Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

MSI Z170A PC MATE - szukam sprawdzonych pamięci

msi z170a pcmate ram

  • Zamknięty Temat jest zamknięty
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 MateuszTE

MateuszTE

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 02 luty 2016 - 01:44

Cześć,

 

Pytanie adresuję do użytkowników którzy mieli styczność z w/w płytą.

 

Szukam sprawdzonych modułów DDR4, które dobrze pracują na tej płycie, ponieważ mam problemy z moimi obecnymi pamięciami HX421C13PBK4/16.

 

W bardzo dużym skrócie - po wielu rozmowach, testach, próbach przeprowadzonych z Intelem i Kingstonem MSI w końcu się obudziło wskazując jako problem błędy chipsetu, zarzekają się, że pracują nad rozwiązaniem - nie wiadomo jednak czy faktycznie tak jest jak i ile czasu im to zajmie.

 

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami - http://forum-en.msi....?topic=266072.0

 

Tak, że jeśli ktoś z Was posiada tą płytę i wszystko dobrze śmiga proszę o podzielenie się informacją jakich modułów pamięci używa.

 

Też chętnie poczytam jakich kości używacie na innych płytach z tym samym chipsetem Z170A.

 

pozdrawiam,

Mateusz


Użytkownik MateuszTE edytował ten post 02 luty 2016 - 01:44


#2 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 02 luty 2016 - 01:49

Automatyczna wiadomość


Ten temat został przeniesiony


HardwarePłyty główneHardwarePamięci


Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#3 Gustawpl

Gustawpl

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 231 postów

Napisano 02 luty 2016 - 06:25

Też chętnie poczytam jakich kości używacie na innych płytach z tym samym chipsetem Z170A.

 

To jest takowy?

Może napisz co jeszcze robiłeś oprócz sprawdzenia czy w parach 2x4 chodzą?

Przede wszystkim wyłącz XMP!

Gdyby to nie zadziałało możesz spróbować na wyższym cl

Sprawdziłeś czy na Command Rate masz ustawione 2T?? (w advanced dram configuration) - tylko żadne "auto", na sztywno. (chyba tylko w quad channe mogą chodzić dwie pary w 1T)

Wykluczam skrzywienie finów bo wykrywa Ci 16 GB.

 

Na Asusie z 170 pro gaming korzystam z HyperX Fury black 2666 CL 15 1.2v (2x4) i pięknie chodzą na 3000 CL 15 1.2V



#4 MateuszTE

MateuszTE

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 02 luty 2016 - 06:36

To jest takowy?

Może napisz co jeszcze robiłeś oprócz sprawdzenia czy w parach 2x4 chodzą?

Przede wszystkim wyłącz XMP!

Gdyby to nie zadziałało możesz spróbować na wyższym cl

Sprawdziłeś czy na Command Rate masz ustawione 2T?? (w advanced dram configuration) - tylko żadne "auto", na sztywno. (chyba tylko w quad channe mogą chodzić dwie pary w 1T)

Wykluczam skrzywienie finów bo wykrywa Ci 16 GB.

 

Na Asusie z 170 pro gaming korzystam z HyperX Fury black 2666 CL 15 1.2v (2x4) i pięknie chodzą na 3000 CL 15 1.2V

 

Nie szukam rozwiązania problemu bo ten już został zdiagnozowany z pomocą techniczną intela, kingstona i msi. Mam tylko 2 wyjścia - czekać na update biosu od MSI albo kupić inne pamięci, dlatego założyłem ten temat między innymi tu.

Wszystko odnośnie samego problemu jest opisane w temacie na forum msi do którego link wrzuciłem.

 

 

(...)

problem is the Intel RC code has a general compatiblity issue with this particular ram kit.
This means that any boards who use the same memory are affected, not just the msi one, but any with regardless of vendor.
But MSI are working to provide a solution to this, so please wait patiently for update and solution.
(...)

 

Dzięki za info z tymi fury.


Użytkownik MateuszTE edytował ten post 02 luty 2016 - 06:44






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: msi, z170a, pcmate, ram

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL