Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Kompendium wiedzy-Dyski SSD

Dysk SSD

155 odpowiedzi w tym temacie

#51 SMX

SMX

    Aktywny

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2748 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:33

Zastosowałem taki skrót MV a chodziło oczywiście o rodzaj kontrolera (Marvell)

Z opcją 'wymazywanie dysku'' możesz się spotkać w różnego typu pakietach optymalizacyjnych...ogółem apkach służącym do ochrony prywatności e.t.c taki CCleaner, RegCleaner, albo Wise Care przykładowo.



#52 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:36

Chodzi o to, że niektóre dyski potrafią zwolnić kiedy są zapchane po brzegi. Kiedyś to była znaczna przypadłość. Teraz już to się praktycznie wyeliminowało w kontrolerach ale nadal nie warto zapychać dysku jeżeli nie ma takiej potrzeby.

Sygnaturka.png


#53 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 04 czerwiec 2014 - 11:56

No ja akurat z CCleanera korzystam. Czy jak już będę mieć SSD to powinienem coś pozmieniać w ustawieniach CCleanera?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#54 SMX

SMX

    Aktywny

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2748 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 10:01

Nie, nic nie zmieniasz :)

Po prostu nie korzystasz z tej opcji dla dysku systemowego 'C' (w domyśle SSD) w zakładce narzędzia, natomiast drugi nośnik możesz spokojnie nadpisaniem potraktować ;>



#55 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 10:13

To ta opcja co zaznaczyłem?

 

ScreenShot002.th.jpg


Użytkownik PC Ekspert edytował ten post 05 czerwiec 2014 - 10:14

CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#56 SMX

SMX

    Aktywny

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2748 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 10:20

Tak, tylko 'odhacz' dysk rozruchowy (SSD) zastosuj tę opcję wobec pozostałych nośników, ale nie SSD'ka.



#57 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 10:23

A tak w ogóle to co ta opcja oznacza?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#58 SMX

SMX

    Aktywny

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2748 postów

Napisano 05 czerwiec 2014 - 10:26

Pisz do mnie PM'kę w tej sprawie, nie zaśmiecajmy tematu, bo to nie czas i miejsce na takie rozmówki.



#59 gtxxor

gtxxor

    prezes kółka różańcowego

  • Użytkownik
  • 4862 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 11:54

Chodzi o to, że niektóre dyski potrafią zwolnić kiedy są zapchane po brzegi. Kiedyś to była znaczna przypadłość. Teraz już to się praktycznie wyeliminowało w kontrolerach ale nadal nie warto zapychać dysku jeżeli nie ma takiej potrzeby.

Oj powiem Ci, że ostatnio bawiłem się EVO i też ewidentnie zwalniał wraz z zapełnianiem. To samo HyperX 3K (chociaż wiadomo, to akurat Sandforce). Najlepiej pod tym kątem wypada 840 PRO oraz M6S / M5P.


KRUL FORUMKA 


#60 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 12:00

A potrafiłeś to wyczuć czy tylko benchmarki wskazywały na gorszą wydajność?

Sygnaturka.png


#61 gtxxor

gtxxor

    prezes kółka różańcowego

  • Użytkownik
  • 4862 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 12:13

Powiem Ci tak. Przy użytkowaniu Janka Kowalskiego, czyli "łoooo system mnie rusza w pińć sekunt!", to nie odczujesz. Natomiast jak trzymasz na SSD zaszyfrowane dane, to przy większych plikach, można różnicę odczuć. A skoro taki M6S pozbawiony tych problemów nie jest relatywnie drogi, to można w niego celować.

 

Muszę ogarnąć MX bo cena atrakcyjna, ale cholera wie jak to wypada.


KRUL FORUMKA 


#62 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 01:37

A powiedzcie mi czy dyski SSD mocno się grzeją czy wcale się nie grzeją?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#63 gtxxor

gtxxor

    prezes kółka różańcowego

  • Użytkownik
  • 4862 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 01:44

A co tam ma się grzać? :D


KRUL FORUMKA 


#64 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 01:45

Można powiedzieć, że mają sobie te 25 - 30 stopni i tyle. Nie ma żadnego ryzyka przegrzania. Można się nie przejmować i nie kontrolować temp.

Sygnaturka.png


#65 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 01:48

Pytam bo czytałem niedawno artykuł o dyskach SSD na złącze M.2. I tam w komentarzach pisali ludzie że, takie dyski mogą się rozgrzać i dlatego na kościach pamięci powinny być radiatory. No ale wiadomo że, trzeba do takich komentarzy podchodzić z rezerwą. :)


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#66 gtxxor

gtxxor

    prezes kółka różańcowego

  • Użytkownik
  • 4862 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 01:50

M2 korzystają z szybszych kostek niż klasyczne SSD SATA. Dodatkowo są "przytulone" do płyty głównej, często w okolicach układu logiki. To inna kwestia. Znacznie inna. W przypadku klasycznych SSD nie ma się co przejmować.


KRUL FORUMKA 


#67 SMX

SMX

    Aktywny

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2748 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 10:10

O właśnie zasugeruję, jeśli ktoś z userów nabędzie MX'a to niech się podzieli informacjami jak ten nośnik wypada w praktyce, bo na forumku ogólnie rzecz ujmując..to co drugi user ma na niego chrapkę ;]

 

Niecałe 400zł za upakowanie 256GB :zdziwko: ...a są jeszcze osoby które pamiętają od jakich cen startował Vertex '2' który zresztą miewał permanentne problemy z powodu błędu w oprogramowaniu układowym (hehe, tylu 'cięgów' to do dziś żadnemu nośnikowi nie udało się zebrać) albo te horrendalne ceny za dyski S5** od A-Daty...TorQX Patriota, czy jeszcze inny Agility od OCZ, wszystko do jednego wora (bo to straszna drożyzna)

 

Niezły kambek...ale teraz mamy się z czego cieszyć :cyklop:



#68 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 10:21

Za niedługo będę miał MX100 256 GB. Zastanawiam się czy kupić razem z 4690K czy szybciej.

Sygnaturka.png


#69 SMX

SMX

    Aktywny

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2748 postów

Napisano 06 czerwiec 2014 - 10:37

Bierz póki gorące :D a Hasiok niech poczeka.

 

BTW. Czemu robisz przesiadkę z 4570? Ja bym to jeszcze na Twoim miejscu przemyślał, i w takiej sytuacji najpewniej przycelował już w Broadwella.



#70 PiotrQ

PiotrQ

    AS Monaco FC

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 07 czerwiec 2014 - 02:19

MarTum dostanie sraczki jak nie będzie podzespołów zmieniał co generacje :)
Teoria jest wtedy gdy wszystko wiemy, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy gdy nic nie wiemy, a wszystko działa.
A tera połączmy teorie z praktyką. Nic nie wiemy i nic nie działa.

#71 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 07 czerwiec 2014 - 03:12

Wiesz gdyby broadwell był jak miał być gdzieś w styczniu to bym przeczekał ale ja ma być w połowie 2015 albo i później to nie czekam i biere 4690K.
Dysk zamówię może już jutro. Chciałem troszkę poczekać, czy te nowe kości 16 nm nie będą sprawiały problemów itp.

Sygnaturka.png


#72 leven

leven

    moder bios Nvidia

  • Użytkownik
  • 3480 postów

Napisano 07 czerwiec 2014 - 03:27

Zdecydowałem się na - niestety - mniejszy pojemnościowo dysk SSD GoodRam C50 64 Bit.

 

http://www.goodram.c...oodram-ssd-c50/

 

Niestety, ponieważ nie mam więcej zasobów.

 

Nie źle wygląda jego praca w komputerze, patrząc na opinie użytkowników.

 

Mam ten wybór traktować poważnie ?


Armored Warfare - kliknij na link, a wejdziesz na nowe forum o czołgach :)

http://www.forum.armoredwarfare.pl/

#73 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 07 czerwiec 2014 - 03:30

Zakupiłeś już ten dysk? Czy na razie się tylko na niego zdecydowałeś?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#74 imiemichal

imiemichal

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 174 postów

Napisano 07 czerwiec 2014 - 03:37

Niecałe 400zł za upakowanie 256GB :zdziwko:

Za mój dysk z podpisu micron c400 czyli oemowy crucial m4 256gb tez dałem 400zł. Kupowałem go jakoś pół roku temu, tylko jest jeden mały minus - nie mam gwarancji na niego :P


CPU:i5 4690k MOBO:MSI Z97S SLI KRAIT EDITION RAM:Crucial Ballistix sport 2x4gbGPU:Gigabyte G1 GTX 970 CASE:Enthoo Pro PSU:Corsair RM550W SSD:Micron C400 256gb(crucial m4)


#75 SMX

SMX

    Aktywny

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2748 postów

Napisano 09 czerwiec 2014 - 10:45

Nie źle wygląda jego praca w komputerze, patrząc na opinie użytkowników.

Oj Leven Leven szczerbol.gif

Sugerując się opiniami użytkowników (wyjąwszy jakieś jednostkowe opinie osób mających chociaż elementarne pojęcie w temacie) to dobry sposób żeby chodzić zimą w sandałkach właśnie ;>

Jak już kupiłeś C50 to po ptokach, jak jeszcze się zastanawiasz, to wiesz przeca że każdy tutaj za MX100 optuje.

C50 to kastrat bo świadczą o tym chociażby zastosowane kości pamięci, zaimplementowane celem 'przyoszczędzenia' ale takie rozwiązanie nie mogło obyć się oczywiście bez pogorszenia rezultatów pracy.

Syntetyki wiadomo sprawa - na papierze MB/s względem modeli z górnej półki kuleje, w praktyce na ogół ta różnica jest zupełnie nie odczuwalna, a przynajmniej nie w kontekście codziennych zastosowań.

 

Ciekawe jak firmware Phison i kości Toshiby wypadną po dłuższym okresie eksploatacji..bo jak na budżetowy nośnik przystało, coś tutaj pocięto, kosztem uzyskania #czegoś innego.. :)


Użytkownik SMX edytował ten post 09 czerwiec 2014 - 10:45


#76 leven

leven

    moder bios Nvidia

  • Użytkownik
  • 3480 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 05:30

Dysku jeszcze nie mam, bo jeszcze nie zostały zaksięgowane pieniążki na moim koncie, ale wybrać coś do 200 zł muszę.

 

Więcej pieniążków nie da rady wyczarować :(

 

Dla tego decyduje się na GoodRam C40 lub C50 60 GB.

 

To mi wystarczy z zapasem.

 

Dysk muszę kupić i postawić na nim system, bo mój WD cyrki wyczynia i nic dziwnego, bo ma coraz więcej bad sektorów.

 

Prawdopodobnie wyślę go na RMA jeżeli koszty przesyłki będą w miarę rozsądne.

 

Jeżeli do 200 zł jest coś lepszego, chętnie przemyślę propozycję, ale nie mogę dać więcej niż 200 zł !!


Armored Warfare - kliknij na link, a wejdziesz na nowe forum o czołgach :)

http://www.forum.armoredwarfare.pl/

#77 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 07:18

Mam dla ciebie 2 opcje:

http://www.agito.pl/...ttr=4268-433193 - oparty o Marvella 9175. W testach wypada podobnie co Plextor M5S i Crucial M4.

http://www.morele.ne...romocja-599316/ - oparte o rebrandowanego Marvela N6H89400.6JW, niektóre źródła mówią, że to 9187, ale głowy za to nie dam. Ma sporo pozytywnych ocen - HARDOCP i techPower Up. Niestety ma tylko roczną gwarancję, więc dopłaciłbym te kilkanaście zł do SanDiska.


Spoiler

ns40yz-2.png


#78 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 07:36

Czyli jak ktoś chce 120 GB to musi się liczyć z wydatkiem ok. 400 zł?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#79 MarcinM90

MarcinM90

    Umiem komputer

  • Użytkownik
  • 3497 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 07:38

Za tą cenę masz 256 GB.

Wytapane z A850
i5 4690K 4.2GHz / NH-D14 / Asus Strix GTX970 4GB / RAM 8GB / HDD 1TB / SSD 128GB / RM 650W / W10 Pro
HyperX CloudII / Sinn7 MPod / SS Rival / Cougar 450K / HyperX FURY / BENQ BL2410PT + Acer V243HL / Roccat Apuri
RECENZJE, TESTY, ROZPAKOWANIA --> YouTube

 


#80 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 07:45

128 GB są za mniej niż 300 zł (Crucial MX100 lub M500 (120 GB), SanDisk SP920). Wyższej klasy 128 GB są pod 350 zł (Plextor M6S, Crucial M550). Za 400 mamy 256 GB (Crucial MX100 lub M500 (240 GB)). W skrócie wybór sprowadza się do ceny, potem pojemność, a potem wydajność:
1. Samsung 840 Pro
2. Plextor M6S/Crucial M550 lub Plextor M5Pro (5 lat gwarancji)
3. SanDisk SP920
4. Crucial MX100 lub Crucial M500.

Wiele osób dyski z pozycji 1 i 2 traktuje na równi, ale mimo wszystko Samsung jest delikatnie wydajniejszy.

A-Data Premier PRO 256 GB

firmware: Marvell 88SS9189

Rodzaj zastosowanych kości pamięci: Micron MLC

Link jest do SP900, czyli SandForce, a rozumiem, ze powinien być do SP920?

Użytkownik Czarny_II edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 07:49

Spoiler

ns40yz-2.png


#81 leven

leven

    moder bios Nvidia

  • Użytkownik
  • 3480 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 08:03

Mam dla ciebie 2 opcje:

http://www.agito.pl/...ttr=4268-433193 - oparty o Marvella 9175. W testach wypada podobnie co Plextor M5S i Crucial M4.

http://www.morele.ne...romocja-599316/ - oparte o rebrandowanego Marvela N6H89400.6JW, niektóre źródła mówią, że to 9187, ale głowy za to nie dam. Ma sporo pozytywnych ocen - HARDOCP i techPower Up. Niestety ma tylko roczną gwarancję, więc dopłaciłbym te kilkanaście zł do SanDiska.

 

Tak... tego SanDiska już oglądałem.

 

Wygląda zachęcająco.

 

Muszę jeszcze poczekać na opinię Wilk Elektronik, czyli GoodRam.

 

Napisałem do nich z pytaniem, jaka jest różnica pomiędzy dyskami C40 i C50.

 

jak odpiszą, zacytuję tu na forum, może się pośmiejemy, a może dowiemy się czegoś ciekawego :P

 

Dzięki Czarny za tego SanDiska, bo już chciałem go wcześniej zamówić, ale wpadł mi w oko właśnie GoodRam.

 

Zobaczymy za jakiś czas :P


Użytkownik leven edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 08:03

Armored Warfare - kliknij na link, a wejdziesz na nowe forum o czołgach :)

http://www.forum.armoredwarfare.pl/

#82 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 08:06

A co dokładnie oznacza ten dopisek Pro przy dyskach Plextora?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#83 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 08:25

Oznacza dłuższą gwarancję i wyższą wydajność w danej rodzinie, a także zastosowanie nowszego kontrolera, który zwykle okazuje się lepszy. Tyczy się to tylko jednej rodziny. To oznacza, że M5S < M5Pro, ale M5Pro=M6S pod względem wydajności, bo M6 to nowa rodzina, ale M5Pro ma dłuższą gwarancję 0 2 lata.

 

leven, C40 ma gorszy kontroler (wnioskuję głównie po tym, że większe modele mają inny - ten sam co w C50 i C100), ale za to pamięci NAND 20nm zamiast 24nm, jednocześnie mniejszy bufor, bo 32MB zamiast 256 (porównując modele 60GB). Wniosek taki, że C50 powinien wypadać zauważalnie lepiej w syntetykach od C40 i może delikatnie lepiej w codziennym użytkowaniu. Mimo wszystko skłaniałbym się ku SanDiskowi, a tu teścik: http://www.purepc.pl...d_2014?page=0,0

 

Osobiście jednak dozbierałbym do tych 250 zł i kupił 120 GB, bo niby z partycji systemowej 60GB zostało mi jeszcze 20GB wolnego, ale sporo rzeczy poprzenosiłem na HDD (np. TMP i TEMP) i tak naprawdę ze 120 GB po zainstalowaniu wszystkiego co potrzebuję i 7 gier zostało mi tylko 24GB wolnego miejsca, a chętnie bym wgrał 8 i 9 grę, a nawet 10 :P


Spoiler

ns40yz-2.png


#84 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 08:36

Dzięki Czarny za odpowiedź.

 

A co do gier na SSD to jak to z nimi jest? Bo pisaliście że, to tylko w MMO ma sens, ja dodatkowo znalazłem testy które, pokazywały że, SSD nie ma wpływu na FPS, a jednak Czarny instaluje je na SSD i jeszcze by chciał ze dwie upchać. :)


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#85 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 08:41

FPSów to nie daje, ale np. w BF3 czas ładowania nowej mapy zmniejsza się. Uruchamianie gry też jest szybsze. W skrócie wpływa to na momenty, gdy gra coś doczytuje z dysku, czyli wszelkiego rodzaju uruchamianie, czy doładowywanie nowych map i lokacji. Inna sprawa to mój kaprys, który powoduje, że na SSDku chcę mieć te gry, mimo, że często nie mam z tego żadnych korzyści, bo efekt placebo może zadziała :P


Użytkownik Czarny_II edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 08:41

Spoiler

ns40yz-2.png


#86 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 09:01

Rozumiem. Ja chyba zrobię tak że, na SSD zainstaluje te najbardziej wymagające gry a, reszta pójdzie na HDD. :)

 

I kolejne pytanie. Lepiej kupić teraz SSD 120 GB ale droższy (Np. wersję Pro od Plextora) i później dokupić drugi taki sam czy, od razu 240/256 GB?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#87 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 09:15

Patrząc na twoja platformę - płyta główna - nie skorzystasz w pełni z prędkości jakie oferują dyski SSD, więc dopłata do wydajniejszych dysków nie wydaje się uzasadniona. Dochodzi też kwestia, że większe dyski często oferują lepsze parametry od mniejszych. Moim zdaniem najlepszym wyborem będzie albo MX100, albo M6S. Nic droższego nie ma sensu, a nawet zastanawiałbym się czy dopłata do M6S jest sensowna. Ergo MX100 256GB jest dla ciebie :P


Użytkownik Czarny_II edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 09:15

Spoiler

ns40yz-2.png


#88 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 09:39

Nie patrz na moją obecną platformę, bo do roku czasu zapewne będę mieć już nowy sprzęt. Nowa płyta główna zapewne na chipsecie Intel Z97 i CPU na LGA1150 lub 2011. Z obecnego komputera wezmę tylko dwa HDD, kartę graficzną i dźwiękową i może napęd DVD.


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#89 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 09:44

No ok, a ile chcesz przeznaczyć pieniędzy i kiedy kupujesz? Warto też wspomnieć czy oprócz gier coś jeszcze robisz.


Użytkownik Czarny_II edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 09:44

Spoiler

ns40yz-2.png


#90 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:10

Chodzi Ci o budżet na sam dysk czy na cały komputer? Jeśli na sam dysk to chcę na niego przeznaczyć ok. 400 zł. Ewentualnie może trochę więcej.

 

A co do zastosowań komputera to gry, internet i inne zastosowania multimedialne oraz obróbka i kompresja audio/video.


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#91 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 10:43

No to dysior jedyny słuszny CRUCIAL MX100 256 GB z ceną już za 370 zł.

Sygnaturka.png


#92 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 11:30

No cóż właśnie przeczytałem jego recenzję i jestem zachwycony. :) Chyba go kupię jeżeli w międzyczasie nie pojawi się nic lepszego. Dzięki za propozycje. :)


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#93 leven

leven

    moder bios Nvidia

  • Użytkownik
  • 3480 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 12:04

Odnośnie gier i instalowaniu ich na SSD.

 

Jeżeli mamy jeden dysk HDD i na nim dwie partycje "C" systemową i "D" dane, to wczytanie gry musi trwać dość długo, bo głowica musi utrzymać system i zarazem wgrywać grę.

 

Jak utrzymuje system, to nie może jednocześnie wczytywać gry, stąd tak długi czas.

 

Ale, jeżeli gra jest zainstalowana na HDD, a na system mamy oddzielny SSD, to wczytywanie gry jest szybsze, niż z poprzedniej konfiguracji, dla tego dobrze mieć szybki dysk SSD 60/64 GB na systemi szybki/pojemny HDD na dane.

 

Razem, to taka hybryda z ciekawymi osiągami.

 

Oczywiście SWAP/TEMP pozostaje na SSD.


Armored Warfare - kliknij na link, a wejdziesz na nowe forum o czołgach :)

http://www.forum.armoredwarfare.pl/

#94 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 12:13

Odnośnie gier i instalowaniu ich na SSD.

 

Jeżeli mamy jeden dysk HDD i na nim dwie partycje "C" systemową i "D" dane, to wczytanie gry musi trwać dość długo, bo głowica musi utrzymać system i zarazem wgrywać grę.

 

Jak utrzymuje system, to nie może jednocześnie wczytywać gry, stąd tak długi czas.

 

Ale, jeżeli gra jest zainstalowana na HDD, a na system mamy oddzielny SSD, to wczytywanie gry jest szybsze, niż z poprzedniej konfiguracji, dla tego dobrze mieć szybki dysk SSD 60/64 GB na systemi szybki/pojemny HDD na dane.

 

Czyli jak dobrze zrozumiałem to z powodu braku głowicy, ten problem nie występuje w przypadku gdy obie partycje (C i D) mamy na jednym SSD?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#95 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 12:17

W tradycyjnym dysku masz talerze i głowice. Dane są zapisywane na talerzach ,a głowica musi się przesuwać by je odczytać z różnych miejsc na tym talerzu, a to zajmuje czas.
Na SSD nie ma części mechanicznych ruchomych. Dane są odczytywane tak samo szybko z każdego miejsca.


Gdy masz windowsa na HDD1, a grę na HDD2 to jest szybciej bo jeden dysk zajmuje sie systemem, drugi grą.

Sygnaturka.png


#96 PC Ekspert

PC Ekspert

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1126 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 12:19

A jak to jest w przypadku dysków jedno talerzowych?


CPU: AMD Athlon II X4 635 2,9 GHz + SilentiumPC Fortis HE1225 |MB: Asus M4A77TD Pro/U3S6 |RAM: 2GB DDR3 Goodram |GPU: Gigabyte GeForce GTX660 2GB DDR5 |Audio: Asus Xonar DX |Case: Zalman Z9 U3 |PSU: OCZ ZT650W |DVD: LG GH22NS50 |HDD: Samsung HD502HJ (500 GB) + Western Digital WD10EALX-009BA0 (1 TB) |OS: Windows 7 HP 64 Bit ITPC Gamers League


#97 leven

leven

    moder bios Nvidia

  • Użytkownik
  • 3480 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 01:29

Jeden talerz będzie mieć trudniej obsłużyć system i wczytać grę jednocześnie, niż HDD z dwoma talerzami, pod warunkiem, że system będzie na jednym talerzu, a gra na drugim.

 

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest umieścić system na nie wielkim SSD, a dane - między innymi gry - na szybkim HDD.

 

HDD wystarczy 100 MB/s odczyt lub szybszy.


Armored Warfare - kliknij na link, a wejdziesz na nowe forum o czołgach :)

http://www.forum.armoredwarfare.pl/

#98 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 01:34

Panowie, coś naginacie prawdę, bo czy miałem BFa na dysku HDD systemowo-danowym, czy na osobnym HDD na dane to dalej było równie wolno.


Spoiler

ns40yz-2.png


#99 leven

leven

    moder bios Nvidia

  • Użytkownik
  • 3480 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 01:47

To jest nielogiczne.

 

Ale nie będę się wykłucać, bo nie o to mi chodzi :P


Armored Warfare - kliknij na link, a wejdziesz na nowe forum o czołgach :)

http://www.forum.armoredwarfare.pl/

#100 SMX

SMX

    Aktywny

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 2748 postów

Napisano 10 czerwiec 2014 - 02:59

 

A co do gier na SSD to jak to z nimi jest? Bo pisaliście że, to tylko w MMO ma sens, ja dodatkowo znalazłem testy które, pokazywały że, SSD nie ma wpływu na FPS, a jednak Czarny instaluje je na SSD i jeszcze by chciał ze dwie upchać. :)

Ależ bzdury szczerbol.gif

Ja to naprawdę odnoszę czasem wrażenie, że niektóre osoby to mają poważny problem z przyswojeniem tekstu pisanego.

SSD daje niewyobrażalny (nieosiągalny) dla talerzowców komfort pracy, i to na każdej płaszczyźnie..

*Praca na dużych plikach (ich uruchamianie, i czas zapisu plików)

*Wszelakie wtórniki danych (ich tworzenie)

*Ogólna responsywność systemu i sam czas bootowania OS.

*Czas uruchamiania pakietów A/V... i praca w nich

 

Te profity wynikają bezpośrednio ze specyfiki SSD, dyski HDD/SSHD z logicznych przyczyn nie dorównają nośnikom SSD.

 

Natomiast loadingi, to bezdyskusyjnie domena SSD gdyż czas doczytywania jest zauważalnie krótszy, odpal sobie gierkę z dużą ilością save'ów (F:NV) i przekonaj się na własne oczy jakiego to daje kopa.

Czarny właśnie z tego powodu ładuje gierki na SSD, a nie dlatego że mu Fpsjakimś magicznym sposobem wzrośnie...bo to niemożliwe, (obudowa też dodatkowych kl/s nie zapewni prawda?)


Użytkownik SMX edytował ten post 10 czerwiec 2014 - 03:00




Dodaj odpowiedź



  



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Dysk, SSD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL