Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

[Galeria] Kal-el


91 odpowiedzi w tym temacie

#1 Red-Angel

Red-Angel

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 244 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 10:37

Całkiem całkiem, też próbowałem się za to wziąć, ale coś mi nie wychodziło - nie osiągnąłem takich efektów jakbym chciał i na razie sobie darowałem, może jeszcze się za to wezme kiedyś. Jak na poczatki całkiem niezłe.
1. Ciekawie wyszło
2. Ostrość nietrafiona niestety.

#2 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 04:47

Nie jest idealna, ale ciężko ustawić ostrość. Niestety mam jedynie wbudowaną lampe...
1.
Dołączona grafika

2.
Dołączona grafika

Mile widziane opinie.

#3 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 05:53

Klasyka :D
Dwójka za nisko ścięta.

#4 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 05:58

pierwsza próba bardziej udana
a tak z ciekawości co wpadało do wody.
nie wiem czy powinniśmy się wypowiadać dzisiaj, zdjęcia te zostaną zrobione dopiero jutro :)

#5 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 06:07

Wpadała zwykła kranówka :P
Jak to zostanie zrobiona jutro? Zła data we właściwościach zdjęcia :D?

A no zła... nie wiem czemu :x

#6 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 06:16

właściwie to nigdy nie próbowałem zrobić czegoś takiego, trzeba będzie spróbować. dobrze że exif przynajmniej przy jednym się uchował.
więc nie mam porównania ze swoimi. przy takich zdjęciach chyba wymagana jest większa klarowność tej wody

#7 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 06:19

Kal-el, może data systemowa nie taka jak ma być? ;>

#8 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 06:21

Jest taka, jaka powinna być :P
Co do sposobu jakim robiłem fotki:
Nalałem wody do czarnej miski, po drugiej stronie 2 białe kartki, aparat oczywiście na statywie, wode lałem z butelki. Wzorowałem się na filmikach PhotoGavin na youtubie.

#9 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 19 marzec 2010 - 06:44

w drugim zdjęciu w exif masz jutro, wiec na pewno aparat ma zmienioną datę

#10 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 20 marzec 2010 - 10:04

1. Nie ten moment
2. Złe kadrowanie

Wnioski: świetnie ci idzie, próbuj dalej!

#11 joordano

joordano

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 21 marzec 2010 - 12:30

Niezła motywacja ,...
Nie ma to jak kopa do przodu.

Jak dla mnie to bomba





- co wpadła do wody ... ;)
Owoc żywota Twojego jeZUS
AMD Phenom™ II X4 B40 , 3014 MHz /ASRockM3A770DE /Corsair HX450W /ATI Radeon HD 4850 /2x2GB GoodRam DDR3 /HD F3 103SJ 1TB / Seagate 160 GB [/b]
win 7 64 ,win xp sp3

Pentium 4 Northwood HT(2605.9 MHz) ,1536 MB DDR,Abit IS7/na/IS7-G , 7300 GT ,Chieftec 400W

#12 Guz

Guz

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 668 postów

Napisano 21 marzec 2010 - 12:30

Ja się z tobą nie zgodzę tapta, zdjęcie pierwsze jest w idealnym momencie. Uchwycony moment jest niepowtarzalny, oryginalny, nie to co wszystkie takie same pluski. Bardzo podoba mi się to zdjęcie. Można się przyczepić trochę do ostrości, ale nie da się mieć wszystkiego ostrego, i do zmącenia wody, widać na niej jeszcze starsze fale, po wcześniejszych próbach.

Ja bym może trochę zmienił kąt (zmniejszył) i oddalił nieco aparat, tak aby uchwycić i krople na górze, i fale.
i5 3570K @ 4.4Ghz ----- MSI R9 270 2GB
ASRock Z75 Pro3 ------ 2x4GB 1600Mhz CL9
Corsair VX450

#13 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 21 marzec 2010 - 01:32

Dzieki za opinie. Kiedyś jeszcze popróbuje takie fotki, jednak troche czasu to zabiera :D Nad tym męczyłem się z 1,5 godziny, bo zawsze było coś nie tak- a to ostrość, a to za późno zrobiona fotka...

#14 joordano

joordano

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 21 marzec 2010 - 07:06

Nie masz opcji zdjęć seryjnych ,takich po 10-15 klatek?.
Ja w Fuji mam coś takiego i czasem się przydaje.
edit:
Sprawdziłem ,FinePix S6500fd ma taką opcję ,2,2 kl/s.
Owoc żywota Twojego jeZUS
AMD Phenom™ II X4 B40 , 3014 MHz /ASRockM3A770DE /Corsair HX450W /ATI Radeon HD 4850 /2x2GB GoodRam DDR3 /HD F3 103SJ 1TB / Seagate 160 GB [/b]
win 7 64 ,win xp sp3

Pentium 4 Northwood HT(2605.9 MHz) ,1536 MB DDR,Abit IS7/na/IS7-G , 7300 GT ,Chieftec 400W

#15 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 21 marzec 2010 - 10:15

No i miedzy innymi dlatego chce go zmienić. Wolny jest. I przy tej opcji 2,2kl/s mozna zrobić aż..... 3 zdjecia. Normalnie to robi jeszcze wolniej.

#16 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 22 marzec 2010 - 01:52

Ja się z tobą nie zgodzę tapta, zdjęcie pierwsze jest w idealnym momencie. Uchwycony moment jest niepowtarzalny, oryginalny, nie to co wszystkie takie same pluski. Bardzo podoba mi się to zdjęcie. Można się przyczepić trochę do ostrości, ale nie da się mieć wszystkiego ostrego, i do zmącenia wody, widać na niej jeszcze starsze fale, po wcześniejszych próbach.

Ja bym może trochę zmienił kąt (zmniejszył) i oddalił nieco aparat, tak aby uchwycić i krople na górze, i fale.


Dla mnie panuje tu chaos (ale przyjmujemy, że to początki), a ostro da się mieć wszystko ;) - tutaj to nawet nie wydaje się być kwestią głębi ostrości, a raczej czasu naświetlania.

#17 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 12:45

Jedna z pierwszych fotek nowym aparatem
3.
Dołączona grafika

#18 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 01:16

całkiem nieźle go chwyciłeś, idealnie ostro to nie jest ale jak wdać stabilizacja nie jest ci potrzebna :) pochwalić można zgranie twojego ruchu z pojazdem.
szkoda że wywaliłeś dane exif.
jak znasz gościa to przekaż mu że już chyba czas do blacharza, progi się sypią :)

#19 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 01:33

Nie mam nic do zarzucenia w kwestii ostrości. Szkoda że tak centralnie.

#20 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 01:56

4. Może to się bardziej spodoba :P
Dołączona grafika

#21 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 03:20

po tej fotce widać że to jednak nie dziura w progu.
Yossarian - tu chodziło chyba bardziej o samo sprawdzenie sprzętu a nie kompozycję :).
ja po prostu lubię ostre rzeczy wiec i w fotce chce by tak było

#22 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 03:48

Nie zaszkodzi wtrącić swoich trzech groszy nt. kompozycji :) Umieszczenie obiektu poza centrum zrobi zdjęcie bardziej dynamiczne, a chyba o to chodzi w panoramowaniu. No ale ok, już nic nie mówię ;)

#23 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 06:39

po tej fotce widać że to jednak nie dziura w progu.
Yossarian - tu chodziło chyba bardziej o samo sprawdzenie sprzętu a nie kompozycję :).
ja po prostu lubię ostre rzeczy wiec i w fotce chce by tak było


Zabrzmiało ostro ;)

Zgodzę się z Yossarianem, że auto powinno mieć nieco przestrzeni przed (i ciut nad) sobą.

#24 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 06:44

Miało, ale wyciąłem to :P Zooma przy tym obiektywie za dużego nie ma, więc trzeba sobie inaczej radzić :)

#25 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 06:46

Pokaż z innym kadrowaniem - z pozostawieniem fragmentu przestrzeni, w którą kieruje się pojazd ;)

#26 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 07:02

Oryginalna fotka:
Dołączona grafika

#27 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 27 kwiecień 2010 - 09:55

moja propozycja:

Dołączona grafika

-- Dodano dnia 27 Kwiecień 2010, o 22:56 --

..a korektę ekspozycji ustawiałeś celowo, czy to przypadek? ;)

#28 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 28 kwiecień 2010 - 07:42

Przypadkiem, narazie się wdrażam w poszczególne funkcje.

#29 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 29 kwiecień 2010 - 05:29

5.
Dołączona grafika
6.
Dołączona grafika

#30 waglik_22

waglik_22

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 29 kwiecień 2010 - 06:42

5 jak dla mnie za mało życia (?) Trawa za ciemna :E
Propsy za 6. Fajne ujęcie, dobre kolorki, to lubię :D
Akai MPC 500 + AKAI S1100 + E-mu 0404 PCI + Stanton T.120 + Stanton SA.3 + Technics SX-K700
http://soundcloud.com/ferniko || http://facebook.com/fernikonabitach

#31 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 29 kwiecień 2010 - 06:43

do czego by tu się przyczepić na początek :)
wady
5) odblask na szybie, zbyt centralnie, statycznie
6) zbyt centralnie, bardzo statycznie, odblask na lampie i odbicia na szybie.
zalety
5 i 6 - obie fotki bardzo fajne, ostre i z tego co mi się wydaje, chyba takie jak lubisz a Twoje zadowolenie jest najważniejsze w tym przypadku. jak widać nie będziesz marnował lustra tak jak ja :).

gdybanie
5 i 6 - przypadku zastosowania filtrów jest szansa by zmniejszyć odbicia na szybach, przez co możesz wyłapać to co się dzieje w środku.
przy 6 kadrowałeś, nie wiem ile tak naprawdę przyciąłeś, zastanawiam się nad wypadnięciem skody z kadru, czyli przyciąć lewą stronę i jeśli przyciąłeś prawą to przywrócić
podsumowując
obie fotki udane, impreza chyba też dopisała :)

edit
zapomniałem o przepale na grilu w nr 6 :)

#32 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 29 kwiecień 2010 - 07:00

No narazie nie używam żadnych filtrów. Dzisiaj zamówiłem drugi obiektyw, więc powinno być lepiej, bo 18-55 za bardzo się nie nadaje do fotografii rajdowej. Ale gdy tylko znajde kase, to kupie polarka :)

To jeszcze jedna fotka:
7. Koszenie słupka :D
Dołączona grafika

#33 waglik_22

waglik_22

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 29 kwiecień 2010 - 07:17

7. Fajnie wygląda na tle tych gór.

Gdzie Ty te zdjęcia robiłeś? Bo u ,mnie ostatnio też jakieś rajdy były.
Akai MPC 500 + AKAI S1100 + E-mu 0404 PCI + Stanton T.120 + Stanton SA.3 + Technics SX-K700
http://soundcloud.com/ferniko || http://facebook.com/fernikonabitach

#34 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 29 kwiecień 2010 - 07:24

Dzisiaj odbywały się testy w Lubeni koło Rzeszowa Grzegorza Grzyba i Macieja Rzeźnika :)

A rajd to pewnie Elmot :P Ja niestety mam za daleko, ale może w przyszłym roku...

#35 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 29 kwiecień 2010 - 07:27

Abi, Ty powinieneś robić testy obiektywów i mierzyć ostrość linijką, wszędzie Ci jej brak ;)

Jedynie do czego się przyczepię to do maniery umieszczania obiektu w centrum kadru.

#36 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 29 kwiecień 2010 - 08:07

przy 5 i 6 nie narzekałem na ostrość :), przy 7 też ostrość jest ok
7 - jedyny minus to że tylko pachołek jest w ruchu, samochód niestety zamrożony.
ogólnie - fotki świetne
mi jak na razie nie udało się takich zrobić :(

-- Dodano dnia 29 Kwiecień 2010, o 21:14 --

jak pamiętam to miałeś hybrydę lub zaawansowany kompakt, jak sie czujesz po przesiadce
(po za brakiem zooma :) )

#37 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 01 maj 2010 - 09:02

Przyjemne foty; pamiętaj, że polar wymusi wpuszczenie większej ilości światła (czas/dziura lub iso).

#38 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 01 maj 2010 - 09:58

Robił ktoś z Was polarem zdjęcia szybko poruszających się obiektów? Jak wychodzi w takich przypadkach kręcenie filtrem w celu dobrania kąta Brewstera ?

#39 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 01 maj 2010 - 10:20

Ustawienie koła trzeba dobrać wcześniej dla danego kierunku fotografowania i starać się za bardzo nie odbiegać od założonej osi ;)

#40 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 01 maj 2010 - 10:23

:) Dzięki.
Jak dotąd polara używałem w motywach wybitnie statycznych.

#41 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 01 maj 2010 - 12:35

Łapanie 16miesięcznego człowieka w plenerze chyba można uznać za dynamiczne zastosowanie ;) Efekty przekraczające oczekiwania.

#42 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 04 maj 2010 - 03:40

Nowe szkiełko, nowe fotki :) Dzisiaj pierwszy dzień użytkowania, wiec zdjecia nie są najlepsze. Dopiero poznaje możliwości :)
8.
Dołączona grafika

9.
Dołączona grafika

#43 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 04 maj 2010 - 03:57

To szkiełko w Twoich rękach wydaje się mieć potencjał :)
Miłej zabawy.

#44 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 04 maj 2010 - 05:53

bardzo przyjemne początki :)
dlaczego usuwasz EXIF-y

#45 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 04 maj 2010 - 05:59

A bo wycinałem troszke zdjecia w Photoshopie i jakoś on usuwa Exify. Chyba, ze ktos zna sposób aby tego nie robil? :E

#46 Yossarian

Yossarian

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 374 postów

Napisano 04 maj 2010 - 06:27

W jaki sposób zapisujesz zdjęcie ? Za pomocą opcji "Zapisz dla weba" czy "zapisz plik jako..." ?

#47 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 05 maj 2010 - 04:37

Zapisywałem jako "zapisz jako", zapisałem też jako "zapisz dla weba", ale dalej nie ma exifa, chyba, że coś zle robie. Jak zapisuje fotke bez wycinania czegokolwiek, to exif zostaje.

#48 Tapta

Tapta

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 403 postów

Napisano 05 maj 2010 - 09:24

8. coś przeszkadza w prawym górnym rogu.

Obydwa zdjęcia super, chciałbym takie robić :)

-- Dodano dnia 6 Maj 2010, o 17:58 --

Kal-el, jakie masz szkiełka?

#49 Kal-el

Kal-el

    Dużo pisze

  • Autor tematu
  • Moderator
  • 511 postów

Napisano 03 czerwiec 2010 - 01:03

Znowu pobawiłem się z wodą. Niestety przydałaby się większa rozpiętość ogniskowej (może czas sprawić sobie 18-105 :)?) Również nie moge ustawić czasu krótszego jak 1/200s z lampą, a szkoda :(
10. Grzyb wodny
Dołączona grafika

Teraz dopiero zauwazylem Tapta Twoje pytanie.
Zwykłe kitowe obiektywy, Nikkor 18-55 (bez VR) i Nikkor 55-200 VR - do tego typu zdjęć się zbytnio nie sprawdza, bo ostrzy od ~1m :(.

#50 abi

abi

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 1648 postów

Napisano 03 czerwiec 2010 - 03:45

klasyczna zabawa, muszę przyznać że wyszło bardzo dobrze.
kit 18-55 chyba ostrzy od ok 50 cm :)



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL