Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

[ROZWIĄZANE] CPU Fan Error


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mali

Mali

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 08:57

Witam. Nie bez powodu umieściłem ten temat tutaj w pytanich do SPC. A mianowicie: od jakiegoś czasu przy włączaniu komputera wyskakuje mi komunikat "CPU_FAN Error ...". Wentylator się włącza  natomiast coś musi być problemem jeżeli takie coś wyskakuje. Komunikat nie pojawia się za każdym razem ale wybiórczo. Raz się włączy i będzie pracował normalnie a raz po prostu wywali mi errora i muszę komputer kilka razy zrestartować.

Proszę o poradę co zrobić.Jest to standardowy wentylator od  Spartana Pro HE924.



#2 foh23

foh23

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1271 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 10:41

Prawdopodobnie walnięty czujnik obrotów. Weź HWMonitor i poobserwuj w windzie czy nie pokazuje ci co jakiś czas0 RPM na tym wentylatorze. Sam wentylator może kręcić się normalnie ale jak obroty źle zczytuje to możesz mieć takie jazdy na starcie.



#3 Mali

Mali

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 11:20

Ok. Zrobię jak mówisz :) A ten czujnik obrotów związany jest z płytą główną czy z wentylatorem? :P



#4 Damianos1

Damianos1

    Szczęśliwy użytkownik :)

  • Użytkownik
  • 734 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 12:01

Z plyta. Jak wentyl chodzi to wylacz czujnik w biosie i juz :)

Wysyłane z mojego X8 za pomocą Tapatalk 2

MOBO: ASUS M5A97 R2.0

CPU: AMD Phenom x4 965 BE @4GHz 1.40 V

COOLER: Box

Pasta: Arctic MX-2

GPU: MSI Nvidia GTX 750 TI @1307MHz 1.15 V

RAM: HyperX Fury 4GB 1600Mhz CL10 DDR3 @1.55 V

PSU: OCZ ModXStream-pro 500W 

HDD: WD Blue 250 GB

 

 


#5 Mali

Mali

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 10:27

Odpaliłem HWMonitor i po 1h ani przez chwilę nie miałem 0 RPM. Czyli co mam zrobić? :D



#6 kiroma

kiroma

    Zapomniany dzieciak

  • Użytkownik
  • 2685 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 01:26

Wyłączyć czujnik :D.

Pieseł jest szczęśliwy z I5.


#7 Mali

Mali

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 01:27

Ok. Czyli mam rozumieć ze to jest juz powoli koniec płyty?

#8 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 01:29

Jeżeli wentylator się kręci to olać / wyłączyć komunikaty. 


Sygnaturka.png


#9 Mali

Mali

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 215 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 01:49

Dzięki za pomoc. Można zamknąć.

#10 Sano

Sano

    Forumowicz

  • Technik
  • 265 postów

Napisano 29 styczeń 2014 - 02:58

Twoje Pytanie/Problem zostało wyjaśnione, wyżej.<br /><br />***<br />Wiadomość wygenerowana automatycznie, w razie problemów raportuj ten post.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL