Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Chłodzenie na Phenom II x4 840


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:40

Witam. Kolega posiada Amd Phenoma II x4 840 (stockowe 3.2ghz) i ma dosyć wysokie temperatury(bios pokazuje 45C O.o), cooler oczywiście boxowy taki jak na poniższym foto:
Dołączona grafika
Ja w domu mam też boxowy cooler ale od Phenoma II x4 955(taki jak niżej):
Dołączona grafika
Gdybym podarował go koledze i nałożył dobrą pastę to temperatury by spadły, czy jeden i drugi cooler to takie samo byle co ? Kolega nie chce wkładać więcej kasy w kompa dlatego pomyślałem o takim rozwiązaniu. Wydaje mi się, że gdybym założył mu ten mój cooler + wentylator na górę dmuchający do środka to by się coś poprawiło. Buda to spc brutus410, kable jako tako ułożone więc to nie wina obudowy.
Dzięki za radę i pozdrawiam :D.

#2 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:46

Możesz spróbować temperatury powinny spaść.Jeszcze wymień wentylator na jakiego zephyra 70mm powinno być chłodniej i ciszej.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#3 Guest_marcin21164_*

Guest_marcin21164_*
  • Guests

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:49

Spadna pewnie o 5 stopni po zmianie wentylatora troche wiecej. Niech sie nie spodziewa szalu bo to w koncu box...

#4 SilenS

SilenS

    Master

  • Użytkownik
  • 929 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:52

Ten Box akurat nie taki straszny co do wydajności.. temperatury dobre trzymał, gorzej z jego głośnością na obciążeniu, ja bym postąpił jak Green-Ivan napisał, zmienić wentylator, chwilę inwencji twórczej i daje radę :)

#5 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:54

Inwencja twórcza to podstawa dowodem jest moje chłodzenie :lol:.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#6 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:00

Green - podeślij jakieś zdjęcia :lol:

A co do tematu - można uzuskać dobry efekt z tym chłodzeniem z 965 na 840. Tyle że musiałbyś wymienić wentylator.

#7 leven

leven

    moder bios Nvidia

  • Użytkownik
  • 3480 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:04

Ten box ma 4 rurki i gdyby nanieść porządna pastę + inny większy wentylator, temperatura będzie sporo niższa.
Armored Warfare - kliknij na link, a wejdziesz na nowe forum o czołgach :)

http://www.forum.armoredwarfare.pl/

#8 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:04

Głośność to akurat obecnie nie problem :D. Założę tego boxa + ac mx-4 i zobaczymy :).
PS. http://img10.allegro...4/89/2929448943
Będzie git ?

#9 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:10

Będzie głośno bo ten wentyl nie ma regulacji obrotów.

#10 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:14

Wiem, że nie ma ale nie widzę żadnej 70 z pwm. W sumie zobaczymy czy obejdzie się bez swapa wentyla :D. Na górę dojdzie 120mm które będzie dmuchało na cooler więc chyba będzie git :).

#11 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:14

Tak będzie git.Finerek moje chłodzenie to box z C2D z 80mm zephyrem przyklejonym na superglue jest cicho i w miarę chłodno ,a w systemie mam ok.36°C.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#12 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:22

eee to ładnie na boxie 3.2 ghz ;) Co prawda ja miałme początkowo również sam box z C2D i o dziwo przy standardowych taktowaniach w stresie max 50C. Natomiast wystarczyło podkręcić do 2.5 i w stresie temp sięgała 65 stopni.

#13 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:23

Musze kupić jakieś chłodzenie bo czuje że 3,2GHz to nie szczyt możliwości mojego quada. Dodatkowo po OC chodzi na niższym napięciu niż fabryczne bo na 1,2V zaś fabryczne to 1,25V.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#14 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:28

Załóż chłodzenie na sekcje a 3.8ghz przy dobrej sztuce powinieneś wykręcić.

#15 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:42

Powiem tyle asus to ma pomysły schłodzić tylko część sekcji zasilania,ale przynajmniej jest dosyć mocna bo 8 fazowa.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#16 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:43

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak pod jedno wejście 3 pin podepnę dwa wentyle to nic się nie stanie ? Myślę, że nie ale wole się upewnić :).

#17 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:45

MarTum kupił na przykład wentylatory które mają dodatkowo złącze 3pin.Można łączyć po dwa wentylatory i podłączać pod jedno gniazdo.Są też rozdzielacze z 3pin na 2x3pin.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#18 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:51

Nie, nic się nie stanie.

Green - ci od gigabyte nie lepsi :lol:

#19 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 04:53

Chłodzenie zamontowane, temperatura niższa o 9C !!! Jeszcze brak wentylatora który miał dmuchać n chłodzenie bo okazało się, że jest uszkodzony. :D

#20 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 05:01

Widzisz jednak dało jakiś rezultat.Teraz tylko cichszy wentyl potem pasta w stylu IC Diamond Carat 7 lub 24 i będzie git.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#21 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 05:04

Wentylator o dziwo wcale nie jest taki głośny. Zagłusza go chłodzenie zalmana z 9800gt więc jest dobrze xD.

#22 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 05:09

To faktycznie nie ma źle.Pewnie na IC Diamond było by jeszcze ze 3-5°C zysku.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#23 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:40

Witam. Kolega posiada Amd Phenoma II x4 840 (stockowe 3.2ghz) i ma dosyć wysokie temperatury(bios pokazuje 45C O.o), cooler oczywiście boxowy taki jak na poniższym foto:
Dołączona grafika
Ja w domu mam też boxowy cooler ale od Phenoma II x4 955(taki jak niżej):
Dołączona grafika
Gdybym podarował go koledze i nałożył dobrą pastę to temperatury by spadły, czy jeden i drugi cooler to takie samo byle co ? Kolega nie chce wkładać więcej kasy w kompa dlatego pomyślałem o takim rozwiązaniu. Wydaje mi się, że gdybym założył mu ten mój cooler + wentylator na górę dmuchający do środka to by się coś poprawiło. Buda to spc brutus410, kable jako tako ułożone więc to nie wina obudowy.
Dzięki za radę i pozdrawiam :D.

#24 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:46

Możesz spróbować temperatury powinny spaść.Jeszcze wymień wentylator na jakiego zephyra 70mm powinno być chłodniej i ciszej.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#25 Guest_marcin21164_*

Guest_marcin21164_*
  • Guests

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:49

Spadna pewnie o 5 stopni po zmianie wentylatora troche wiecej. Niech sie nie spodziewa szalu bo to w koncu box...

#26 SilenS

SilenS

    Master

  • Użytkownik
  • 929 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:52

Ten Box akurat nie taki straszny co do wydajności.. temperatury dobre trzymał, gorzej z jego głośnością na obciążeniu, ja bym postąpił jak Green-Ivan napisał, zmienić wentylator, chwilę inwencji twórczej i daje radę :)

#27 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 06:54

Inwencja twórcza to podstawa dowodem jest moje chłodzenie :lol:.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#28 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:00

Green - podeślij jakieś zdjęcia :lol:

A co do tematu - można uzuskać dobry efekt z tym chłodzeniem z 965 na 840. Tyle że musiałbyś wymienić wentylator.

#29 leven

leven

    moder bios Nvidia

  • Użytkownik
  • 3480 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:04

Ten box ma 4 rurki i gdyby nanieść porządna pastę + inny większy wentylator, temperatura będzie sporo niższa.
Armored Warfare - kliknij na link, a wejdziesz na nowe forum o czołgach :)

http://www.forum.armoredwarfare.pl/

#30 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:04

Głośność to akurat obecnie nie problem :D. Założę tego boxa + ac mx-4 i zobaczymy :).
PS. http://img10.allegro...4/89/2929448943
Będzie git ?

#31 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:10

Będzie głośno bo ten wentyl nie ma regulacji obrotów.

#32 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:14

Wiem, że nie ma ale nie widzę żadnej 70 z pwm. W sumie zobaczymy czy obejdzie się bez swapa wentyla :D. Na górę dojdzie 120mm które będzie dmuchało na cooler więc chyba będzie git :).

#33 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:14

Tak będzie git.Finerek moje chłodzenie to box z C2D z 80mm zephyrem przyklejonym na superglue jest cicho i w miarę chłodno ,a w systemie mam ok.36°C.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#34 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:22

eee to ładnie na boxie 3.2 ghz ;) Co prawda ja miałme początkowo również sam box z C2D i o dziwo przy standardowych taktowaniach w stresie max 50C. Natomiast wystarczyło podkręcić do 2.5 i w stresie temp sięgała 65 stopni.

#35 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:23

Musze kupić jakieś chłodzenie bo czuje że 3,2GHz to nie szczyt możliwości mojego quada. Dodatkowo po OC chodzi na niższym napięciu niż fabryczne bo na 1,2V zaś fabryczne to 1,25V.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#36 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:28

Załóż chłodzenie na sekcje a 3.8ghz przy dobrej sztuce powinieneś wykręcić.

#37 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:42

Powiem tyle asus to ma pomysły schłodzić tylko część sekcji zasilania,ale przynajmniej jest dosyć mocna bo 8 fazowa.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#38 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:43

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak pod jedno wejście 3 pin podepnę dwa wentyle to nic się nie stanie ? Myślę, że nie ale wole się upewnić :).

#39 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:45

MarTum kupił na przykład wentylatory które mają dodatkowo złącze 3pin.Można łączyć po dwa wentylatory i podłączać pod jedno gniazdo.Są też rozdzielacze z 3pin na 2x3pin.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#40 finerek123

finerek123

    zal

  • Użytkownik
  • 4251 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 07:51

Nie, nic się nie stanie.

Green - ci od gigabyte nie lepsi :lol:

#41 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 04:53

Chłodzenie zamontowane, temperatura niższa o 9C !!! Jeszcze brak wentylatora który miał dmuchać n chłodzenie bo okazało się, że jest uszkodzony. :D

#42 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 05:01

Widzisz jednak dało jakiś rezultat.Teraz tylko cichszy wentyl potem pasta w stylu IC Diamond Carat 7 lub 24 i będzie git.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#43 graci26

graci26

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 606 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 05:04

Wentylator o dziwo wcale nie jest taki głośny. Zagłusza go chłodzenie zalmana z 9800gt więc jest dobrze xD.

#44 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 15 styczeń 2013 - 05:09

To faktycznie nie ma źle.Pewnie na IC Diamond było by jeszcze ze 3-5°C zysku.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL