Skocz do zawartości

  •         

Zdjęcie

Karta graficzna do mojego PC'ta


38 odpowiedzi w tym temacie

#1 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 12:51

Witam!
Chciabym sie was zapytac jaka karta graficzna bedzie najlepsza do moich podzespolow, rozwazam kupno karty geforce gts450 co myslicie o niej czy moze jakas inna bedzie lepsza??

Podzespoly:

Procesor:Intel Core 2 duo e6400 2.13GHz
Ram: 2gb
Aktualna karta graficzna: Msi Geforce 210 1GB 64bit
Zasilacz: bedzie wymieniany na http://techplanet.pl...dukty/zasilacze ... 16134.html

chcialbym zeby byla to karta geforca ale radeon tez moze byc:) takze zeby poszedl bf3 chociaz na low w 1280x720 wazne zeby jako tako chodzilo.

Prosze o pomoc z gory dzieki:)

#2 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 01:05

Link nie działa.

Karte proponuje radeon HD 5770 / 6770 1 GB DDR5

Sygnaturka.png


#3 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 01:13

5770 ma 128bitową szynę pamięci i nie jest to moim zdaniem najlepszy wybór przy obecnych cenach sprzętu. Może lepiej poszukać starszego brata (wiekowo, ale też wydajnością lepszego) HD4870?
Na początku prosiłbym o dobry link do zasilacza oraz maksymalną kwotę na grafike.

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#4 $iergiej

$iergiej

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 01:16

Podstawowe pytanie ile masz na to kasy>?

#5 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 01:32

5770 ma 128bitową szynę pamięci i nie jest to moim zdaniem najlepszy wybór przy obecnych cenach sprzętu. Może lepiej poszukać starszego brata (wiekowo, ale też wydajnością lepszego) HD4870?
Na początku prosiłbym o dobry link do zasilacza oraz maksymalną kwotę na grafike.



Zapewniam Cie ze 5770 jest duzo lepszym wyborem niż 4870

Sygnaturka.png


#6 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10084 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 02:34

Też mi się tak wydaje.Ja bym szukał też HD6770/HD6790 (jeżeli jest mała różnica w cenie)

#7 Czarny_II

Czarny_II

    Moderator honoris causa

  • Użytkownik
  • 2128 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 02:36

5770 i 4870 mają tą samą wydajność w grach starszych, ale 5770 ma lepszą w nowszych. Oprócz tego 5770 mniej prądu pobiera i jest chłodniejszy. Konkurentem od GFa jest 550 Ti.

Spoiler

ns40yz-2.png


#8 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 02:43

co do kasy to tak 500~600zł a zasilacz http://www.ceneo.pl/10216473

#9 $iergiej

$iergiej

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 02:47

zasilacz do d*** !

#10 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 02:50

tylko ze ja go 2tyg temu wymienilem

#11 Ascaro

Ascaro

    Dużo pisze

  • Użytkownik
  • 645 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 02:52

@$iergiej - czemu uważasz, że zasilacz ten jest zły? Wg mnie te zasilacze w tej cenie to całkiem niezły wybór. Można oczywiście lepiej, ale nie za te pieniądze co Aerocool ;) .

#12 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10084 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:08

Zasilacz jest jak najbardziej ok i nie wiem po co się tak rzucać :P Bierz ( ooo znalazłem HD7770 :D )

-MSI R7770-2PMD1GD5/OC
-XFX Radeon HD 7770 Double Dissipation Edition 1GB FX-777A-ZDF4
-Sapphire Radeon GHz EDITION HD7770 1GB 11201-00-10G

Za mniej niż 600zł.

#13 $iergiej

$iergiej

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:16

450w myślę ze jak wsadzi jakiegoś mocniejszego Radka :P to przy sporym obciążeniu może być mało,ale może się mylę.

#14 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:17

Ja znalazłem Gigabyte HD7770 1GB DDR5 128bit PCI-e OC. za 495zł

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#15 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:18

aha a w tej cenie znalazlem hd6850 i miedzy hd7770 jest roznica ze sa na innych szynach hd6850 256bit a hd7770 128bit i niewiem doradzcie mi bo roznica w kosztach jest taka sama a wydajnosc w bitach rozna.

#16 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10084 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:20

450W mu starczy spokojnie do HD7770 :D

Znalazłem tego 7770 od Gigabyte tylko nie wiem co z tym chłodzeniem jak się sprawuje.Wolałbym chyba XFX ;-)

HD6850 jest prawie na równi z HD7770

HD6850 widzę że jest lepszy w smarkach jak i w grach, ale ma wyższe zużycie prądu pod obciążeniem o 40W.Możesz brać HD6850 w jakiejś rozsądnej cenie jak i z niezłym chłodzeniem jak będzie ( Sapphire,Gigabyte,XFX )

#17 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:30

aha ale chyba jednak tak jak mi doradzacie wybiore hd7770 od XFX link: http://techplanet.pl... ... 31148.html jak myslicie to dobry wybor i pytanko czy bez podkrecania procka (2 rdzenie 2.13GHz) bedzie jako tako bf3 smigal w multi w mojej rozdzielczosci 1280x720??

#18 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:42

To już sie przekonasz jak zainstalujesz BF3.
Warto jednak wycisnąć z niego przynajmniej z 500 MHz

Sygnaturka.png


#19 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10084 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:50

OC do 2.7GHz powinno dać radę, w 1280x720 da sobie radę jako tako.Możliwe będą lekkie przycinki na multi ze względu na procesor.

#20 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 03:58

tylko ze ja mojego procesora nie moge podkrecic bo niewidze w biosie takiej mozliwosci:(
moze robie cos zle??

#21 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 04:01

Podaj jak możesz producenta i model płyty głównej.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#22 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 04:05

jest to Dell OTY565

#23 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 04:19

HD5770 lepszy od HD4870? Wersja z 512mb ramu często gęsto przebija HD5770. Wiem, bo przesiadałem się ze spalonego HD4870 na HD5770 w drugim komputerze i się zawiodłem. Wersja z 1GB ramu to bije HD5770 na całej linii.
6850 nie wiem czy ma sens brać, bo procesor zostawi grafice "wąskie gardło" i nie rozwinie swoich możliwości do końca (przynajmniej ja tak myślę)
Zasilacz dobry, chociaż w tej cenie kupił bym raczej Chiefteca- stare sprawdzone konstrukcje :)
W tej cenie poszukałbym może GTX460? Optymalny zestaw (moim zdaniem) z tym procesorem (przykładowo Zotac w wersji AMP!) i do BF3 wystarczy, a za resztę kasy można dokupić kość ramu 2gb, która przyda się na 100% (BF3 przecież wymaga Windy 7 albo Visty przynajmniej, a one lubią ram).
Nie ma sensu ładować się w drogą grafikę, kiedy procesor nie pozwoli na wykorzystanie jej potencjału w 100%. To tak jakby kupić sobie Porshe do jazdy po mieście.

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#24 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 04:26

aha rozumiem a co do gtx460 slyszalem ze te kart sa fatalne po 2 rdzenie dobrze spisuja sie pod 4 ale ja tak tylko slyszalem na jakims forum nie wiem czy to prawda. karte mozna powiedziec ze juz wybalem tego xfx hd7770 spojrzalem na testy na benchmarku i jest to moim zdaniem bardzo dobra karta tylko teraz nasuwa sie drogie pytanie czy procesor da sie pokrecic bo ja w biosie takiego czegos jak podkrecanie czy zmiany czestotliwoscie wogole nie widzialem moze cos zle kliklem niewiem. czy wy bylibyscie w stanie pomoc mi z tym prockiem??:)

#25 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 04:36

GTX460 słabo działający na 2 rdzeniach? Dziwne rzeczy ludzie piszą. Ten gtx na starym Phenomie x2 w konfiguracji u mojego kumpla spokojnie wystarcza do wszystkiego (nie mówię oczywiście o BF3 na full, ale grał na tym zestawie bez problemów.)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#26 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 04:47

ale gtx460 jest porownywalny z hd6850 i ma wiekszy pobor pradu i niewiem czy zasilacz dal by rade ale tak jak juz powiedzialem raczej kupie xfx hd7770:)

#27 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 05:19

6850 jest przeważnie wydajniejszy ,a przy tym bierze mniej prądu niz gtx 460
I prawda jet ze Nvidia słabo radziła sobie na prockach dwurdzeniowych za sprawą zwalonych sterowników.
Czy tak jest nadal ? Nie wiemy. Trzeba przetestować jednak było taka sytuacja dłuższy czas

A co do HD 4870. Stara , styrana karta o sporym poborze prądu i bez nowinek technologicznych itp.
Poco sie ładować w zużyte dziadki ? HD 5770 1GB za jakieś 320 zł najlepszym wyborem

Proszę bardzo http://allegro.pl/as...2516887668.html - cisnąc gościa aby znalazł gwarę i bedzie za taką kase super karta

Sygnaturka.png


#28 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 05:27

okej tylko teraz problem z prockiem wiecie jak go rozwiazac??

#29 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2590 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 05:28

A co do HD 4870. Stara , styrana karta o sporym poborze prądu i bez nowinek technologicznych itp.
Poco sie ładować w zużyte dziadki ?

Powiem tak. Nowinki technologiczne są przydatne jak składasz nowego kompa. Jak sam zauważyłeś pewnie to nie jest nowy sprzęt i nowinki są zbędne (w dodatku jakie znowu nowinki? Teraz karta graficzna podaje piwo?).

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#30 Green-Ivan

Green-Ivan

    Bushi

  • Moderator
  • 9220 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 05:32

Broń Boże niech nie bierze Asusa CuCore niedość że lubi się nieźle zagrzać to jeszcze w stresie pracuje dosyć głośno.Ja grając w Wiedźmina 2 na ultra bez Ubersamplingu mam 78-85°C.Jedyne co mnie ratuje w nocy to słuchawki.W BF3 miałem też około 80°C.Karta jest wydajne tego nie powiem w BF3 na ultra bez MSAA w rozdzielczości 1440x900 jest średnio 30fps.

NIE UDZIELAM PORAD IT NA PW!
 
"Gdy inni mówią o tobie źle, to nie odpłacaj złem, lecz raczej zastanów się nad tym, czy nie mogłeś sumienniej wykonywać swych obowiązków"
"Musisz w ten sposób ukształtować swoją duszę, by największy brutal nie odważył się zaczepić twojej osoby nawet wówczas, gdy najspokojniej sobie siedzisz".
"Wstyd jest jako blizna na drzewie, nie znika, lecz powiększa się z czasem" - Nitobe Inazō


#31 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10084 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 05:53

GTX 460 zarżnie 2-rdzeniowy procesor tak samo jak inne GTS-y i GTX-y...wszystko przez sterowniki.

Weź tego XFX Radeon HD7770 i po sprawie.

#32 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 06:25

tak juz zdecydowalem za jakis tydzien bede zamawial tylko sprawa z procesorem w jaki sposob go podkrecic na tej plycie glownej Dell OTY565?jakies wskazowki??

#33 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 07:47

wiecie??

#34 MarTum

MarTum

    Jestem ALFA I ROMEA

  • Użytkownik
  • 9415 postów

Napisano 25 lipiec 2012 - 11:30

Jest jeszcze dobry wybór : DH 6790 za 400 zł

Lepsze niż 5770. Karta do każdej mocnej gry na średnio wysokich spokojnie.
Za 400 zł sie opłaca. Mój znajomy sprzedaje. Karta jest prawie nowa. Ma 33 miechy gwarancji jeszcze.
Zainteresowany ?

Sygnaturka.png


#35 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 26 lipiec 2012 - 07:23

wiesz co ja juz taki jestem ze co kupuje to musi byc nowe ze sklepu niewiem ja tak mam:) a co do karty lookne ja:D

a co do tej karty sprawdzilem na benchmarku i jest gorsza od hd7770:)

#36 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 26 lipiec 2012 - 11:59

wiec sprawa z karta graficzna jest zamknieta tylko teraz sprwawa z procesorem, jezeli wiecie jak podkrecic go na tej plycie glownej to prosze o pomoc:)
drogiego tematu mysle ze nie bede zakladal zwiazanego z podkrecaniem mojego procka.

#37 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10084 postów

Napisano 26 lipiec 2012 - 01:01

Google niestety nie zna takiej płyty głównej :D

#38 karlikos1996

karlikos1996

    Początkujący

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 26 lipiec 2012 - 03:01

czyli nie da sie podkrecic procka na tej plycie??

#39 $iergiej

$iergiej

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 118 postów

Napisano 26 lipiec 2012 - 05:06

Wejdź do biosa i zobacz innej opcji nie ma,choć wątpię bo Dell raczej produkuje sprzęt biurowy i stacje robocze.



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

  Copyright power by: ITPC.NET.PL