Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

(PROBLEM) Nadmierne zużycie pamięci ram

ram zuzycie problem nadmierne zuzycie

Najlepsza odpowiedź Pch3lowaty , 05 luty 2016 - 09:25

Przeinstalowalem system na nowo. Wczesniej aktualizowalem Win7->Win10 stad tu mogl wystapic problem. W tym momecie mam zainstalowna czyst Win10 od zera, problem ustapil.

Dzieki za zaangazowanie w temacie i sluszne rady. Temat do zamkniecia

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Przejdź do postu


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pch3lowaty

Pch3lowaty

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 04 luty 2016 - 01:00

Witam, 

 

od jakiegoś czasu mam problem z moimi pamięciami ram... (HyperX Fury 2x4GB CL11 2400Mhz) Dodam jeszcze, że problem zaczął występować w momencie aktualizacji systemu do Win10.

Problem objawia się nadmiernym zużyciem pamięci (dołączam zdjęcie na dole wpisu). Objawia się to w najprostszy sposób- komputer cholernie ścina. Normalnie dzieje się  tak po dłuższym użytkowaniu sprzętu (2 dni temu np gry grałem w CS:GO około 4 godzin nie działo się nić, ale gdy z CS:GO przerzuciłem się na Fife 16 gra niestety była niemożliwa...) Nie jest to sprzęt pierwszej świeżości aczkolwiek obejmuje go jeszcze okres gwarancji (zazwyczaj sprzęt psuje się tuż po ^^)

 

Pozostała specyfikacja:

 

Intel Core i5 4690k
MSI GTX 760

Gigabyte Z97X Gaming 3

 

Proszę o podpowiedzi, co może być przyczyną problemu, jak go rozwiązać? Rozmawiałem kiedyś z Blackiem na temat tych kości i proponował mi wymianę (ponoć są wadliwe) lub przynajmniej zmniejszenie taktowania kości. Może to mieć jakiś wpływ? Piszę tutaj, ponieważ w sieci znalazłem mnóstwo podobnych tematów, a odpowiedzi na ten problem jeszcze więcej... Liczę jednak na Wasze doświadczenie i szybką pomoc. 

oifiip.jpg


Użytkownik Pch3lowaty edytował ten post 04 luty 2016 - 01:05

CPU: Intel Core I5 4690k (overclocked 4.5 GHz)                                         Klawiatura: Hama uRage Illuminated

GPU: MSI GTX 760                                                                                        Myszka: Stellseries Rival 300

MOBO: Gigabyte GA Z97X- Gaming 3

RAM: Kingston HyperX Fury 2x4 Gb 2400 MHz CL11

Zasilacz: Corsair CX 500

Obudowa: Zalman Z9 U3
HDD/SSD: Seagate 1TB 7200 RPM 64MB CACHE, Transcend 370 128GB

 

 

Najczęściej grane: CS:GO, Fifa 16

Link do steam: http://steamcommunit...61198119647353/


#2 foh23

foh23

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1280 postów

Napisano 04 luty 2016 - 01:29

Wiele osób narzeka na win 10 i nadmierne użycie pamięci. U mnie problem nie występował ale to nie znaczy, że go nie ma. Proponuję wrócić do poprzedniej wersji windowsa i tyle. 10tka to wciąż niestety niedopracowany twór. Sprzęt sam w sobie na pewno nie jest przyczyną nadmiernego użycia pamięci.

 

I wcale nie jest niepierwszej świeżości. To całkiem fajny config ;)



#3 _VeV_

_VeV_

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 7759 postów

Napisano 04 luty 2016 - 02:03

zgadzam się z kolegą wyżej , niestety win 10 nie jest jeszcze należycie dopracowany



#4 Pch3lowaty

Pch3lowaty

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 04 luty 2016 - 02:21

Taki też mam zamiar, właśnie wypala się płytka z systemem, będziemy działać. 

 

Dodam jeszcze, że włożyłem kości ram znajomego z pokoju obok i problem był identyczny, a nawet gorzej, bo od razu po odpaleniu kompa zużycie ram wskoczyło na poziom 90% i nie spadało przez dłuższy czas... 

 

Dam znać jak sprawa będzie wyglądała po przeinstalowaniu okienka :) Dzięki za podpowiedzi! 


CPU: Intel Core I5 4690k (overclocked 4.5 GHz)                                         Klawiatura: Hama uRage Illuminated

GPU: MSI GTX 760                                                                                        Myszka: Stellseries Rival 300

MOBO: Gigabyte GA Z97X- Gaming 3

RAM: Kingston HyperX Fury 2x4 Gb 2400 MHz CL11

Zasilacz: Corsair CX 500

Obudowa: Zalman Z9 U3
HDD/SSD: Seagate 1TB 7200 RPM 64MB CACHE, Transcend 370 128GB

 

 

Najczęściej grane: CS:GO, Fifa 16

Link do steam: http://steamcommunit...61198119647353/


#5 Guppy

Guppy

    Abstynent Rybka

  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 04 luty 2016 - 02:55

Microsoft zrobił sobie z publikacji W10 publiczne beta testy i niestety prawda jest taka, że aktualizując system pracujesz za darmo.



#6 34domel

34domel

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 496 postów

Napisano 04 luty 2016 - 03:51

U mnie 10 zabiera jakieś 3 - 3,5GB na pulpicie z przeglądarką i kilkoma kartami. Zużycie na poziomie 90% z 8GB nie jest normalne. Możliwe, że jakiś wirus, albo aktualizacja do 10 poszła nie do końca pomyślnie.


Użytkownik 34domel edytował ten post 04 luty 2016 - 03:52

CPU: i5 4570| MOBO: MSI Z97-G43| RAM: GoodRam PLAY 16GB 1600MHz| GPU: MSI R9 390 Gaming 8G| SSD: Crucial MX200 250 GB| HDD: ST31500341AS i WD5000AAKX| PSU: Be Quiet! Pure Power L8 530W CM| COOLER: Raijintek EreBoss| AUDIO: Xonar U7| CASE: FD Define R4 TI 


#7 FG42

FG42

    VX-120

  • Moderator
  • 1798 postów

Napisano 05 luty 2016 - 09:22

Nie koniecznie wirus. Wskazania nadmiernego wykorzystania pamięci mogą być spowodowane dodaniem do jednej z aktualizacji (modułu kompresji), w procesie zarządzania pamięcią. Różne rzeczy z tym systemem się dzieją w ostatnim czasie.


CPU:  i7 3770K 4,5GHz                                                   SSD 1:  ADATA SU900  256GB              Creative Sound Blaster X-Fi Titanium HD

COOLER:  Noctua NH-U12P SE2                                  SSD 2:  Crucial MX100 256GB             Logitech  K120

MOBO:  Gigabyte Z77X-UD5H Rev.1.1                         HDD 1:  WD Caviar Blue 500GB           Logitech  Performance MX

RAM:  Kingston HyperX XMP 1600MHz 16GB CL9     HDD 2:  WD Caviar Blue 1TB               Eizo  EV2750-BK

GPU:  Gigabyte GTX-1080 WINDFORCE OC

PSU: Corsair CMP SU-850TXV2

CASE: big tower NZXT Phantom


#8 Pch3lowaty

Pch3lowaty

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 05 luty 2016 - 09:25   Najlepsza odpowiedź

Przeinstalowalem system na nowo. Wczesniej aktualizowalem Win7->Win10 stad tu mogl wystapic problem. W tym momecie mam zainstalowna czyst Win10 od zera, problem ustapil.

Dzieki za zaangazowanie w temacie i sluszne rady. Temat do zamkniecia

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

CPU: Intel Core I5 4690k (overclocked 4.5 GHz)                                         Klawiatura: Hama uRage Illuminated

GPU: MSI GTX 760                                                                                        Myszka: Stellseries Rival 300

MOBO: Gigabyte GA Z97X- Gaming 3

RAM: Kingston HyperX Fury 2x4 Gb 2400 MHz CL11

Zasilacz: Corsair CX 500

Obudowa: Zalman Z9 U3
HDD/SSD: Seagate 1TB 7200 RPM 64MB CACHE, Transcend 370 128GB

 

 

Najczęściej grane: CS:GO, Fifa 16

Link do steam: http://steamcommunit...61198119647353/


#9 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 05 luty 2016 - 03:17

Wiadomość wygenerowana automatycznie



Temat został Zamknięty przez moderatora.


Powód: Problem rozwiązany.


Jeśli się z tym nie zgadzasz, report.png raportuj ten post, a moderator lub administrator rozpatrzy go ponownie.

Z pozdrowieniami,
Zespół ITPC.NET.PL





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ram, zuzycie, problem, nadmierne zuzycie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL