czyli taktowanie i napiecie zmienia sie w czasie obciazenia .Bo niby czemu mam mam mieć stałe napiecie( maksymalne)koszytajac z forum np albo słuchajac muzy z youtube .

Pali licho z pradem bo to pewnie z 15w ale jakos nie mam przekonia aby napeicie było 24/7 na maksa .



#22 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 04:35

@HAL900 A jest to bezpieczne by napiecie ciągle się zmieniało ?



#23 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 04:42

Skoro intel tak to zaprojektował to tak.Zreszta od 10 lat i na grafach i na cpu sie zmienia .No prawie 10 -ciu

Z tego co pamietam to np x 1950 pro miał tylko 1 zegar a hd4870 juz 3



#24 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 05:52

@HAL900 A w jaki sposób mogę ustawić by napiecie sie zmieniało ? Musze bawić się offsetem ?


Podkreciłem do 4.5GHz i ustawiłem napiecie 1.3V. Po 7 minutach testu w OCCT wywaliło błąd. Podbiłem napięcie do 1.35V i cpu przeszedł 30 minutowy test bez błędu a temperatury nie przekroczyły 71 stopni. Wygląda stabilnie. 

Rozumiem że w OCCT miałem ustawić number of threads - 4 ? Tak ?


Użytkownik Damian02625 edytował ten post 08 listopad 2016 - 05:53


#25 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 05:58

Jesli ustawiłes z avx to masz obciazenie mniej wiecej jak crysis 3 2 mapa . Tak jak miałes 64 bit all core z avx to gcio było z ustawieniami w occt


Jaka masz płyte główna ?



#26 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 08 listopad 2016 - 06:12

@HAL900 Płyta głowna to Asrock z170 gaming K4. Kurcze miałem ustawione bez avx bo nie robiłem linpacka ;/ Zrobie raz jeszcze. Niestety nie moge ustawić : "Use all logical core" ;/


Użytkownik Damian02625 edytował ten post 08 listopad 2016 - 06:15


#27 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 09 listopad 2016 - 02:39

A unvore ile masz tez 45? Zjedz np na 44lub 43



#28 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 09 listopad 2016 - 06:06

@HAL900 Co to jest Uncore? Jest to minimalne taktowanie procka ?



#29 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 09 listopad 2016 - 06:14

uncore ro np mostek północny .Wez poczytaj nieco po forach o oc i polataj po swoim biosie .Oc to metoda prob i bedów .



#30 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 09 listopad 2016 - 06:47

@HAL900 Ok, ale gdzie znajde to w biosie ?



#31 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 09 listopad 2016 - 07:36

tam gdzie sie podkreca cpu .zazwyczaj o 2 pozycje nizej mnoznika cpu



#32 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 09 listopad 2016 - 07:45

@HAL900 Przy 4.5GHz i 1.31V w Wiedzminie wywala mi BSOD o nazwie "CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT". Co robić ? Dać wieksze napiecie ?


Użytkownik Damian02625 edytował ten post 09 listopad 2016 - 07:47


#33 HAL900

HAL900

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 4804 postów

Napisano 09 listopad 2016 - 07:51

Nie mam pojecia co .U mnie działa :P 



#34 Damian02625

Damian02625

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 09 listopad 2016 - 11:21

@HAL900 Podbiłem napiecie do 1.2V i znow wyskoczył BSOD tym razem "system service exception"... Co jest ..


Sprawa wygląda tak.. Gdy procesor mam ustawiony na 4.5GHz i napiecie 1.32V, 30min test w OCCT a AVX przebiega pomyślnie, lecz gdy odpalam Wiedzmina 3, po kilku minutach albo wywala mi Blue Screena, albo wywala mnie do pulplitu.... Tak samo wygląda sytuacja z taktowanie 4.3GHz i napieciem 1.22V... Podbijanie i zaniżanie napięc nie pomaga.. Jedynie gdy powracam do bazowego 3.5GHz to problemu nie ma.. Dlaczego tak sie dzieje? Ktoś pomoże ?


Użytkownik Damian02625 edytował ten post 09 listopad 2016 - 11:22


#35 mandalor

mandalor

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 944 postów

Napisano 10 listopad 2016 - 03:07

@Damian02625 sorry za jakość, nie mam czym lepszych zdjęć zrobić. Ja mam ustawione tak.

 

 

 

 

b9870a47a8d5f58a.jpg

 

3bb28784853eebb3.jpg


Użytkownik mandalor edytował ten post 10 listopad 2016 - 03:10

CPU: I7 6700k(4.6GHz),

Mobo: Asrock z170 Extreme4,

RAM:  2x8GB Kingston HyperX 2800MHz CL14

SSD:  Crucial MX200,

HDD:  WDC Blue 1TB,

GPU:  GTX 1070 FE

PSU:  EVGA SuperNova 650W,

CASE: SPC M60W.




Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: i5 6600k, wiedzmin 3, ram, oc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL