Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Podkręcanie procesora na podstawie 775[OC E8500@ X48 Rampage Formula]


12 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceń (2 użytkowników oddało głos)

Oceń

  1. 6 (2 głosów [33.33%])

    Procent z głosów: 33.33%

  2. Głosowano 5 (3 głosów [50.00%])

    Procent z głosów: 50.00%

  3. 4 (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

  4. 3 (1 głosów [16.67%])

    Procent z głosów: 16.67%

  5. 2 (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

  6. 1 (0 głosów [0.00%])

    Procent z głosów: 0.00%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 28 listopad 2011 - 05:51

Spis treści:

1. Przygotowanie + mini słownik pojęć.
2. Vcore 1.11875.
3. Vcore 1.13750 - 1.36250.
4. 4300MHz + zmiana napięć w poszukiwaniu optymalnego.
5. Dostosowanie dzielnika pamięci do ich możliwości (5:6).

Spoiler

ns40yz-2.png


#2 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 02:18

1a. Przygotowanie.
Przygotowanie jest dość proste. Najpierw ściągamy programy jakie będą nam potrzebne (do znalezienia w temacie Programy przydatne przy OC) lub w jak moim przypadku sprawdzamy czy mamy najnowsze wersje. Następnie dokonuję sprawdzenia temperatury na bazowym taktowaniu, aby określić czy jest jakiś zapas. Innymi słowy ile mi brakuje do osiągnięcia 65*C, która to wartość oznacza dla mnie max. Są ludzie którzy twierdzą, że można bez problemów pracować przy 70*, ale wolę pozostawić sobie te 5* jako bufor bezpieczeństwa na okres letni. Gdy już wiemy jak wyglądają temperatury możemy przejść do zmian w biosie. W moim przypadku bios prezentuje się tak:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Jak widać na zdjęciach zmieniłem kilka rzeczy w stosunku do tego co ma się bazowo. Idąc po kolei zmieniony został parametr FSB Frequency, ale to jest oczywiste; DRAM Frequency, aby zmniejszyć mnożnik pamięci i mieć pewność, że w razie errorów lub blue screenów to nie wina przetaktowania ich; DRAM Timing Control - w celu wpisania timingów pamięci na sztywno, w moim przypadku zgodnie z SPD, ale gdybym chciał pracować na wyższej częstotliwości to wtedy niektóre z nich trzeba by podnieść odrobinę wyżej; napięcie zostały wpisane na sztywno w wartościach domyślnych lub minimalnych, z wyjątkiem CPU Voltage (Vcore) oraz DRAM Voltage, które jest podnoszone wraz ze wzrostem FSB, aby uzyskać stabilność. Ostatnim parametrem zmienionym jest C1E, który wyłączyłem.

1b. Słownik.

Ai Clock Twister - ...
Ai Transaction Booster - ...
Loadline Calibration - ...
C1E - ...
CPU TM Function - ...
Vanderpool Technology - ...
Intel SpeedStep Tech. (EIST) - ...

Spoiler

ns40yz-2.png


#3 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 02:31

2. Vcore 1.11875.

Jest wiele metod podkręcania. Ja zdecydowałem, że chcę zobaczyć przy jakim napięciu ile FPS mój procesor jest w stanie zrobić. Napięcie startowe określiłem na 1.11875v. Równie dobrze można zaczynać od innego, np 1.1v, 1.25v itd. Na pierwszy ogień poszło FSB 350:

Dołączona grafika

Jak widać na screenie przeszło 2h LinXa, więc można uznać, że działa stabilnie. Kolejnym FSB jakie testowałem było 365 (skok o 15):

Dołączona grafika

I znów się udało. Następnie chciałem 380, ale niestety system się nie uruchamiał, więc zmniejszyłem do 375.

Dołączona grafika

Udało się. Teraz czas podnieść napięcie. W tym momencie wyłączyłem C1E (powinienem był wyłączyć na samym starcie, ale uznałem, że nie jest to jeszcze konieczne. W tym momencie, tez nie ma konieczności, ponieważ podkręcałem na napięciu niższym, niż VID, ale samo taktowanie w idle mogłoby powodować niestabilność, gdyby C1E za bardzo obniżył mi napięcie).

Spoiler

ns40yz-2.png


#4 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 02:45

3. Vcore 1.13750 - 1.36250.

Teraz planowałem by skoki FSB wynosiły 5. Jak wczesniej szukałem maksymalnego FSB dla danego napięcia, to teraz szukam napięcia pozwalającego na dane FSB. Zaczynam od 380, które udało mi się osiągnąć przy 1.1375v.

Dołączona grafika

Kolejne FSB to 385. Napięcie dla niego to 1.15v (liczyłem, że będzie mniejsze, ale niestety LinX znalazł błąd po ponad półtora godziny).

Dołączona grafika

FSB 390 osiągnąłem przy 1.1625v.

Dołączona grafika

FSB 395 przy 1.175v

Dołączona grafika

FSB 400 przy 1.18125v

Dołączona grafika

FSB 405 przy 1.19375

Dołączona grafika

FSB 410 przy 1.21875

Dołączona grafika

FSB 415 przy 1.23125

Dołączona grafika

FSB 420 przy 1.25000

Dołączona grafika

FSB 425 przy 1.26875

Dołączona grafika

FSB 430 przy 1.28125

http://img197.images...88/4301128v.jpg

FSB 435 przy 1.30000

http://img507.images...10/4351130v.jpg

FSB 440 przy 1.30625

http://img513.images...09/4401130v.jpg

FSB 445 przy 1.34375

http://img864.images...53/4451134v.jpg

FSB 450 przy 1.35625

http://img825.images...91/4501135v.jpg

FSB 455 przy 1.36250

http://img269.images...38/4551362v.jpg

A tutaj screen pokazujący jak wygląda LinX, gdy jest error.

http://img849.images...ror4051187v.jpg

Wykres FSB od napięcia:

http://img830.images...526/wykresf.jpg

I tym sposobem zakończyłem żmudne poszukiwania maksymalnego FSB. Dla tych co nie lubią się bawić proponuję dawać skoki co 10 FSB powyżej 400 lub od razu dać FSB pożądane i napięcie 1.36250v, a potem zmniejszać je stopniowo do najniższego stabilnego.

Spoiler

ns40yz-2.png


#5 Blackwhite

Blackwhite

    Stały bywalec

  • Administrator
  • 3539 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 10:41

Probuj dalej, powiem tak - jestes cierpliwy, mnie by sie nie chcialo :P

#6 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 17 grudzień 2011 - 12:11

O cierpliwości nic nie mów, gdyby nie to, że muszę się uczyć, to bym pewnie już dawno to sobie darował, a tak nie ma komputera = nie mam co robić = robię wszystko aby się nie nudzić. Przynajmniej jakiś fajny wykres będę mógł zrobić. I widzę też ile takie durne 50 MHz więcej daje np. w Super Pi - około 0,2 sekundy :)

Spoiler

ns40yz-2.png


#7 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 02:02

4. 4300MHz + zmiana napięć w poszukiwaniu optymalnego.

Skoro już wiem jakie FSB odpowiada jakiemu napięciu zdecydowałem, że na co dzień chcę mieć 4300 MHz. Patrząc na poprzedni post widzę, że FSB 450 osiągam przy 1.35625v. Jako, że do 4300MHz potrzebuję FSB 453 to próbuję właśnie z tym napięciem, czyli 1.35625v. 2 godziny Linxa twierdzą, że jest stabilne.

Dołączona grafika

Zmniejszam napięcie do 1.35000v i znów sprawdzam stabilność. Niestety procesor jest niestabilny, co oznacza, że trzeba zmienić trochę ustawień w biosie. Po zmianach wygląda on tak (to co zostało zmienione zaznaczyłem "[*]"):

*Extreme Tweaker*
Ai Overclock Tuner               [Manual]
OC FROM CPU Level Up             [Auto]
CPU Ratio Setting                [Auto]
FSB Strap to North Bridge        [333]
FSB Frequency                    [453]
PCIE Frequency                   [100]

DRAM Frequency                   [DDR2-906]
DRAM Command Rate                [Auto]
DRAM CMD Skew on Channal A       [Auto]
DRAM CMD Skew on Channal B       [Auto]
DRAM CLK Skew on Channal A       [Auto]
DRAM CLK Skew on Channal B       [Auto]

DRAM Timing Control              [Manual]
 1st Information
  CAS# Latency                   [5]
  RAS# to CAS# Delay             [5]
  RAS# PRE Time                  [5]
  RAS# ACT Time                  [15]
  RAS# to RAS# Delay             [3]
  REF Cycle Time                 [55]
  WRITE Recovery Time            [6]
  READ to PRE Time               [3]
 2nd Information
  READ to WRITE Delay (S/D)      [8]
  WRITE to READ Delay (S)        [3]
  WRITE to READ Delay (D)        [5]
  READ to READ Delay (S)         [4]
  READ to READ Delay (D)         [6]
  WRITE to WRITE Delay (S)       [4]
  WRITE to WRITE Dealy (D)       [6]
 3rd Information
  WRITE to PRE Delay             [14]
  READ to PRE Delay              [5]
  PRE to PRE Delay               [1]
  ALL PRE to ACT Delay           [6]
  ALL PRE to REF Delay           [6]

DRAM Static Read Control         [Auto]
[*]Ai Clock Twister                 [Strong]
Ai Transation Booster            [Auto]

CPU Voltage                      [1.35000]
CPU PLL Voltage                  [1.50]
Northbridge Voltage              [1.25]
DRAM Voltage                     [2.10]
[*]FSB Termination Voltage          [1.22]
South Bridge Voltage             [1.050]
SB 1,5V Voltage                  [1.50]
Loadline Calibration             [Enabled]
[*]CPU GTL Voltage Reference        [0.63x]
[*]NB GTL Voltage Reference         [0.67x]
DRAM Controller Voltage REF      [Auto]
DRAM Channel A Voltage REF       [Auto]
DRAM Channel B Voltage REF       [Auto]

CPU LED Selection                [CPU Voltage]
NB LED Selection                 [NB Voltage]
SB LED Selection                 [SB Voltage]
Voltiminder LED                  [Enabled]

[*]CPU Spread Spectrum              [Disabled]
[*]PCIE Spred Spectrum              [Disabled]
CPU Clock Skew                   [Auto]
NB Clock Skew                    [Auto]

*Advanced settings*
CPU Ratio Setting                [Auto]
C1E Support                      [Disabled]
CPU TM Function                  [Auto]
Vanderpool Technology            [Enabled]
Execute Disable Bit              [Enabled]
Max CPUID Value Limit            [Disabled]
Przy napięciu 1.35000v i napięciu VTT podniesionym o 0.02v (1.22v) procesor jest stabilny.

Dołączona grafika

Zmniejszam napięcie do 1.34375v i znów sprawdzam stabilność. Osiągam ją dopiero gdy VTT jest podniesione do 1.28v.



Kolejne zmniejszenie napięcia (1.33750v) i niestety nie uzyskuję na nim stabilności pomimo poniesienia VTT do 1.30v (maksymalne, ustalone przeze mnie) czy poniesieniu napięcia NB do 1.35v (maksymalne, ustalone przeze mnie). Podnoszenie napięcia NB nie wpływało na stabilność.

Ostatecznie 4300MHz osiągnąłem przy napięciu procesora 1.34375v oraz FSB Termination Voltage 1.28v. Pozostaje jeszcze sprawdzić stabilność porządnie. Sam planuję pomęczyć go przez 4/8 godzin Linxem i 12 godzin OCCT.

Spoiler

ns40yz-2.png


#8 Blackwhite

Blackwhite

    Stały bywalec

  • Administrator
  • 3539 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 12:38

OMO ladny wynik.
FSB 453 24/7 to na prawde dobre osiagniecie.

#9 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 01:39

Black, wynik dobry. Na upartego mógłbym więcej, ale te 100 MHz nie są warte żyłowania procka i płyty. Teraz jedynie dodać brakujący screen, dokończyć sprawdzanie stabilności i zająć się memkami.

Spoiler

ns40yz-2.png


#10 Guz

Guz

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 668 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 01:48

U mnie też proc działa na 4,3 stabilnie :) Też przy 1,35V.
Ale nie chce katować proca i płyty. Napięcie 1,25 jest dużo lepsze, a 300MHz to nie wiele na co dzień...
i5 3570K @ 4.4Ghz ----- MSI R9 270 2GB
ASRock Z75 Pro3 ------ 2x4GB 1600Mhz CL9
Corsair VX450

#11 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 02:00

5. Dostosowanie dzielnika pamięci do ich możliwości (5:6).

Pozostało jedynie dostosować taktowanie pamięci. Płyta pozwala mi na użycie kilku dzielników, w zależności od strapa. Tabelka powinna ładnie to zilustrować:

Dołączona grafika

Z założenia wszystkie wartości powyżej 1200 MHz uznałem za niedziałające. Bardzo mało jest zestawów pozwalających na 1200 MHz, a co dopiero powyżej. Tak samo wszystkie będące poniżej specyfikacji gwarantowanej przez producenta uznałem za działające. Oznacza to, że jedynymi niepewnymi są 1132 i 1208. Doświadczenia innych osób z tym zestawem nakazuje przyjąć, że 1208 MHz albo jest niemożliwe do osiągnięcia, albo zbyt wyżyłowane - zwykle wymaga napięć ponad 2.4v. Taktowanie 1132 jest możliwe, ale tu znów strap zmniejszam do 266, a to też mnie nie przekonuje. Nie wspominając, że może to wymagać napięcia w okolicach 2.2 - 2.4v. Na 24/7 najlepszą opcją wydaje mi się 1087 MHz. Są bliskie specyfikacji i na odpowiadającym mi strapie.

Spoiler

ns40yz-2.png


#12 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 02:06

Guz, 1.25v to VID, więc owszem. Ale skoro Intel pozwala mi na aż 1.36250v, a ja odczuwam różnice tych 300MHz, to trzymam się tych 300 MHz :) Sam proc całkiem całkiem się podkręcił. Ostatecznie zyskałem 36% więcej. Aczkolwiek nadal jest lekki niedosyt. Liczyłem, że uda mi się dojść do 4500, ale niestety, wymagałoby to pewnie napięć rzędu 1.4v na procka, a to już trochę za dużo na 24/7. A jak się wam podoba forma workloga? Coś zmienić czy jest ok?

Spoiler

ns40yz-2.png


#13 Guz

Guz

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 668 postów

Napisano 19 grudzień 2011 - 03:15

Prędzej w normalnym użytkowaniu czuć różnice prędkości pamięci (lepsza respondywność), jak proca o te 300MHz, ale podkreślam - w normalnym użytkowaniu. Przy operacjach obliczeniowych, kompresji czy innych może być to potrzebne. Ja swoje proca nie chcę katować, więc trzymam go na standardowym napięciu przy 4GHz. Ramy mam ustawione na 900MHz przy cl5 (5,4,6) i jakoś to śmiga. Ale niestety zaczyna się sypać system - dysk twardy niedomaga.
i5 3570K @ 4.4Ghz ----- MSI R9 270 2GB
ASRock Z75 Pro3 ------ 2x4GB 1600Mhz CL9
Corsair VX450



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL