Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

SSD i Linux...


7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Metalmaniac

Metalmaniac

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 16 luty 2015 - 09:08

Posiadam stary dysk HDD 750GB i SSD GR C100 120GB. Chciałbym SSD przeznaczyć całkowicie na system a HDD na dane. Problem polega na tym, że nie wiem jaki ustawić system plików dla HDD i jaki nadać mu punkt montowabia.
Wedle mojej logiki to dla SSD będzie to system plików ext4 i punkt montowania "/". I teoretycznie nic więcej. Jednak gdy tak ustawiam wszystko to pojawia mi się partycja " Dostępna przestrzeń 1mb" i druga ta sama ale 0MB. Jak powinienem poprawnie ustawić tablicę partycji dla obu dysków? Dodam, że mam zamiar używać tylko jednego Ubuntu na PC.


Użytkownik Metalmaniac edytował ten post 16 luty 2015 - 09:18


#2 Quadro

Quadro

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 16 luty 2015 - 09:19

Dyski same w sobie będą w instalatorze widziane jako dwa osobne napędy, To jest jasne.

Wybierasz sobie SSD i dajesz z automatu aby cala dostępną przestrzeń wykorzystał w 100%. System instaluje sie na SSD. Oczywiście system plików ustawiasz na ext4. Nie bawisz sie w żadne ręczne ustawienia.

Po instalacji zajmujesz sie drugim dyskiem, ale to juz z poziomu systemu. Co z nim zrobisz to juz zależy od Twojego widzimisię. 

Nie zapomnij tylko na dysku SSD po wszystkim włączyć TRIM, bo domyślnie jest to wyłączone. Jeśli masz 4GB RAM lub więcej możesz tez sobie darować SWAP, bo i tak w zasadzie tego nie wykorzystasz.


Open Source Activist
Windows 10 Pro
MSI Adora24 AIO

Mój prywatny blog o nowych technologiach :)

 

427431.png


#3 Metalmaniac

Metalmaniac

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 16 luty 2015 - 09:40

Rozumiem, ale nie do końca...

HDD zostawiam w takim razie w spokoju.
SSD teraz...
Może krok po kroku :D
Instalacja Ubuntu -> Rodzaj instalacji -> Użycie innego rozwiązania -> I tutaj tworzę nową tablicę partycji. I problem się pojawia. Tworzę jednalą partycję na cały dysk. Ext4 punkt montowania "/"
I pojawiają mi się trzy partycje. Jedna, którą utworzyłem i dwie 'dostępna przestrzeń' po 0 i 1 MB. Mogę się ich jakoś pozbyć czy one muszą być?

#4 foh23

foh23

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1258 postów

Napisano 16 luty 2015 - 09:43

Jak będzie korzystał z hibernacji to bodajże SWAP potrzebny ;) Jak nie to nie. Ja nigdy nie korzystam ze SWAP na linuxie. Robię tylko i wyłącznie "/" i tyla.

Dziwi mnie to że masz tylko 1MB dostępne. Może coś spitolone zarządzanie dyskami z poziomu instalki UBUNTU. Zobacz Gparted. Tam przygotuj sobie dysk pod instalację ;)

Edit:
Nie pamiętam by kiedykolwiek przy tworzeniu partycji przy instalacji powstawały dodatkowe jak u Ciebie. Chociaż UBUNTU już dawno nie instalowałem. Ostatnio próbowałem MINT i zero takich kwiatków. Zobacz Gparted, tam zrób dysk pod instalkę ;)

Użytkownik foh23 edytował ten post 16 luty 2015 - 09:50


#5 Quadro

Quadro

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 16 luty 2015 - 10:09

To 1 MB zostaw w spokoju. Nie zbawi Cie. To wynika z jakiś tam dzieleń pojemności dysku. Czasami mu zostaje jakaś reszta, której nie potrafi przydzielić. Później w systemie nie będzie to widoczne, wiec nie ma co sie przejmować. U mnie jest podobnie. Zobacz na screena - zaznaczony obszar.

GZTJJWq.png


Open Source Activist
Windows 10 Pro
MSI Adora24 AIO

Mój prywatny blog o nowych technologiach :)

 

427431.png


#6 Metalmaniac

Metalmaniac

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 16 luty 2015 - 10:28

Właśnie załatwiłem to przez Gparted... Chyba wszystko jest okey i nie widać żadnych wolnych MB...

#7 foh23

foh23

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1258 postów

Napisano 17 luty 2015 - 08:39

To 1 MB zostaw w spokoju. Nie zbawi Cie. To wynika z jakiś tam dzieleń pojemności dysku. Czasami mu zostaje jakaś reszta, której nie potrafi przydzielić. Później w systemie nie będzie to widoczne, wiec nie ma co sie przejmować. U mnie jest podobnie. Zobacz na screena - zaznaczony obszar.

[img=http://i.imgur.com/GZTJJWq.png]

Bo masz rozszerzoną wówczas faktycznie zawsze coś zostaje. Ale jak robisz podstawową to nie powinno.

#8 Quadro

Quadro

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 313 postów

Napisano 17 luty 2015 - 09:14

Tez prawda :)


Open Source Activist
Windows 10 Pro
MSI Adora24 AIO

Mój prywatny blog o nowych technologiach :)

 

427431.png




Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL