Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Gta 4 problem z pamięcią grafiki


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 vad3r

vad3r

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 11 luty 2014 - 10:23

Witam, kilka dni temu zakupiłem sobie komputer i dziś postanowiłem sobie pograć w GTA 4, zacząłem grać i zauważyłem spadki fps i przycięcia oraz tekstury się nie ładowały, chcąc sprawdzić co jest nie tak zajrzałem w opcje graficzne gta i ku mojemu zdziwieniu gra(?) wykryła tylko 59mb pamięci graficznej. Grafika to Intel HD Graphics 4600, żeby nie było nieporozumień dodam jeszcze inne gry na high/ultra chodzą płynnie NFS Most Wanted 2012(30-40fps), F1 2013(40fps), czy Gothic 3(60fps), a gram na rozdziałce 1440x900.

Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

#2 marian paździoch

marian paździoch

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 11 luty 2014 - 11:11

wejdź do biosu i przydziel więcej pamięci ram na grafikę

#3 ZasuFka

ZasuFka

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 11 luty 2014 - 11:11

Mimo że gta 4 ma już kilka lat to nawet teraz potrzebuje mocnego zestawu żeby grać na full detalach w full hd. Sami twórcy się przyznali że jest ona źle zoptymalizowana. Po tej grafice nie wymagałbym cudów grając w tą gre. Pokaż screena jak pozakuje te 59mb.  



#4 grochu

grochu

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 11 luty 2014 - 11:12

Niestety, ale GTA 4 ma bardzo słabą optymalizację i możliwe, że to jego wina.

#5 vad3r

vad3r

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 11 luty 2014 - 11:33

Ogólnie tej pamięci ma przydzielone 1.5gb, a w gta 4 wykrywa te 59mb.
A ja jeszcze może szególniej opiszę. Wszystko z tego co pamiętam ustawione na minimum.
Zaczynam grę, okolica(tekstury) jest wczytana, jadę kawałek - przez ten czas ilość fps jest stała(60), a zaraz spadek i ścinka 1sek, jadę dalej i już tam tekstury nie są wczytane i się nie wczytują, a ss wrzucę jutro bo teraz jestem na tel.

Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik vad3r edytował ten post 11 luty 2014 - 11:34


#6 XarduneK

XarduneK

    Dupek

  • Moderator
  • 3394 postów

Napisano 11 luty 2014 - 11:52

Czyli problem polega ma doczytywaniu tekstur.
Jeśli to występuje tylko w tej grze, to wina samych plików.
Z instalacją nie było rzadnych problemów?

Proponował bym ponowną instalacje gry.

#7 ZasuFka

ZasuFka

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 12 luty 2014 - 02:43

Przypomniało mi się coś. Masz oryginalne gta? Jeśli grasz na czystym oryginale bez żadnego patcha to będziesz miał buga przy skręcaniu autem używająć WSAD. Przy jeździe prosto gra się nie zacina ale przy naciśnięciu A lub D były jednosekundowe ścinki. Doszedłem do tego przypadkowo bo wiedziałem że mam za dobry zestaw żeby gta się cięło. Kiedy zauważyłem tego buga to spróbowałem jeździć strzałkami i problem ustąpił. Później na forum znalazłem że faktycznie taki bug jest i aby się go pozbyć trzeba pobrać patcha. Sprawdź czy to to co napisałem. Jeśli tak pobierz sobie patcha 1.0.0.4. najbardziej stabilny. A jak chcesz grać multi to potrzebny będzie 1.0.0.7



#8 MarcinM90

MarcinM90

    Umiem komputer

  • Użytkownik
  • 3497 postów

Napisano 12 luty 2014 - 10:06

Ja nic takiego nie mam...

Wytapane z A850
i5 4690K 4.2GHz / NH-D14 / Asus Strix GTX970 4GB / RAM 8GB / HDD 1TB / SSD 128GB / RM 650W / W10 Pro
HyperX CloudII / Sinn7 MPod / SS Rival / Cougar 450K / HyperX FURY / BENQ BL2410PT + Acer V243HL / Roccat Apuri
RECENZJE, TESTY, ROZPAKOWANIA --> YouTube

 


#9 Waryjat

Waryjat

    AUDIO: wzmacniacz Renkforce HVA-8050 i kolumny ALTUS 110 !

  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 12 luty 2014 - 03:37

Instalowanie patcha do 1.0.7.0 to podstawa :) możesz podać jakiego masz windowsa ? bo jak taki jaki się domyślam to będzie pewnie problem rozwiązany :)



#10 vad3r

vad3r

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 12 luty 2014 - 03:55

Patcha zainstalowałem i te przycinki znikły, dopisałem też w ścieżce pliku aby gta uruchamiało się na directx 9 i pamięć graficzna skoczyła do 119mb, gra działa już dobrze i płynnie na minimalnych ustawieniach. Czy da się coś jeszcze zrobić? Mam Windowsa 7 Ultimate 64-bity

Edit.
Zajrzałem do biosu i było tam ustawione 64mb pamięci graficznej, zmieniłem na max czyli 256mb i w gta 4 pojawiło się 744mb dzięki czemu gram płynnie na medium/high :)
Temat można zamknąć.

Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik vad3r edytował ten post 12 luty 2014 - 05:03


#11 mapastudio

mapastudio

    Świeżo zarejestrowany

  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 01 maj 2014 - 02:27

Możesz mi przypomnieć co dopisać by gta poszło w trybie dx9? Z góry dzięki 😊

Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Tapatalk




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL