Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Jaki wzmacniacz i kolumny do 300zł?


Najlepsza odpowiedź mPirate , 02 styczeń 2016 - 03:44

Miałem już dzisiaj zawozić do naprawy wzmacniacz, patrzymy z tatą, a tam źle podpięty korektor graficzny. Poprawiliśmy i zadziałały obie kolumny :D Wszystko sprawne w takim razie, nowego sprzętu nie kupuję. Dzięki za pomoc wszystkim ;)

Przejdź do postu


17 odpowiedzi w tym temacie

#1 mPirate

mPirate

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 grudzień 2015 - 10:26

Witam, planuję zakup zestawu wzmacniacza i dwóch kolumn do około 300zł, może 400. Wiem, że to mało, no ale. Do użytku domowego, na domówki i dla samego siebie. Im więcej basu, tym lepiej, da radę coś wymyślić? 
Pozdrawiam forumowiczów :D
EDIT: Dobra, już wiem, że do 400zł nie ma na co liczyć. Ile trzeba by minimum wydać, na przyzwoity sprzęt?


Użytkownik mPirate edytował ten post 29 grudzień 2015 - 10:40


#2 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9197 postów

Napisano 29 grudzień 2015 - 11:15

Na taki przyzwoity nowy sprzęt z niższego segmentu liczyłbym co najmniej 2000zł . 

Z nowymi kolumnami i do tego jakiś używany wzmacniacz uda się zmieścić myślę gdzieś w 1000-1100zł. 

Całość zmontowana na używanych elementach myślę, że coś wykombinujesz za 600zł jak spiąć się dobrze. 

 

Przede wszystkim w ilu metrach mają grać kolumny które chcesz kupić? 

Przydałby się jeszcze typ muzyki oraz źródło dźwięku. 


Użytkownik Green-Ivan edytował ten post 29 grudzień 2015 - 11:21

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#3 mPirate

mPirate

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 grudzień 2015 - 11:29

Źródło: Telefon
Metraż: ok. 30m2



#4 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9197 postów

Napisano 29 grudzień 2015 - 11:39

Budżetu chcesz się trzymać 400zł czy coś więcej na ten metraż szykowałbym co najmniej 1000zł. Jeśli to ma grać, a nie trzeszczeć i dudnić.  


NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#5 mPirate

mPirate

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 01:31

1000zł to dla mnie za dużo niestety, będę używał tego zestawu rzadko, nie codziennie, więc 1000zł to mi szkoda. 



#6 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9197 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 01:45

Do takiego metrażu nie kupisz nic co zagra dobrze. Chyba, że ma to po prostu grać wtedy szukaj jakiegoś starszego Technicsa SU i do tego jakieś mildtony 80 może zamkniesz się w 400zł. 

Jednak dobrej jakości dźwięku się nie spodziewaj. Na jakąś imprezę ujdzie lub dla mało wymagającego słuchacza. 

Wzmacniacz patrz tak by miał minimum te 50W na kanał najlepiej byłoby więcej.

 

Wzmacniacz

http://allegro.pl/te...5875504974.html

i licytacja takich kolumn 

http://allegro.pl/ko...5874358166.html


Użytkownik Green-Ivan edytował ten post 30 grudzień 2015 - 02:08

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#7 mPirate

mPirate

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 03:20

Odnalazłem w piwnicy stary wzmacniacz Diora WS 442 z korektorem graficznym. Do tego 2x Unitra Tonsil Space 86. Podłączyłem wszystko i jeden głośnik nie działa, zaraz sprawdzę czy to wina wzmacniacza czy wina kolumny. Kiedyś do tego wzmacniacza były podłączone Tonsile 110, może spaliły jedno gniazdo czy coś? 



#8 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9197 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 03:37

Jeden kanał mógł paść w tym wzmacniaczu. 

W WS442 końcówki odmawiały posłuszeństwa bardzo często. Nie jest to sprzęt do katowania wiele godzi jeszcze po kilku latach w piwnicy 

Te tonsile na domówki Ci wystarczą oczywiście, że będą sprawne do tego jakiś wzmacniacz i powinno napędzić Ci imprezę. 


NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#9 mPirate

mPirate

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 03:41

Sprawdziłem, działa tylko jedno wyjście na kolumny. Kolumny sprawne obie. Więc jaki polecasz wzmacniacz do tych Kolumn? I ewentualnie na jakąś rozbudowę/zmianę kolumn. Im taniej tym lepiej :)
I tak samo, tylko na domówki, bo do rozkoszowania się muzyką mam słuchawki polecone przez oczywiście jednego użytkownika tego forum :D
EDIT: A może sam dam radę jakoś naprawić? 


Użytkownik mPirate edytował ten post 30 grudzień 2015 - 03:47


#10 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9197 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 03:49

Słaby okres na szukanie wzmacniacza dzień przed sylwestrem. Duża część fajnego sprzętu poznikała z allegro. 

Taka integra to fajny sprzęt

http://allegro.pl/on...5887083702.html

Pamiętaj by nie przegiąć z głośnością Kolumny mają swoje ograniczenia ile mocy mogą przyjąć bez uszkodzenia podanie mocy większej poskutkuje ich zabiciem.  

Space 86 mogą maksymalnie niby utrzymać 70W na jedną wzmacniacz który podałem na kanał przy impedancji 8Ohm jest wstanie podać 90W przy 4Ohm 120W. 

Gałki potencjometru głośności nie dawaj do końca i będzie dobrze. 


Użytkownik Green-Ivan edytował ten post 30 grudzień 2015 - 03:49

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#11 mPirate

mPirate

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 04:01

Ok, dzięki, tylko jeden problem, bo nie mogę wejść na aukcję "strona nie została znaleziona", mógłbyś podrzucić linka raz jeszcze?


Dobra, już działa, da radę coś tańszego ogarnąć? :/



#12 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9197 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 04:32

Można szukać. Chciałeś coś lepszego co ogarnie inny sprzęt później to zaproponowałem. 

Nie wiem może taki kenwood 

http://allegro.pl/so...5881974485.html


Użytkownik Green-Ivan edytował ten post 30 grudzień 2015 - 04:35

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#13 mPirate

mPirate

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 30 grudzień 2015 - 07:23

Ok, dzięki :D



#14 DonFG

DonFG

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 203 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 10:54

Generalnie pod spejsy szkoda kupować cokolwiek, ale jak w przyszłości będziesz miał zamiar kupić coś choć odrobinę lepszego (patrz Dali 104 za ~700zł), które w 30m2 i tak się mogą pogubić to takie minimum

http://olx.pl/oferta...html#c447bf70c9

http://olx.pl/oferta...html#d5949f5e93

 

Gałki potencjometru głośności nie dawaj do końca i będzie dobrze.

 

To, czy osiągniesz max możliwości kolumn nie zależy tylko od rozsądnego kręcenia potkiem.



#15 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2589 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 11:45

Don tu raczej Ivanowi chodziło o przesterowanie głośników ;)


Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#16 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9197 postów

Napisano 31 grudzień 2015 - 12:09

Dokładnie o to chodziło tylko brakło mi wczoraj twego słowa. Przesterowanie zdrowe dla kolumn nie jest. Zaś wiem jak to na domówkach wygląda potencjometr obrócony do oporu i wszyscy zlewają sprzęt.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#17 mPirate

mPirate

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 03:44   Najlepsza odpowiedź

Miałem już dzisiaj zawozić do naprawy wzmacniacz, patrzymy z tatą, a tam źle podpięty korektor graficzny. Poprawiliśmy i zadziałały obie kolumny :D Wszystko sprawne w takim razie, nowego sprzętu nie kupuję. Dzięki za pomoc wszystkim ;)



#18 34domel

34domel

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 461 postów

Napisano 02 styczeń 2016 - 04:30

Ten korektor odepnij, bo generator szumów straszny jest.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

CPU: i5 4570| MOBO: MSI Z97-G43| RAM: GoodRam PLAY 16GB 1600MHz| GPU: MSI R9 390 Gaming 8G| SSD: Crucial MX200 250 GB| HDD: ST31500341AS i WD5000AAKX| PSU: Be Quiet! Pure Power L8 530W CM| COOLER: Raijintek EreBoss| AUDIO: Xonar U7| CASE: FD Define R4 TI 




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL