Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

overclocking q6600

q6600 podkręcanie

30 odpowiedzi w tym temacie

#1 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:17

cześć

 

mam pytanie, mam stary komputer, ale jeszcze w miare trybi wiec stwierdziłem , że sprobuje coś go podnieść, przyśpieszyć, mam procka q6600, płyte ga ep3ds3l gigabyte 4gb ram oraz gtx 570 , chciałbym ustawić zeger z 2.40ghz na 2.8 badz 3.0 jeśli ktoś wie jak to ja bardzo bardzo poprosze, najlepiej jak zielonemu, co i jak w biosie.

 

http://ifotos.pl/z/ahqphxx

 

jak coś wiecej potrzeba prosze pisać postaram się szybko odpowiadać


Użytkownik malymagic edytował ten post 20 wrzesień 2016 - 09:20


#2 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7701 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:26

jaki zasilacz i jakie chłodzenie ?



#3 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:36

chłodzenie box jeszcze, ale planuje silentium pro 3 a zasilacz chieftec 600w gps 600a8


FG42 (20 wrzesień 2016 - 09:42 ):
Nie cytuj wypowiedzi poprzedzającej chyba, że odnosisz się do jej części. Używaj przycisku @Oznacz.

Użytkownik FG42 edytował ten post 20 wrzesień 2016 - 09:40


#4 FG42

FG42

    VX-120

  • Moderator
  • 1794 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:39

Automatyczna wiadomość


Ten temat został przeniesiony


HardwareKomputeryHardwareWszystko o OC


CPU:  i7 3770K 4,5GHz                                                   SSD 1:  ADATA SU900  256GB              Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD

COOLER:  Noctua NH-U12P SE2                                  SSD 2:  Crucial MX100 256GB             Logitech  K120

MOBO:  Gigabyte Z77X-UD5H Rev.1.1                         HDD 1:  WD Caviar Blue 500GB           Logitech  Performance MX

RAM:  Kingston HyperX XMP 1600MHz 16GB CL9     HDD 2:  WD Caviar Blue 1TB               Eizo  EV2750-BK

GPU:  Gigabyte GTX-1080 WINDFORCE OC

PSU: Corsair CMP SU-850TXV2

CASE: big tower NZXT Phantom


#5 maras52

maras52

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:40



Zdravim =MRS=
CPU - AMD Ryzen 7 1700 @ 3.9GHz | Cooler - Fractal Design Kelvin S36  |  GPU - Club3D Radeon R9 270x 2GB  | RAM - 2x 8GB GoodRam IrDM 2400MHz

MoBo - MSI X370 Gaming Pro Carbon | PSU - Chieftec 560W | Case - SPC RG4 Pure Black TG | SSD - Samsung 850 Evo 250GB | K&M - MC Volcano Hammer Brown + Logitech G600 | Sound - Logitech X-540


#6 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7701 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:41

no to do biosu , wyłączasz wszystkie funkcje oszczędzania energii , mnożnik najwyższy jaki ci pozwoli i podbijasz FSB i napięcie cpu - najprawdopodobnie pod nazwą cpu voltage \ cpu vcore lub podobnie . z tym że na boxie nie zajedziesz daleko , to ci mogę zagwarantować .

w windowsie potem sprawdzasz temperatury w coretemp \ realtemp + do testowania używasz prime95\occt i masz przed sobą cpu-z by widzieć czy nie zaniża taktu ...


Użytkownik _VeV_ edytował ten post 20 wrzesień 2016 - 09:43


#7 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:44

robiłem tak krok po kroku wg filmiku, robilo mi zrzucanie pamieci fizycznej na dysk albo inny blad z pamięcią.. szczegolnie wtedy gdy chcialem zagrac w jakas grę..



#8 maras52

maras52

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:45

Bo cie GoodRamy zblokowały :P taki urok budżetowych części ;)

Zdravim =MRS=
CPU - AMD Ryzen 7 1700 @ 3.9GHz | Cooler - Fractal Design Kelvin S36  |  GPU - Club3D Radeon R9 270x 2GB  | RAM - 2x 8GB GoodRam IrDM 2400MHz

MoBo - MSI X370 Gaming Pro Carbon | PSU - Chieftec 560W | Case - SPC RG4 Pure Black TG | SSD - Samsung 850 Evo 250GB | K&M - MC Volcano Hammer Brown + Logitech G600 | Sound - Logitech X-540


#9 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:49

czyli to wina ramów ktore nie nadaja sie do overclockingu? to jakie kupic ? te same co mam Kingstony czy inne?



#10 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7701 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:49

ja też miałem pamięci goodrama i jakoś mi e2180 nie blokowały , bo wcześniej płyta odpuściła ...

można spróbować obniżyć parametry pamięci czy wtedy cyknie



#11 MiK

MiK

    Ostatni konsolowiec forum.

  • Moderator
  • 1488 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:52

Wklej mi ustawienia biosu. Ramu nie trzeba wymieniać. 


Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.2GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Karta graficzna: Asus GTX1050 Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H. 

 

Konsole: Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita, Playstation TV, Xbox 360, Xbox One S, Sega Genesis. 

 

Trust me, I'm an engineer.


#12 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 09:54

ja zielony wiec malo sie znam, fakt taki ze jak mialem 4x 2,83 to komp chodzil wyjatkowo lepiej ale nie stabilnie a jak widzialem w sieci ze kreca mojego procka do 3.2 to mi tak sie tez zachcialo, glupiej fanaberii:)


glupio to zabrzmi, ale jak mam to zrobic, te ustawienia biosu:)



#13 MiK

MiK

    Ostatni konsolowiec forum.

  • Moderator
  • 1488 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 10:00

Telefon, zdjęcie i wklejasz na forum. 


Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.2GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Karta graficzna: Asus GTX1050 Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H. 

 

Konsole: Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita, Playstation TV, Xbox 360, Xbox One S, Sega Genesis. 

 

Trust me, I'm an engineer.


#14 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 10:16

a no fakt, zielony a raczej godz 23 i mi mozg mniej pracuje, chwila:P


https://megawrzuta.p...d07cea42b4.html

 

nie umiałem inaczej je dać.. jakieś problemy byly



#15 MiK

MiK

    Ostatni konsolowiec forum.

  • Moderator
  • 1488 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 10:24

cpu clock ratio na 8

 

cpu host clock control na enabled i ustawiasz 333

 

system memory multipler tak aby było 800

 

Co powinno dać stabilne 2,66GHz (bo 333*8)  jak wymienisz chłodzenie to pomyślimy nad 3GHz. Ale więcej niż 100 zł bym nie inwestował w cooler. 

 

Nie gwarantuje stabilności. 

 

Wyłącz eist i enchanced halt c1e. Ta 3 opcja wyżej prostokąta. 

 

105rwv9.png


Użytkownik MiK edytował ten post 20 wrzesień 2016 - 10:26

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.2GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Karta graficzna: Asus GTX1050 Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H. 

 

Konsole: Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita, Playstation TV, Xbox 360, Xbox One S, Sega Genesis. 

 

Trust me, I'm an engineer.


#16 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 10:33

https://www.morele.n...o-he924-518093/

 

https://www.morele.n...-spc144-858455/

 

czy jakiś inny polecacie?


oki jutro pokombinuje, zrobie to a potem sprobuje jakims programem dociazyc procesor, i zobaczyc jak zareaguje:) dzisiaj juz ide spac, rano trzeba wstac:) dziekuje wszystkim za pomoc, a jak cos to pozniej dalej podzialamy:)



#17 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7701 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 11:01

fera się idealnie sprawdzi :]



#18 MiK

MiK

    Ostatni konsolowiec forum.

  • Moderator
  • 1488 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 11:08

Nie warto tyle inwestować. Do 3.0GHz to z dobrą pastą, wentylacja i wysokim RPM wystarczy BOX o ile się "odvoltuje" umiejętnie. A wyżej pewnie płyta nie pozwoli. 


Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.2GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Karta graficzna: Asus GTX1050 Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H. 

 

Konsole: Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita, Playstation TV, Xbox 360, Xbox One S, Sega Genesis. 

 

Trust me, I'm an engineer.


#19 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 08:48

hejka:) ustawiłem tak jak kolega moderator polecił i wyskoczył niebieski ekran i dumping physical memory .. znów:) pomysły?


hejka:) ustawiłem tak jak kolega moderator polecił i wyskoczył niebieski ekran i dumping physical memory .. znów:) pomysły?



#20 MiK

MiK

    Ostatni konsolowiec forum.

  • Moderator
  • 1488 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 09:08

W memory frequency masz 800 i 800? Czyli system memory multipler na 2.40. 


Użytkownik MiK edytował ten post 21 wrzesień 2016 - 09:10

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.2GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Karta graficzna: Asus GTX1050 Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H. 

 

Konsole: Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita, Playstation TV, Xbox 360, Xbox One S, Sega Genesis. 

 

Trust me, I'm an engineer.


#21 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 10:19

dałem 2.50 czyli 800 i 833, jak mam to zmienic to zmienie. Zrobilem test occt 10minutowy, w linku daje wyniki testu.

 

https://megawrzuta.p...3272602572.html



#22 foh23

foh23

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1280 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 12:58

Bo cie GoodRamy zblokowały :P taki urok budżetowych części ;)

 
Jak go mogły zblokować. Dajesz 1:1 i możesz nawet 400FSB walnąć, a pamięci idą na defie. Zresztą mam kingston low profile 800cl6, które sobie chodzą 850cl5 :) I to przy kościach o gęstości 2GB, których jest 4, czyli 8GB do obrobienia przez p35 ;)
 

 
Jaki masz proc? G0 czy B3? Jak G0 to powinien w miarę iść.
 
Druga sprawa jakie napięcie na MCH (mostek północny)? Jak def to daj o stopień wyżej
 
FSB dawaj na dzień dobry na 333.
 
EIST i C1E wyłączone
 
Spread Spectrum jakiekolwiek wyłączone
 
Wszelkie automatyczne OC na disable
 
Napięcie na cepa daj wyższe np. 1.4V
 
VTT daj na 1.25V
 
Mnożnik pamięci przy FSB 333 na 2.4
 
Timingi ustaw ręcznie na 6-6-6-18 (tCL-tRCD-tRP-tRAS).

PCIE na 100MHz
 
i wio.

Użytkownik foh23 edytował ten post 21 wrzesień 2016 - 01:00


#23 MiK

MiK

    Ostatni konsolowiec forum.

  • Moderator
  • 1488 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 02:14

1.4V to za dużo jak na tą płytę. Standardowo jest 1.325. Tym bardziej bez chłodzenia cpu. Jedyne co to napięcie mostka o +0,1. Ale nie wydaje mi się to potrzebne, bo 333MHz to nie jest oc tylko standard. 


Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.2GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Karta graficzna: Asus GTX1050 Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H. 

 

Konsole: Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation Vita, Playstation TV, Xbox 360, Xbox One S, Sega Genesis. 

 

Trust me, I'm an engineer.


#24 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 04:14

Nic z tego nie rozumiem co kolega Member napisał, dla mnie to chinglish. Zrobiłem jak kolega moderator mówi i chodzi i poki co nic sie nie wydarzyło, pytanie tylko czy na standardowym chłodzeniu to max? czy jesli dałbym teraz wiecej to może sie cos złego stac?

 

Temperatury na chwile obecna na spoczynku sa w granicy 58st.



#25 foh23

foh23

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1280 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 04:25

W idle 58 stopni to za dużo. Zmień chłodzenie i wówczas wróć do tematu OC.

 

Druga sprawa ni ma tu użyszkodnika member. A jeżeli chodziło ci o mnie to masz jak na tacy podane co masz ustawić (włącznie z nazwami). Co do steppingu procka możesz zobaczyć w cpuz jaka wersja ci się trafiła.

 

Ewentualnie VTT może nazywać się napięciem terminacji (termination czy jakoś tak) lub napięciem FSB.

 

MCH to mostek północny i w GA chyba właśnie tak jest oznaczony.

 

Mnożnik pamięci to "system memory multiplier".

 

Ręczne ustawienie RAM to przełączenie z SPD na manual i wówczas możesz ustawić ręcznie te wartości. Pewnie nawet będą ustawione tak jak proponowałem. Zresztą jak działa to nie ma tematu. Jak pisałem zmień chłodzenie, jak nie masz to dodaj na wywiew dodatkowy wentylator (z tyłu obudowy).



#26 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 04:31

za duzo? ja od kad pamietam mam w granicy 55-58st nawet jak mialem nowego tego kompa, boxowe chlodzenie i procek 4x2.4ghz to tak samo bylo. To mnie teraz zmartwiłeś, musze wziac jak najszybciej kupic te chłodzenie. Co do reszty, ok, zamknijmy ten rozdział jak kupie, odezwe sie i pomyslimy jak go jeszcze udobruchac.

 

Mam tez pytanie inne, czy oplaca sie kupic pod lga 775 plyte combo np as rock g41c-vs ?



#27 maras52

maras52

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 04:45

775 to już dziadek ;) nie opłaca się pchać w to kasy (poza chłodzeniem które możesz wykorzystać po zmianie platformy).

@foh23 poczaje później bo jak dobrze pamiętam przy zabawach z taktowaniem RAM sypało mi BS'ami gdy GR'y były w slotach...

Użytkownik maras52 edytował ten post 21 wrzesień 2016 - 04:47

Zdravim =MRS=
CPU - AMD Ryzen 7 1700 @ 3.9GHz | Cooler - Fractal Design Kelvin S36  |  GPU - Club3D Radeon R9 270x 2GB  | RAM - 2x 8GB GoodRam IrDM 2400MHz

MoBo - MSI X370 Gaming Pro Carbon | PSU - Chieftec 560W | Case - SPC RG4 Pure Black TG | SSD - Samsung 850 Evo 250GB | K&M - MC Volcano Hammer Brown + Logitech G600 | Sound - Logitech X-540


#28 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 04:47

no okay, no to bedzie trzeba zbierac na cos innego.. szkoda:P



#29 foh23

foh23

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1280 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 05:05

Kupować nowej płyty nie ma sensu zwłaszcza że takie g41 będzie bardziej ograniczone niż to co teraz masz ;)

 

Jeżeli to jest temp w idle to tak jest za duża. Jeszcze 45 to ok ale nie koło 60. W stresie jak dasz linx to nie wiem czy w 80 się zamkniesz. U mnie przy stawianiu wirtualnego czyli pod pewnym obciążeniem e5430@3.4GHz:

 

Zrzut_ekranu_z_2016_09_21_18_03_36.png

 

Tam na pasku masz średnią rdzeni. Daj do tego z +2 stopnie bo jeden zaniża.

 

Chłodzenie to mała Noctua.


Użytkownik foh23 edytował ten post 21 wrzesień 2016 - 05:06


#30 malymagic

malymagic

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 21 wrzesień 2016 - 05:46

https://megawrzuta.p...3272602572.htmltu dodałem link , jest to wynik z occt z testu 10min



#31 r3jn

r3jn

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 274 postów

Napisano 25 wrzesień 2016 - 11:15

Na 3.6 na asus p5q deluxe mi szło ale piekarnik niesamowity tutaj coś pokroju macho da radę musi być mocna sekcja zasilania

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka



Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: q6600, podkręcanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL