Jump to content

  •         

Photo

Chłodzenie na i5 2500k


  • This topic is locked This topic is locked
15 replies to this topic

#1 maciek6561

maciek6561

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 66 posts

Posted 24 July 2012 - 07:58 PM

Siema co myślicie o tym chłodzeniu na i5 2500k Coolermaster Hyper Cooler CPU 412S pytam bo nie jestem pewien ale za to cena dosyć tania tylko że ja kupuję w funtach (UK)
Sygnatura niezgodna z regulaminem. Maksymalnie 4 linie tekstu w rozdzielczości 1920x1080.W przypadku obrazka wysokość maksymalnie 120 pikseli.
Pozdrowienia moderator.

#2 kml700

kml700

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 97 posts

Posted 25 July 2012 - 12:15 AM

Te będzie lepsze Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2

#3 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 25 July 2012 - 12:53 AM

Wychodzi poprawiona wersja Thermalright Silver Arrow w wersji Extreme.Może warto poczekać.70 euro czyli koło 300zł.Za tą cenę mamy Zalmana CNPS12X Extreme / Noctua NH-D14 / Scythe czy Prolimatech Megahelms albo używane Zalman Flex.Z tańszych Zalman CNPS10X Performa, Thermaltake Contac 29, AC Freezer 13

PS. Podaj jakieś sklepy z UK bo ciężko nam tak cokolwiek poszukać.

#4 maciek6561

maciek6561

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 66 posts

Posted 25 July 2012 - 10:53 AM

matidop sklep masz na pw a co do chłodzeń znalazłem coś takiego Thermalright True Spirit i ta co mi podałeś Zalman CNPS11X Performa to myślę może jedna z tych dwóch wybrać bo dziś tak kolo 16 che je zamówić.
Sygnatura niezgodna z regulaminem. Maksymalnie 4 linie tekstu w rozdzielczości 1920x1080.W przypadku obrazka wysokość maksymalnie 120 pikseli.
Pozdrowienia moderator.

#5 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 25 July 2012 - 02:46 PM

Wysłałem Ci na PW moje propozycje.Jakby była Performa CNPS10X to bym brał...w 11 nie można dorzucić 2 wentyla, więc jak chcesz,ja bym wolał się wysilić i kupić 10X.Ponadto powiedz jaką obudowę kupujesz i RAM bo może być tak że jeżeli obudowa będzie za mała to się nie zmieści chłodzenie ( obudowa się nie będzie zamykać ) oraz w ogóle możesz nie zamontować chłodzenia ze względu na jego gabaryty.Najprościej jest przełożyć RAM do sąsiednich slotów i wtedy po problemie.

PS. Widzę że masz Kingstony...nie wiem czy właśnie nie będziesz musiał ich przełożyć wtedy.Z tego co tam podałem to Cooler Master /Freezer 13/ Contac 29 w takiej kolejności raczej bym kupował.

#6 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 25 July 2012 - 03:49 PM

Phenom II X4 960t zrobiony na X6 1600T 3.8GHz i mam 22 stopnie Max! W Idle 14/15...to jest różnica kolego ;) Co prawda z wł. wentylatorem, ale chodzi na 50% obrotów w Idle, więc jest nieźle.Samo chłodzenie to nie wszystko.Kluczem do sukcesu jest pasta termoprzewodząca ;)

#7 1danio1

1danio1

    Advanced Member

  • Użytkownik
  • 98 posts

Posted 25 July 2012 - 03:44 PM

Ja bym proponował Arctic Freezer 13 PRO, bardzo dobrze rozprasza ciepło. Przetestowane: 60*C Phenom II z OC do 3,6GHz z wyłączonym wiatrakiem i nie chce być więcej, po włączeniu wiatraka temperatura zbijana w kilka (5-10)min do około 30*C. Na brytyjskim eBuy-u widziałem kilka ofert poniżej 30 funtów.
Po pierwsze:Nie Troluj
Po drugie: Powyższy post wyraża opinię autora w dniu jej opublikowania. Nie może on służyć przeciwko niemu w każdym innym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Po trzecie: Napisałem coś źle, nie wściekaj się, zwróć uwagę - poprawię.

#8 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2,590 posts

Posted 25 July 2012 - 04:29 PM

Może uznacie mnie w tym momencie za trola, ale jak to możliwe, że na chłodzeniu powietrznym przy takim procesorze zszedłeś do takich temperatur? Wydajność tego chłodzenia nie zaspokaja nawet w 90% wydajności cieplnej tego procesora, a takie temperatury są możliwe na chłodzeniu wodnym. Trochę zastanawia mnie ta kwestia, bo sam mam chłodzenie na wysokim poziomie w komputerze, a nie udało mi się ani razu zejść do takich temperatur. Czytajcie, według mnie to wyżej to bajka, bądź słowa o chłodzeniu wodnym.

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#9 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 25 July 2012 - 06:02 PM

Nie to słowa o Zalman CNPS10X Performa.Dałem juz raz screena z temp. dam go jeszcze raz...

Dołączona grafika

Tutaj się ciut pomyliłem..to było X4 960T zrobione na 4GHz ;) Ale to żadna różnica po odblokowaniu...

#10 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2,590 posts

Posted 25 July 2012 - 06:07 PM

W zime przy -20 stopniach na dworze zaraz po uruchomieniu komputera? Miałem nawet 5 stopni.
960T dużo ciepła nie wydziela, więc w takiej jak wcześniej przedstawionej sytuacji jest to możliwe. Za długo już pracuję z komputerami, żeby uwierzyć w 15 stopni na powietrzu :)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#11 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 25 July 2012 - 06:26 PM

No to nie mój problem...tyle mam.Po graniu w BF3 2h mam 22 stopnie.Nie chcesz uwierzyć to nie mój problem...dowód masz.Wentyl na 100% od razu mówię.U mnie temp. pokojowa 20 stopni.Kup Performe to się przekonasz że to dobre chłodzenie.X6 1600T 3.8GHz też dużo nie wydziela ze względu na to że to Thuban.Radiator nigdy nie był nawet ciepły.Cały czas jest zimny.

#12 Dszeffko

Dszeffko

    Bo tak.

  • Moderator
  • 2,590 posts

Posted 25 July 2012 - 06:47 PM

Ja mam chłodzenie wodne, mam w domu też Noctue D14 z 3 wentylami i takich wyników na 1100T nie uzyskiwałem. Powiedziałem w jakiej sytuacji bym w to uwierzył :)

Znudzony światem wyruszam w kosmos.


#13 maciek6561

maciek6561

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 66 posts

Posted 26 July 2012 - 11:54 AM

Dobra dzięki biorę Freezer 13 PRO bo z tego co widzę ma dobra stopkę jeszcze raz dzięki matidop zaraz go kupie no i cena fajna :P ok jutro napiszę jakie mam na nim temperatury i napiszcie mi jaka kupić pastę żebym nie kupił jakiegoś szitu :>
Sygnatura niezgodna z regulaminem. Maksymalnie 4 linie tekstu w rozdzielczości 1920x1080.W przypadku obrazka wysokość maksymalnie 120 pikseli.
Pozdrowienia moderator.

#14 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 26 July 2012 - 01:02 PM

Zalman STG-2 albo Arctic Cooling MX-2 (nie wiem czy nie jest w zestawie z prockiem) jak jest.

Poprawka...Do Freezera 13 PRO dają MX-4.Możesz zostawić MX-4 albo kupić to co napisałem wyżej.

#15 maciek6561

maciek6561

    Advanced Member

  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 66 posts

Posted 26 July 2012 - 01:31 PM

Zobaczymy jak będą temperatury najwyżej się ją zmieni Dzięki wielkie za szybkiej odp i takie małe info już kupiłem Freezer 13 PRO
Sygnatura niezgodna z regulaminem. Maksymalnie 4 linie tekstu w rozdzielczości 1920x1080.W przypadku obrazka wysokość maksymalnie 120 pikseli.
Pozdrowienia moderator.

#16 matidop

matidop

    ROG | Overclocker

  • Użytkownik
  • 10,084 posts

Posted 26 July 2012 - 01:44 PM

A no to to pominąłem akurat :) Jak coś pastę zawsze można zmienić jak napisałeś :) Cieszę się że mogłem pomóc.Pozdrawiam.




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

  Copyright power by: ITPC.NET.PL