Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Asus Xonar D1/DX vs FiiO E10


31 odpowiedzi w tym temacie

#1 mafiozo206

mafiozo206

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 28 grudzień 2012 - 11:55

Witam serdecznie.
Zakupiłem sobie ostatnio Superluxy HD681, które w moim odczuciu dźwięku wypadają nieźle. Jak dotąd używałem ich na integrze Realteka ALC898 od Asrocka Z77, ale ostatnio mogłem ich używać na wzmacniaczu FiiO E10, gdzie dopiero słuchawki pokazały swoje ostre pazurki ;). I z tego powodu jestem już pewien kupna jakiejś porządnej dźwiękówki, lecz pozostaje kwestia wyboru. Wg. opinii wybrałem właśnie FiiO E10 oraz Asus Xonar D1/DX. Za FiiO przemawia do mnie, że posiada wzmacniacz słuchawkowy, ale za to mógłbym użyć go tylko i wyłącznie do słuchawek. A Xonar wydaję się bardziej uniwersalny. Czy moc wzmacniacza będzie mocno oddziaływała na jakość dźwięku wydobywana ze słuchawek? Może znajdzie się coś jeszcze w podobnym przedziale cenowym?
Pozdrawiam, :)

#2 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 12:27

Na te słuchawki akurat ilość dostarczonej mocy działa w większym stopniu, bo one lubią trochę więcej mocy niż inne. Może zerknij ma Maya U5? Bardzo dobra, zewnętrzna dźwiękówka, tańsza od E10 i również z dobrą mocą wyjściową (oczywiście zawsze polecam przesłuchać przed kupnem) :)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#3 mafiozo206

mafiozo206

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 12:37

Czytałem już o tej dźwiękówce i powiem szczerze, że byłem nią w większym stopniu zainteresowany ale jednak FiiO trochę lepiej brzmi oraz nie występuje problem z trzeszczeniem na które skarżą się niektórzy użytkownicy. Jakby nie patrząc Maya u5 posiada zalety Xonara bo można podłączyć również głośniki 5.1 ;)

#4 Guest_Chill3r_*

Guest_Chill3r_*
  • Guests

Napisano 29 grudzień 2012 - 01:16

Powiem ci że jak zasmakujesz dobrej jakości dzwięku to prędko będziesz żałować że nie kupiłeś D2X ;]

#5 mafiozo206

mafiozo206

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 01:49

D2X to super sprzęcior, ale raczej nie ma moją kieszeń w tej chwili ;)

#6 Guest_Chill3r_*

Guest_Chill3r_*
  • Guests

Napisano 29 grudzień 2012 - 02:21

D2X to super sprzęcior, ale raczej nie ma moją kieszeń w tej chwili ;)


No właśnie ja też nie dysponowałem majątkiem i dlatego D1 wybrałem.

#7 mafiozo206

mafiozo206

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 29 grudzień 2012 - 03:36

Posiada ktoś może obydwa z urządzeń aby porównał? Szczerze mówiąc z Xonarem D1/Dx nie miałem żadnej styczności, więc nie mam żadnego odwołania.

#8 mafiozo206

mafiozo206

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 30 grudzień 2012 - 09:05

A co myślicie o karcie Razer Barracuda ac-1? Firma wg. mnie nie ciekawa ale podobno zastosowali C-Media OxygenHD 8788 tak jak w xonarze d2.

#9 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 30 grudzień 2012 - 11:55

Mogli sobie zastosować nawet uran, w dalszym ciągu to badziewie. Ich sprzęt sypie się bardziej niż Tupolew przy katastrofie.

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#10 mafiozo206

mafiozo206

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 31 grudzień 2012 - 12:42

Tylko ze za taka cenę to chyba warto(200zł) :). Co o tym myślicie?

#11 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 31 grudzień 2012 - 12:43

Za 250zł można wyrwać auzentech x-raider 7.1 z wymienimy opampami.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#12 mafiozo206

mafiozo206

    Świeżo zarejestrowany

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 31 grudzień 2012 - 01:03

Wymienne Opampy dobra rzecz, tylko ta karta nie zbiera jakiś pochlebnych opinii.

#13 xKaczor

xKaczor

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1035 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 03:16

Trochę odkopie a mianowicie karta dźwiękowa asus xonar d1 na PCI różni się jakością dźwięku od asus xonar dx/xd na pci x1 ?

CPU: i5 3570K + AC Freezer 13 MOBO: ASRock Z77 Pro3 RAM: Crucial Ballistix 2x4gb 1600Mhz 1,5V GPU: GTX 660 Gigabyte WF2 CASE: Corsair Carbide 300R + 2x Spc Zephyr 120mm HDD: Seagate ST500M002 ODD: Liteon iHas 120-04 PSU: SilentiumPC Deus G1 500W OS: Windows 7


#14 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 03:25

Z tego co się orientuje to dźwiękowo są identyczne (drobne zmiany zawsze mogą wystąpić, chociaż w to wątpię), jedyne co je różni to s/pdif, którego dx nie ma

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#15 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 05:35

Z tego co się orientuje to dźwiękowo są identyczne (drobne zmiany zawsze mogą wystąpić, chociaż w to wątpię), jedyne co je różni to s/pdif, którego dx nie ma

A właśnie że DX ma wyjście S/PDIF w wersji optycznej, które to złącze jest zintegrowane z wejściem Line In/Mic i aby podłączyć do niego kabel optyczny należy użyć dołączonej do karty przejściówki. No chyba że, Tobie chodziło o wejście to jest tak jak mówisz.

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#16 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 05:39

Chodzi o wejście, to jest jedyna różnica :)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#17 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 05:44

Chodzi o wejście, to jest jedyna różnica :)

To w takim razie do czego służy to dodatkowe złącze na karcie? Dodam że, nie chodzi mi o wejście AUX, zasilające i do front panelu.

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#18 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 05:54

Jeszcze zapytam o którą kartę i o które złącza pytasz ;) Jak mi wyjaśnisz dokładnie o co pytasz to chętnie odpowiem :)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#19 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 05:57

Jeszcze zapytam o którą kartę i o które złącza pytasz ;) Jak mi wyjaśnisz dokładnie o co pytasz to chętnie odpowiem :)

Cały czas chodzi mi o Asus Xonar DX. :)

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#20 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 12 styczeń 2013 - 06:12

Ja tam widzę złącza zasilania, front panel i złącze aux, poza tym nie widzę tam nic więcej, chyba, że mnie oświecisz ;)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#21 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 02:55

Ja tam widzę złącza zasilania, front panel i złącze aux, poza tym nie widzę tam nic więcej, chyba, że mnie oświecisz ;)

W załączniku do tego posta dodałem zdjęcie mojej karty z zaznaczonym tymże złączem. :)
[attachment=458]

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#22 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 03:44

To jest złącze do S/PDIF :)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#23 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 03:46

Czyli co? Ja mam dodatkowe wyjście cyfrowe i mogę amplituner podłączyć do karty kablem optycznym albo koaksjalnym?

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#24 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 14 styczeń 2013 - 07:48

Z tego co mi podpowiada internet jedno gniazdo dezaktywuje drugie.

Wysyłane z mojego LG-P990 za pomocą Tapatalk 2

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#25 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 14 styczeń 2013 - 12:35

To w takim razie dlaczego o tym nigdzie nie pisze?

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#26 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 14 styczeń 2013 - 01:54

Piszą o tym tylko ludzie, którzy modują tą kartę. Więcej info asus nie daje bo widocznie nie wszystko działa jak należy.

Wysyłane z mojego LG-P990 za pomocą Tapatalk 2

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#27 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 02:55

Ja tam widzę złącza zasilania, front panel i złącze aux, poza tym nie widzę tam nic więcej, chyba, że mnie oświecisz ;)

W załączniku do tego posta dodałem zdjęcie mojej karty z zaznaczonym tymże złączem. :)
[attachment=458]

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#28 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 03:44

To jest złącze do S/PDIF :)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#29 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 13 styczeń 2013 - 03:46

Czyli co? Ja mam dodatkowe wyjście cyfrowe i mogę amplituner podłączyć do karty kablem optycznym albo koaksjalnym?

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#30 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 14 styczeń 2013 - 07:48

Z tego co mi podpowiada internet jedno gniazdo dezaktywuje drugie.

Wysyłane z mojego LG-P990 za pomocą Tapatalk 2

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#31 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 14 styczeń 2013 - 12:35

To w takim razie dlaczego o tym nigdzie nie pisze?

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#32 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 14 styczeń 2013 - 01:54

Piszą o tym tylko ludzie, którzy modują tą kartę. Więcej info asus nie daje bo widocznie nie wszystko działa jak należy.

Wysyłane z mojego LG-P990 za pomocą Tapatalk 2

Znudzony światem wyruszam w kosmos.




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL