Jump to content

  •         

Photo

Chłodzenie na karte graficzną Radeon 6870 HD 1 GB


  • This topic is locked This topic is locked
39 replies to this topic

#1 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 27 October 2013 - 10:45 PM

Witam po włączeniu FurMark`a na 15 min w rozdzielczości 1920x1080, podczas testu w 7 minucie temperatura minimalna wynosiła 56 stopni, a maxymalna 90. Wolałem wyłączyć test zeby nie ryzykowac, polecacie jakieś kompatybilne chłodzenie z tą kartą graficzną? Wydajne i ciche, bo to co jest jak widać wydajne nie jest a wiatrak jest strasznie glośny, podczas testu przy temperaturze 90 stopni automatycznie ustawił sie na 45% i już było dość głośno.

Link do karty z archium allegro: http://archiwumalleg...1618290741.html

lub załącznik :).

#2 martinus101

martinus101

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 5,730 posts

Posted 27 October 2013 - 10:54 PM

Po wymianie pasty termoprzewodzącej temperatury powinny spaść.

I5 4590/Gigabyte B85M- D3H/HyperX Fury 2x4GB/XFX 7870XT/

Seagate St1000DM003/XFX 450/Gladius M40


#3 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 27 October 2013 - 10:58 PM

Po wymianie pasty termoprzewodzącej temperatury powinny spaść.


Hmm, jakiej pasy użyć i na wrazie czego podałbyś mi jakies wydajne i ciche chłodzenie aby pasowało na tą karte.

PS. Odwiedź post na którym pisalismy wczesniej http://www.itpc.net....71344#pid171344
Bo tam mam wątpliwości co tak zimno przy uruchomieniu Prime 95 i co oznaczaja oddzielnie w HW monitor: SYSTIN, CPUTIN, AUXTIN

#4 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9,220 posts

Posted 27 October 2013 - 11:43 PM

Doba pasta to MX-2.
Chcesz wymienić chłodzenie to powiedz ile chcesz na nie przeznaczyć.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#5 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 07:43 AM

Doba pasta to MX-2.
Chcesz wymienić chłodzenie to powiedz ile chcesz na nie przeznaczyć.



Około 100 zł. :)

#6 SilentiumPC

SilentiumPC

    Dużo pisze

  • Przedstawiciel Firmy
  • 724 posts

Posted 28 October 2013 - 01:33 PM

Do 100 zł świetną opcją jest np. Fera Pro (wydajnościowo jest tylko trochę słabsza od Fortisa).

#7 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 02:07 PM

Do 100 zł świetną opcją jest np. Fera Pro (wydajnościowo jest tylko trochę słabsza od Fortisa).


Rozumiem, ale mi chodziło tutaj o chłodzenie na karte graficzną CLUB3D RADEON HD 6870 1GB. Małe nieporozumienie, ale slucham propozycji :)
Po włączeniu FurMark`a na 15 min w rozdzielczości 1920x1080, podczas testu w 7 minucie temperatura minimalna wynosiła 56 stopni, a maxymalna 90. Wolałem wyłączyć test zeby nie ryzykowac. Dlatego szukam chłodzenia aby podeszło pod tą kartę bez żadnych komplikacji i zeby bylo w miare ciche :)

#8 bucu1984

bucu1984

    Ale ja nigdy nie, nie ogarnę się

  • Użytkownik
  • 1,498 posts

Posted 28 October 2013 - 02:17 PM

nie uzywaj furmarka, on zabija karty
lepiej testowac w wymagajacej grze

#9 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 02:57 PM

Far Cry 3, Metro Last Light, Dead Space 3 czy Tomb Rider 2013?
Jak gram na wysokich ustawieniach w Far Cry 3 to spoko gra chodzi płynnie, a kiedy ustawie na ultra zaczyna sie przycinać. Test prowadzic na wysokich czy ultra i przez ile czasu?

#10 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 28 October 2013 - 03:00 PM

MLL,FC3

Graj na wysokich...na ultra to trochę za wysokie loty dla tej karty ;) Graj z 40-60 minut.

#11 martinus101

martinus101

    Stały bywalec

  • Użytkownik
  • 5,730 posts

Posted 28 October 2013 - 03:02 PM

Włącz MSI Afterburner, lub HWMonitor, zminimalizuj program.
Zagraj sobie normalnie na wysokich gdzieś przez 15-30 min, wyłącz potem grę i zerknij na temperatury.

I5 4590/Gigabyte B85M- D3H/HyperX Fury 2x4GB/XFX 7870XT/

Seagate St1000DM003/XFX 450/Gladius M40


#12 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 03:07 PM

Włącz MSI Afterburner, lub HWMonitor, zminimalizuj program.
Zagraj sobie normalnie na wysokich gdzieś przez 15-30 min, wyłącz potem grę i zerknij na temperatury.


Tak tylko, że wczoraj robiłem testy cpu i hw źle pokazuje, ktos napisal ze to od płyty, wrzuce screeny przy obciążeniu i w stanie spoczynku.

#13 bucu1984

bucu1984

    Ale ja nigdy nie, nie ogarnę się

  • Użytkownik
  • 1,498 posts

Posted 28 October 2013 - 03:15 PM

mozna nawet wlaczyc zeby zapisywalo do pliku temperatury z gry

#14 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 03:20 PM

mozna nawet wlaczyc zeby zapisywalo do pliku temperatury z gry


Jak i w jakim programie? :)

#15 bucu1984

bucu1984

    Ale ja nigdy nie, nie ogarnę się

  • Użytkownik
  • 1,498 posts

Posted 28 October 2013 - 03:27 PM

msi afterburner>>settings>>monitoring i zaznaczasz "loguj historie do pliku"

#16 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 04:03 PM

msi afterburner>>settings>>monitoring i zaznaczasz "loguj historie do pliku"


Okej, pograłem około 25 min w Far Cry 3 na wysokich ustawieniach. Oto screen. Co sądzicie? Zamienić oryginalne chłodzenie?

#17 bucu1984

bucu1984

    Ale ja nigdy nie, nie ogarnę się

  • Użytkownik
  • 1,498 posts

Posted 28 October 2013 - 04:11 PM

wrzuc to co w pliku sie zapisalo

#18 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 04:14 PM

wrzuc to co w pliku sie zapisalo


Okej wrzuciłem tutaj: http://wrzucacz.pl/file/6921382973239

#19 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9,220 posts

Posted 28 October 2013 - 04:26 PM

Spróbuj szczęścia z tym
http://allegro.pl/ch...3641573018.html

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#20 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 04:27 PM

Czemu szczęscia, az tak słabe? Podałbyś mi kilka linków innych chłodzeń, które podejda pod tą kartę, najwyzej poczekam i uzbieram wiecej kasy :)

#21 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9,220 posts

Posted 28 October 2013 - 04:30 PM

Chodziło mi o licytacje ,ale widzę jet opcja kup teraz to bierz kup teraz.
Chłodzenie jest dobre Black je miał na HD6850 wiec na HD6870 też da radę

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#22 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 04:32 PM

Chodziło mi o licytacje ,ale widzę jet opcja kup teraz to bierz kup teraz.
Chłodzenie jest dobre Black je miał na HD6850 wiec na HD6870 też da radę


I spokojnie podejdą radiatory itd pod mojego radeona?

#23 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9,220 posts

Posted 28 October 2013 - 04:35 PM

To jest używane chłodzenie więc nie wiem czy będzie cały komplet radiatorów może będziesz musiał jakieś dokupić.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#24 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 04:37 PM

To jest używane chłodzenie więc nie wiem czy będzie cały komplet radiatorów może będziesz musiał jakieś dokupić.


Napisze do posiadacza i może mi odpisze tak samo tam widziałem taśma dwustronna podkładki itd.
Opłacalna inwestycja. Nie wiem czy moge w tym temacie kierować do Ciebie następne pytanie?

#25 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9,220 posts

Posted 28 October 2013 - 04:42 PM

Lepiej zadać tutaj niż robić bałagan na forum :D.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#26 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 04:51 PM

Lepiej zadać tutaj niż robić bałagan na forum :D.


Okej ;p, a więc moj zestaw to:

PROCESOR: AMD PHENOM II X6 1055T 2.8GHz
DYSK TWARDY: 500GB SAMSUNG 7200 SATA2
PŁYTA GŁÓWNA: ASROCK N68C-S UCC CORE UNLOCK
OBUDOWA: MIDI-ATX FEVER COSMOS
KARTA GRAFICZNA: CLUB3D RADEON HD6870 1GB
NAP. OPTYCZNY: LG DVD-RW
ZASILACZ: ATX 560W 4X12V
PAMIĘĆ RAM: 4GB DDR3 1333 CL9 DUAL-CHANNEL
KARTA DŹWIĘKOWA: REALTEK HD AUDIO.

Planuje coś w nim wymienić aby było ciszej i chłodniej, black mi doradził zmienić płytę na Gigabyte GA-970A-UD3 DDR3 (AM3/+) i zasilacz na Thermaltake Smart SE Modularne kable 530W 80+ BOX, ale zastanwiam się co mi tak naprawde potrzebne i nie mgoe się zdecydwowac, bo najpierw chciałem kupić obudowe gladius m40 i chldozenie cpu Fortis, ale stwierziłem, ze lepiej bedzie jak kupie obudowe i zailacz. Sam nie wiem co robic.

Temperatura grafiki tak jak wczesniej omawialismy, a procesora wygląda tak:
40 stopni nieobciążony - 2500 RPM obrotów wentylatora.
58 stopni obciążony - max - 4700 RPM obrotów wentylatora i spada po chwili i temp i obroty.
55 stopni obciazony - stabilna temperatura, zmienia się po chwili na 54, 53 - 4500-4850RPM obrotów wentylatora.

Test przeprowadziłem, programem dołączonym do płyty głownej: ASRock OC Tuner, ponieważ HwMonitor i Core Temp źle pokazywały temperatury np w spoczynku 25 stopni ;o. Nie wiem czy te temperatury są dobre, bo kolega wczesniej pisał ze źle mi pokazuje, bo to wina płyty głownej i ze on tez tak mial, ale po zmianie płyty wszystko było ok.

Dodałem potrzebne screeny.

#27 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9,220 posts

Posted 28 October 2013 - 05:03 PM

Wymiana zasilacza u Ciebie to priorytet.
Przy obecnym zasilaczu i płycie głównej lepsze chłodzenie Ci zbędne na tej płycie nie poszalejesz z OC tego procesora.
Najpierw wymień zasilacz i płytę główną jak radzi Black

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#28 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 05:13 PM

Wymiana zasilacza u Ciebie to priorytet.
Przy obecnym zasilaczu i płycie głównej lepsze chłodzenie Ci zbędne na tej płycie nie poszalejesz z OC tego procesora.
Najpierw wymień zasilacz i płytę główną jak radzi Black


Rozumiem, a co z temperaturą karty graficznej i procesora, które są aktualnie?
Do przeznaczenia mam około 400 zł ;xx

#29 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9,220 posts

Posted 28 October 2013 - 05:25 PM

Temperatury mieszczą się w bezpiecznej normie.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#30 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 05:30 PM

Temperatury mieszczą się w bezpiecznej normie.


Okej postaram sie jakoś zwiekszyc swoje fundusze, ale przy okazji chciałem spytać, co ile wymieniac paste na karcie graficznej, a co ile na procesorze?

#31 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 28 October 2013 - 05:34 PM

Szkoda że płyta taka słaba...fajne OC procka można by było zrobić z dobrym chłodzeniem.

#32 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 05:42 PM

Okej postaram sie jakoś zwiekszyc swoje fundusze, ale przy okazji chciałem spytać, co ile wymieniac paste na karcie graficznej, a co ile na procesorze?

#33 bucu1984

bucu1984

    Ale ja nigdy nie, nie ogarnę się

  • Użytkownik
  • 1,498 posts

Posted 28 October 2013 - 05:59 PM


wrzuc to co w pliku sie zapisalo


Okej wrzuciłem tutaj: http://wrzucacz.pl/file/6921382973239


temp spore, znaczy powiem tak
mialem xfx 6870 z chlodzeniem dualheatpipe
mialem podobne lecz troche nizsze
idle 40
stres max 77

ogolnie po co kupowac chlodzenie, te temp nie sa az tak straszne, wyjmij karte przeczysc z kurzu i zbieraj na nowa

#34 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 06:03 PM



wrzuc to co w pliku sie zapisalo


Okej wrzuciłem tutaj: http://wrzucacz.pl/file/6921382973239


temp spore, znaczy powiem tak
mialem xfx 6870 z chlodzeniem dualheatpipe
mialem podobne lecz troche nizsze
idle 40
stres max 77

ogolnie po co kupowac chlodzenie, te temp nie sa az tak straszne, wyjmij karte przeczysc z kurzu i zbieraj na nowa


okej, ale przy okazji chciałem spytać, co ile wymieniac paste na karcie graficznej, a co ile na procesorze?

#35 bucu1984

bucu1984

    Ale ja nigdy nie, nie ogarnę się

  • Użytkownik
  • 1,498 posts

Posted 28 October 2013 - 06:04 PM

jak jest wszystko ok to nie wymieniac
wymienia sie jak czuje sie ze jest cos nie halo z temperaturami lub jak zmienia sie chlodzenie

#36 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 06:15 PM

jak jest wszystko ok to nie wymieniac
wymienia sie jak czuje sie ze jest cos nie halo z temperaturami lub jak zmienia sie chlodzenie


Zauwazyłem podczas tego testu GPU, ze wentylator wcale nie kreci sie tak szybko tam bylo od 22% do 34%, da się to jakoś zmienic, aby regulowała wieksze obroty sama? Wtedy bedzie chlodzniej.

#37 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 28 October 2013 - 06:17 PM

leven ostatnio pisał żeby w MSI Afterburner ustawić sobie.

Po prawej od Fan masz User coś tam...taka zębatka.Klikasz ok i ustawisz krzywą tak jak uważasz.Koniec.

#38 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 06:24 PM

leven ostatnio pisał żeby w MSI Afterburner ustawić sobie.

Po prawej od Fan masz User coś tam...taka zębatka.Klikasz ok i ustawisz krzywą tak jak uważasz.Koniec.


Jest, jest, dzieki za pomoc, wszystkim. Miłej nocy :)

#39 bucu1984

bucu1984

    Ale ja nigdy nie, nie ogarnę się

  • Użytkownik
  • 1,498 posts

Posted 28 October 2013 - 06:24 PM


jak jest wszystko ok to nie wymieniac
wymienia sie jak czuje sie ze jest cos nie halo z temperaturami lub jak zmienia sie chlodzenie


Zauwazyłem podczas tego testu GPU, ze wentylator wcale nie kreci sie tak szybko tam bylo od 22% do 34%, da się to jakoś zmienic, aby regulowała wieksze obroty sama? Wtedy bedzie chlodzniej.


msi af>>settings>>wentylator (zaznacz automatyczna konrole wentylatora)
ja mam przy 7850 tak:
Posted Image

ale ty masz wyzsze tempy w stresie wiec sobie ustaw zeby od 65* obroty byly chociaz te 70%

#40 Enermax

Enermax

    Forumowicz

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 237 posts

Posted 28 October 2013 - 08:06 PM



jak jest wszystko ok to nie wymieniac
wymienia sie jak czuje sie ze jest cos nie halo z temperaturami lub jak zmienia sie chlodzenie


Zauwazyłem podczas tego testu GPU, ze wentylator wcale nie kreci sie tak szybko tam bylo od 22% do 34%, da się to jakoś zmienic, aby regulowała wieksze obroty sama? Wtedy bedzie chlodzniej.


msi af>>settings>>wentylator (zaznacz automatyczna konrole wentylatora)
ja mam przy 7850 tak:
Posted Image

ale ty masz wyzsze tempy w stresie wiec sobie ustaw zeby od 65* obroty byly chociaz te 70%


Tak zrobiłem jest głośniej, ale wydajniej, dzięki :)




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

  Copyright power by: ITPC.NET.PL